Το «Ήλιος και Πέτρα» και «Τα Σάγια» ανέδειξαν και φέτος την Καππαδοκική άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη

Το τριήμερο των εκδηλώσεων για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, που οργάνωσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, κοσμοσυρροή και ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους για την ποιότητα του εγχειρήματος, να ενωθεί το Λαογραφικό Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» με την διδαχή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, «Τα Σάγια».

Το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις έζησε βήμα – βήμα από κοντά τον παλμό της παράδοσης αιώνων. Οι καλεσμένοι από την Βουλγαρία και την Τουρκία και οι πολυπληθείς ομάδες, το «HORO» από το SMOLIAN της Βουλγαρίας και το Büyük Mubadele Dernegi από την Κωνσταντινούπολη, έδειξαν επίσης τις άγραφες εθιμικές, παραδόσεις του τόπου τους. Τελικά θεατές και καλεσμένοι έγιναν μια παρέα και την διδαχή ακολούθησε το αντάμωμα και οι χορός, κάθε βράδυ.

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών με ανακοίνωση του εκφράζει τις θερμότατες  ευχαριστίες του στην Κοινότητα Νέας Καρβάλης για την πολυήμερη καθημερινή στήριξη, στον Δήμο Καβάλας και τη «Δημωφέλεια» για τη στήριξη του θεσμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικά την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) που τους εμπιστεύτηκαν και έγινε κατορθωτό να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις για την Καππαδοκική άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά «Τα Σάγια» και να τιμηθούν έτσι τα 20 χρόνια της Σύμβασης για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003).

«Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο χορευτικό μας σχήμα «Ήλιος και Πέτρα» και στο λαό της περιοχής που με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του λάμπρυνε τις εκδηλώσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.