Κώστας Χατζηεμμανουήλ: «Η πέτρα και το αυγό» με το βλέμμα στραμμένο στον Βασίλη Βασιλικό [φωτογραφίες]

Ο συγγραφέας-ιστορικός και πρώην Δήμαρχος Θάσου παρουσίασε το νέο του βιβλίο στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το βιβλιοπωλείο «Εκλογή» και οι Εκδόσεις «Αρμός» παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας το βιβλίο του συγγραφέα-ιστορικού και πρώην Δημάρχου της Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ με τίτλο «Η πέτρα και το αυγό».

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης για το βιβλίο μίλησαν ο συντ. Καθηγητής του ΔΠΘ, Στάθης Κεκρίδης, ο Ιστορικός, Κωνσταντίνος Χιόνης, η Δρ. Αρχιτέκτων, Σαπφώ Αγγελούδη και o συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης, Νίκος Τσιλογεώργης.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον βραβευμένο Καβαλιώτη συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Μάλιστα, σε διάχυτο κλίμα συγκίνησης, προβλήθηκε και απόσπασμα από τη συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ στον Βασίλη Βασιλικό στην εκπομπή «Άξιον Εστί».

Ο συγγραφέας λαξεύει αριστοτεχνικά 19 «μικρές ιστορίες», σμιλεύοντας την ιστορική πέτρα με στοιχεία μυθιστορήματος, πάνω στον βράχο του τόπου του, τη Θάσο και την Καβάλα, με τη μυθοπλασία να σπάει πάνω στην ιστορική αλήθεια και να αποκαλύπτει έναν κόσμο συλλογικής μνήμης και ανθρωπιστικής «παλινόρθωσης».

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ χειρίζεται τις λέξεις με μαθηματική ακρίβεια και μουσική γοητεία, με κινηματογραφικό τέμπο. Οι περιγραφές του γλαφυρές, αλλά λογοτεχνικά διατυπωμένες, με τον κανόνα της διδαχής να αναγνωρίζει την «ισχύ» της πέτρας και την «αδυναμία» του αυγού, αλλά δεν την επιβραβεύει. Τουναντίον, την ψέγει διακριτικά, λογοτεχνικά, δίνοντας απλόχερα φως στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ είναι από τη Θάσο, όπου ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έκανε σπουδές σεναρίου. Συνεργάστηκε με εφημερίδες. Έχει εκδώσει βιβλία για μεγάλους και παιδιά. Το βιβλίο του «Πέρσες του Αισχύλου» (Ελληνοεκδοτική) συμπεριελήφθη στους «Βραχείς καταλόγους του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2018» του «Ελληνικού Τμήματος της IBBY». Συμμετείχε, με ανακοινώσεις του, σε Συνέδρια Ιστορίας, οι οποίες είναι δημοσιευμένες στους τόμους των πρακτικών τους. Υπηρέτησε το νησί του, επί εννιά χρόνια (2011-2019), από τη θέση του Δημάρχου.