Διεθνές Συμπόσιο από το MOHA: Διεισδύοντας σε δύο αλληλένδετες μυστικιστικές παραδόσεις με ρίζες στο περσικό Χορασάν

«Μπεκτασήδες και Αλεβίτες στα Βαλκάνια και την Ανατολία: Κοσμοθεωρίες και πρακτικές μέσα από εποχές και χώρους»: Οι θεματικές του Συμποσίου και οι ημέρες διεξαγωγής του στο Ιμαρέτ

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA διοργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο «Μπεκτασήδες και Αλεβίτες στα Βαλκάνια και την Ανατολία: Κοσμοθεωρίες και πρακτικές μέσα από εποχές και χώρους» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ιμαρέτ της Καβάλας, από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου 2023.

Διεισδύοντας στους συναρπαστικούς κόσμους του Αλεβισμού και του Μπεκτασισμού, το συνέδριο θα διερευνήσει τις πνευματικές, ιστορικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις δύο αλληλένδετων μυστικιστικών παραδόσεων με ρίζες στο περσικό Χορασάν, που διαμορφώθηκαν και αργότερα άκμασαν στην Ανατολία και στα Βαλκάνια από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Αλεβιτών και Μπεκτασήδων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλβανία, θα εστιάσουν στο φιλοσοφικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο των Αλεβιτών και Μπεκτασήδων, τις αλληλεπιδράσεις τους με τις περιβάλλουσες κοινότητες, αλλά και τους μετασχηματισμούς που υπέστησαν μέσα σε συγκεκριμένα πολυεθνικά, πολυθρησκευτικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε ζητήματα όπως η πνευματικότητα και οι τελετουργίες, η καταγωγή και οι ιεραρχίες, ο ρόλος των Μπεκτασήδων στο σώμα των Γενιτσάρων.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του MOHA εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο mail [email protected].