«Κάτω τα χέρια από τη Στέγη»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της «έξωσης» του ΣΦΓΤ από την ιστορική του έδρα

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «καλεί» στη Συγκέντρωση όλους τους αιρετούς της Καβάλας αλλά και τον ίδιο τον Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και το ΔΣ του ΣΦΓΤ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις πολιτών κατά της απόφασης της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου να «βγάλει» τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας από την ιστορική του «Στέγη» επί της οδού Κύπρου με σκοπό τη στέγαση εκεί ενός νέου «Κειμηλιαρχείου».

Η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Πολιτών» που εσχάτως συγκεντρώνει υπογραφές κατά της εξέλιξης αυτής, καλεί όλους τους Καβαλιώτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2023, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός», με… «καλεσμένους» τόσο τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, το οποίο, έχει ήδη συναινέσει στην «έξωση» και «μετακόμιση» του ΣΦΓΤ σε άλλο κτίριο, ιδιοκτησίας της τοπικής Εκκλησίας.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του καλέσματος της «Πρωτοβουλίας» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

«Καλούνται όλοι οι Καβαλιώτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και συντονισμού του αγώνα όλων μας όσων έχουν ήδη εκφραστεί με τη συμμετοχή τους στην Ομάδα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ και υπογράφοντας κατά της απόπειρας της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου να αποβάλει τον ΣΦΓΤ από την φυσική και ιστορική του έδρα, το εμβληματικό κτίριο της οδού Κύπρου.

Καλούνται παράλληλα και όλοι όσοι πιστεύουν ότι η Στέγη συντέλεσε στην ύπαρξη πνευματικής ζωής στην Καβάλα, με την ύπαρξη και δράση της εδώ και 63 και πλέον χρόνια.

Η απόφαση αυτή, με όποιο πρόσχημα ή δικαιολογία οδηγεί ευθέως στη διάλυση του ιστορικού Συνδέσμου, που από την ίδρυσή του σκοπό είχε να προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο της περιοχής μας και άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον εκπολιτισμό της.

Καλούνται επίσης να παρευρεθούν και να πάρουν θέση όλοι οι αιρετοί της Καβάλας, τόσο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και οι βουλευτές αλλά και οι πολιτιστικοί και συνοικιακοί σύλλογοι της πόλης και του νομού.

Η πρόσκληση απευθύνεται φυσικά τόσο προς τον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. του ΣΦΓΤ Καβάλας, όσο και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, από τους οποίους ζητούμε να συμβαδίσουν με το κοινό αίσθημα και να εγκολπωθούν την πνευματική ιστορία του τόπου μας αναθεωρώντας την απόφασή τους.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”».