Σχεδόν 40 χρόνια πριν: Όταν ο Δήμος Καβάλας πήρε το Φεστιβάλ Φιλίππων «επάνω» του [φωτογραφία]

Δείτε την αφίσα της διοργάνωσης του 1984 δια χειρός της Καβαλιώτισσας εικαστικού Έφης Χαλυβοπούλου

Το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες και αναμένεται να «γεμίσει» τις νύχτες των Καβαλιωτών και των επισκεπτών της περιοχής μας με Πολιτισμό μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Με αφορμή τη διοργάνωση που είναι σε εξέλιξη, ο ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς φέρνει στο «φως» ένα ντοκουμέντο-μαρτυρία για τη μακρά ιστορία του Φεστιβάλ, δημοσιεύοντας την πρώτη αφίσα της αμιγώς «καβαλιώτικης» διοργάνωσης από το καλοκαίρι του 1984.

Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα καταθέτει ο κ. Παπακοσμάς και δείτε την αφίσα σε πλήρη ανάπτυξη παρακάτω:

«Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου πριν 39 χρόνια, το καλοκαίρι του 1984. Πρώτη διοργάνωση από τον Δήμο Καβάλας. Μέχρι τότε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε την ευθύνη οργάνωσης του Φεστιβάλ στα Αρχαία Θέατρα των Φιλίππων και της Θάσου.

»Ο Λευτέρης Αθανασιάδης με τη δημοτική του ομάδα αποφάσισαν να… διεκδικήσουν το φεστιβάλ και τη διοργάνωσή του. Αμέριστη ήταν η βοήθεια από τη Μελίνα Μερκούρη όπως και από όλους όσους ασχολούνταν με τον Πολιτισμό στην Καβάλα.

Ένα τεκμήριο ιστορίας από τη μακρινή εκείνη εποχή οι αφίσες αγγελίας του Φεστιβάλ στην ελληνική αλλά και αγγλική γλώσσα. Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης αφίσας είχε γίνει από την Έφη Χαλυβοπούλου.

Το φεστιβάλ ξεκινούσε την 14 Ιουλίου και η τελευταία του παράσταση ήταν την 9η Σεπτεμβρίου. Η αφίσα είχε τυπωθεί στις γραφικές τέχνες στην Καβάλα του Θάνου Πολιτάκη.