Τμήματα ζωγραφικής ΣΦΓΤ Καβάλας: Ένα… πολύχρωμο σημείο ζύμωσης μικρών και μεγάλων εδώ και χρόνια [φωτογραφίες]

Τα τμήματα ζωγραφικής ξεκίνησαν στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, με την υπεύθυνη, Ευγενία Παπαϊωάννου να «σκιαγραφεί» το αποτύπωμα που έχει αφήσει η Στέγη εδώ και χρόνια στις ψυχές των ανθρώπων

Τα τμήματα ζωγραφικής στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ξεκίνησαν, όπως κάθε χρονιά, τον Οκτώβρη. Τα παιδιά συζήτησαν για τα χρώματα και δημιούργησαν δικά τους, φτιάχνοντας τοπία με ψυχρά και θερμά χρώματα και ταξίδεψαν μέχρι την Αυστραλία και τους Αβοριγίνες.

Με αφορμή τα Χριστούγεννα δημιούργησαν δέντρα, κατασκεύασαν χιονανθρώπους που κάνουν σκι, γάντια και σκούφους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου ενηλίκων για ελεύθερο σχέδιο και χρωματολογία.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα μολύβια και με έννοιες, όπως η φωτοσκίαση, οι όγκοι και οι φόρμες. Συζήτησαν και ανέλυσαν το ανθρώπινο σώμα και πρόσωπο και έπιασαν τα πινέλα δημιουργώντας εικόνες με σωστές ισορροπίες και αντιθέσεις.

Το σεμινάριο ενηλίκων ελεύθερου σχεδίου και χρώματος, καθώς και το παιδικό τμήμα, θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2024 στον χώρο της Στέγης.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη του τμήματος, Ευγενία Παπαϊωάννου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945 715881

ΣΦΓΤ Καβάλας: Ένα σημείο συνάντησης και ζύμωσης μικρών και μεγάλων εδώ και χρόνια

Η εικαστικός και υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής σημειώνει πως η Στέγη αποτελεί σημείο συνάντησης και ζύμωσης μικρών και μεγάλων εδώ και πολλά χρόνια.

Έχει στους κόλπους της παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και άτομα που φοιτούν σε ειδικό σχολείο και απολαμβάνουν τη ζωγραφική, καθώς τους χαρίζει το αίσθημα της ικανοποίησης και πληρότητας, εξασκώντας χέρι και μυαλό.

Νέοι και νέες μαθητές/τριες στο τμήμα ενηλίκων που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του σχολείου έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τέχνη της ζωγραφικής, τους κανόνες και τις αξίες της και να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτό το μονοπάτι.

Ο χώρος της Στέγης βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης, διευκολύνοντας γονείς και κηδεμόνες να μεταφέρουν με ασφάλεια τα παιδιά τους στην αγαπημένη τους δραστηριότητα. Γειτνιάζει με το Σκακιστικό Όμιλο και δεν είναι λίγα τα παιδιά που παρακολουθούν και τις δυο δραστηριότητες την ίδια μέρα.

Η Ευγενία Παπαϊωάννου αναφέρει με περηφάνεια πως έχει στην κατοχή της ένα αντίτυπο της περιοδικής έκδοσης «Σκαπτή Ύλη» (1978), όπου στις πρώτες σελίδες αναφέρονται τα ονόματα του τότε Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών.

Ένα από αυτά είναι και το όνομα του δικού της πατέρα, του δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου, που διετέλεσε πρόεδρος στη ΣΦΓΤ επί σειρά ετών (δεκαετία ‘70) με ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού και υπήρξε πρωτοπόρος στην διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων. Κάθε Τετάρτη, ανεξαιρέτως, φιλοξενούνταν εκλεκτοί καλεσμένοι από διάφορες ειδικότητες, καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, καλλιτέχνες, λογοτέχνες.

Οι διαλέξεις συνοδεύονταν από συζήτηση, δίνοντας την ευκαιρία στους ακροατές να εκφράσουν τις απόψεις και να λύσουν τις απορίες τους. Ο ιστορικός χώρος που στεγάζεται η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών είναι συνυφασμένος με το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Οι τέχνες χρειάζονται το φως για να ανθίσουν, χρειάζονται ανθρώπους με ανοιχτή την καρδιά και το πνεύμα