ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας/Φώτης Σιώτας: Και εγένετο μουσικό φως γεμάτο ενσυναίσθηση

Μια έγχορδη αυτοκρατορία των αισθήσεων στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» με μια σκοτεινή αλλά τόσο φωτεινή συναυλία, από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Θοδωρή Γκόνη μέχρι τα κλέφτικα και τις καντάδες

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2023 το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» ήταν σκοτεινό, αλλά συνάμα τόσο φωτεινό επί σκηνής και επί προσφοράς και συμπερίληψης.

Κομιστής αυτού του φωτός ήταν το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το οποίο έκλεισε την Α’ καλλιτεχνική περίοδο με μια συναυλία που απευθυνόταν σε όλες τις αισθήσεις, πλην της οράσεως, συνεπής στην αναγνώριση του «μαύρου φωτός» το οποίο διέγνωσε ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Ο Φώτης Σιώτας, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, εκεί όπου δεν υπάρχουν σκιές, άφησε μόνον ένα μυσταγωγικό «Φως ανοιχτό», μέσα από μια πανδαισία εγχόρδων και ένα ταξίδι από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Θοδωρή Γκόνη μέχρι τα κλέφτικα, τις καντάδες, τα διασκευασμένα ρεμπέτικα και τους αργεντίνικους ήχους.

Μέσα στο σκοτάδι τραγουδοποιοί και κοινό δεν ξεχώριζαν. Ενώθηκαν με κοινές μουσικές αναμνήσεις, με συγχορδίες και συν-φωνίες στο πρόσταγμα των χορδών, με το άρωμα του ροδόνερου με το οποίο ποτίζοντας στην είσοδο, με τη διάδραση που επιβάλλει το σκοτάδι, κόντρα στην απομόνωση που κρύβεται πολλές φορές στο φως.

Μια μουσική εμπειρία μοναδική, που απογειώθηκε και από τον εξαιρετικό ήχο της συναυλίας, με την περιγραφή της να ωχριά μπροστά στο βίωμα και μια έμπνευση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (διοίκησης, εργαζομένων και τεχνικών) και της Καλλιτεχνικής του Διευθύντριας, Εύας Οικονόμου-Βαμβακά που απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι στην περιφέρεια υπάρχει πολιτιστικό φως και κοινό για τη μεταλαμπάδευσή του.

Και το φως από τη συναυλία «έτρεξε» διάχυτο και εκτός του θεάτρου, καθώς το σύνολο των εσόδων των εισιτηρίων της συγκεκριμένης δράσης θα προσφερθεί για την ενίσχυση τοπικών φορέων που προσφέρουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.