Ο «Συρανό» του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Ένα θεατρικό «ποίημα» αγάπης για τα παιδιά που κλείνει το μάτι και στους μεγάλους [φωτογραφίες]

Η δύναμη της διαφορετικότητας από την παιδική σκηνή που «αγγίζει» το θεατρόφιλο κοινό της πόλης κάθε ηλικίας, υπό το πρίσμα του δικαιώματος στην αγάπη με «πρωτεργάτη» τον Συρανό-Γράφει η Νατάσα Θεοδοσίου

Ο «Συρανό» της Ελένης Βλάχου από την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενείται στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και ήδη στις… καρδιές πολλών παιδιών, μικρών και μεγάλων, καθώς το βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα Συρανό Ντε Μπερζεράκ έργο βρίθει αξιών, συναισθημάτων και προβληματισμών, σε μια εποχή που χρειάζονται ήρωες, όμορφοι στην καρδιά και όχι στα social…

Γράφει η Νατάσα Θεοδοσίου

Μετά από το 2019, τη φετινή χρονιά, σε μια ολοκληρωμένη, θεατρικά, καλλιτεχνική περίοδο, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «δημιούργησε» καλλιτεχνικά μια παιδική παράσταση με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση όχι μόνον του νεαρότερου, ηλιακά, θεατρόφιλου κοινού της πόλης, αλλά και τους γονείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάτι το αξιόλογο, που το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ξέρει πολύ καλά να παράγει.

Ο λόγος για την παιδική του σκηνή που παρουσιάζει στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, την παράσταση «Συρανό» (βασισμένη στο κλασικό αριστούργημα Συρανό Ντε Μπερζεράκ) σε μια σύγχρονη διασκευή και σκηνοθεσία από την Ελένη Βλάχου που ασχολείται χρόνια με το παιδικό θέατρο, με μια ιδιαίτερη ματιά καθώς και αγάπη και προσοχή για το παιδικό κοινό.

Ένα κλασικό και ταυτόχρονα ρομαντικό έργο διασκευασμένο για παιδιά, κρατώντας την ποιητικότητα του λόγου και του ύφους του Έντμοντ Ροστάν, με θέματα που είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνηθούν στα παιδιά.

Πέραν από τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης, που αποτελούν θεματικές που συναντάμε σε πολλά θεατρικά έργα, εδώ τίθεται και το θέμα της διαφορετικότητας, σε μια κοινωνία που σπάνια δείχνει ανοχή σε οτιδήποτε διαφορετικό, με ηθικό δίδαγμα ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη.

Μέσα από την ιδιαιτέρως «φροντισμένη» σκηνοθετική ματιά της Ελένης Βλάχου, ο Συρανό με τα δύσμορφα χαρακτηριστικά που διαθέτει κατατάσσεται στην κατηγορία των ηρώων, όχι μόνο λόγω της γενναιότητάς του στη μάχη, αλλά κυρίως γιατί έχει καταφέρει να «ευπρεπίσει» εξωτερικά τη δυσκολία του και να «παρασύρει» μαζί του όλη την κοινωνία, όλους όσοι είναι γύρω του, να τους μοιράσει ομορφιά και να τους κάνει να αλλάξουν, να μετακινηθούν συναισθηματικά.

Η μουσική, βασισμένη σε σύγχρονα στοιχεία, αποτελεί ταυτόχρονα ένα φουτουριστικό σύνολο από τον Ηλία Βαμβακούση, με την υπέροχη φωνή της ηθοποιού Αναστασίας Μιροσνιτσένκο, αλλά και των υπολοίπων συντελεστών, Χαράς Λιόλιου, Δημήτρη Γαλανάκη και Ντίνου Παπαγεωργίου, ως μια ομάδα φανταστικών ηθοποιών επί σκηνής, που ξεδιπλώνουν τις ιδιαίτερες πτυχές και μηνύματα του έργου, με αρκετό φως όχι μόνο βάσει της συμβολής του, οπτικά και αισθητικά, αλλά και μέσω της σύνδεσης του φωτός με τη διέγερση συγκεκριμένων συναισθημάτων στο κοινό και δη στα παιδιά.

Η παρακολούθηση παιδικών παραστάσεων, όπως ο «Συρανό», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιβεβλημένη», όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους. Μια τέχνη που πολύ συχνά -και κάποιες φορές πολύ εύκολα- χαρακτηρίζεται είτε από παραγωγούς, είτε συντελεστές, είτε θεατές ως εμπνευσμένη και ευφάνταστη, βρίσκει στην «παιδική» εκδοχή την τέλεια ολοκλήρωση, καθώς αυτή χρησιμοποιεί στο έπακρον τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση. Κυρίως όμως, όταν έχουμε να διδαχτούμε πάρα πολλά από τα παιδιά για τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την τέχνη του θεάτρου.

Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο καθ΄ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, καθώς και από πολλές σχολικές μονάδες, τόσο της Καβάλας όσο και όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, επιβραβεύοντας, στην πράξη, τις ποιοτικές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και στην παιδική σκηνή.

Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή κειμένου και Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Ηλίας Βαμβακούσης
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Κινησιολογία: Φωτεινή Μελετιάδου
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Κόκκας

Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Kαβάλας (ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας), Φιλίππου 4, Τ.Κ.652 01
Τηλ.: 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: [email protected]

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γαλανάκης, Χαρά Λιόλιου, Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ντίνος Παπαγεωργίου

Παραστάσεις για το κοινό Κυριακή 5, 12, 19 και 26 Νοεμβρίου στις 12:00, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων δίνονται για μαθητές σχολείων από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

*Φωτογραφίες: kavalapost-Θανάσης Σοφιανός