Αυτοψία του Υπουργείου Πολιτισμού στις βραχογραφίες της Καβάλας για την καταγραφή των φθορών τους

Συνεργάτης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη επισκέφτηκε την Καβάλα με στόχο τη διατύπωση πρότασης για τον τρόπο καταγραφής και συντήρησης αυτού του πολιτιστικού θησαυρού

Με εντολή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη επισκέφτηκε την Καβάλα ο συνεργάτης της, Γιάννης Ματαράγκας από το Τμήμα Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις βραχογραφίες της περιοχής μας.

Ο κ. Ματαράγκας μαζί με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη επισκέφτηκαν τις βραχογραφίες στην περιοχή των Φιλίππων, καθώς και τα βραχοανάγλυφα της Ακρόπολης των αρχαίων Φιλίππων, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τον βαθμό φθοράς των παραστάσεων, είτε από φυσικά αίτια (βρύα και λειχήνες) είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες, αλλά και από την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στη συνέχεια ο κ. Ματαράγκας, σύμφωνα με την εντολή της κ. υπουργού, θα προχωρήσει στη διατύπωση πρότασης για τον τρόπο καταγραφής και συντήρησης των βραχογραφιών.

Τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν στην υπουργό κ. Μενδώνη, η οποία ήδη έχει εκφράσει προς τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη την πρόθεσή της να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα για την προστασία των παραστάσεων επάνω στους βράχους.

Το υπό σχεδίαση πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με βάση μια προγραμματική συμφωνία που θα συνάψει το ΥΠΠΟ με τον Δήμο Καβάλας και ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με σχετική εμπειρία.