Φώτης Κουτσοθόδωρος: Ρεσιτάλ με έργα-σταθμό στην εξέλιξη της εξάχορδης κιθάρας

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας θα ερμηνεύσει στη Μεγάλη Λέσχη έργα Sor, Rodrigo, Domeniconi, Aguado και Brouwer - Μια μοναδική συναυλία με ελεύθερη είσοδο

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στις 20:30, στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, ο Φώτης Κουτσοθόδωρος θα δώσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας με έργα συνθετών που καθόρισαν την ιστορία και την εξέλιξη του οργάνου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και διακεκριμένος σολίστ της κιθάρας, θα ερμηνεύσει έργα των F. Sor, C. Domeniconi, D. Aguado, J. Rodrigo και L. Brouwer σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο.

Ρεσιτάλ κιθάρας

«Η ιστορία της εξάχορδης κιθάρας ξεκινά παράλληλα με τις κοινωνικές ανατροπές της Γαλλικής Επανάστασης και μέχρι τις μέρες μας διανύει μια συνεχή εξελικτική πορεία. Πέντε εκ των δημοφιλέστερων συνθετών για το όργανο συνθέτουν έξι από τα σημαντικότερα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου που η ερμηνεία τους πέραν από απαιτητική, δίνει την ευκαιρία στον ακροατή να περιηγηθεί στην πλούσια ηχοχρωματική και αισθητική παλέτα της κλασσικής κιθάρας.

Ο F. Sor και ο D. Aguado στην εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων δημιουργούν τα αισθητικά και τεχνικά θεμέλια του μέλλοντος ενώ ο J. Rodrigo με τα έργα του συνδυάζει την ισπανική παράδοση με την εναλλαγή συναισθημάτων και το μεταφυσικό. Ο C. Domeniconi εμπνευσμένος από ένα θέμα της Ανατολής μας φέρνει κοντά στους ήχους και την αύρα μιας βαθιάς νοσταλγίας.

Το ρεσιτάλ κλείνει με το έργο του Κουβανού συνθέτη L. Brouwer που αποτελεί τεχνική και συνθετική επανάσταση για το ρεπερτόριο της κιθάρας όπου, τα έντονα χορευτικά χαρακτηριστικά, νέες τεχνικές σύνθεσης καθώς και νεορομαντικά στοιχεία, συνθέτουν ένα έργο μνημειώδες.

Το πρόγραμμα

Α μέρος

– Fernando Sor (1778-1839): Fantasie Élègiaque Op.59
– Joaquin Rodrigo (1901-1999): Sonata Giocosa

  • I – Allegro moderato
  • Andante moderato
  • Allegro

– Carlos Domeniconi (1947): Παραλλαγές πάνω σε ένα Ανατολίτικο Θέμα Op. 15

Β μέρος

– Dionisio Aguado (1784-1849): Rondo Brillante Op. 2, nr. 2
– Joaquin Rodrigo: Invocacion y danza
– Leo Brouwer (1939): Sonata nr. 1

  • Fandangos y Boleros
  • Sarabanda de Scriabin
  • La Toccata de Pasquini