Στα χέρια του Δήμου Καβάλας και η καπναποθήκη του «Παλιού Ωδείου». Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αγορά της

Στόχος η δημιουργία δημοτικού πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, ενώ θα στεγαστεί και παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου

Άλλο ένα μνημείο της Ιστορίας της καπνούπολης Καβάλας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου Καβάλας, μετά την αγορά των καπναποθηκών που βρίσκονται μεταξύ των οδών Εθνάρχου Μακαρίου, Νίκης, Δαγκλή και Δαμιανού, με την επωνυμία «Παλιό Ωδείο».

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς των καπναποθηκών με την υπογραφή του συμβολαίου από τον Δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη και τον εκπρόσωπο της «Alpha Αστικά Ακίνητα», που διαχειρίζεται τα κτίσματα, τα οποία αποτελούν τμήμα του συγκροτήματος καπναποθηκών της πρώην ΣΕΚΕ και της πρώην «Θεμελιοδομή».

Έτσι, μετά την απόκτηση του Φρουρίου, των κτιρίων που στεγάζουν τις Υπηρεσίες του Δημαρχείου, το Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗΠΕΘΕ, της Δημοτικής Καπναποθήκης, της Παλιάς Μουσικής, του παλιού Μεντρεσέ, αναλαμβάνει την προστασία, διάσωση, συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση και αυτών των καπναποθηκών.

Πρόκειται για μια αυτόνομη κτιριακή μονάδα, που βρίσκεται επί των οδών Δαμιανού και Νίκης, αποτελούμενη από δύο επί μέρους κτήρια, επί αυτοτελούς γηπέδου 647,88 τ.μ. και κατά το κτηματογραφικό απόσπασμα 711 τ.μ., που αγοράστηκε έναντι 189.000 ευρώ, ύστερα από σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Στόχος, πέρα από τη διάσωση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτιρίου, είναι η δημιουργία δημοτικού πολιτιστικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει χώρο εκδηλώσεων, διαλέξεων και μικρό συνεδριακό κέντρο, ενώ θα στεγάσει και παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου.