O Γιάννης Μανωλής μάς συστήνει το φωτογραφικό του έργο στο θεατράκι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Θα προλογίσει ο φωτογράφος, Στράτος Καλαφάτης-Η τοποθέτηση του Φωτογραφικού Ομίλου στο θέμα της Στέγης

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας διοργανώνουν την παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Γιάννη Μανωλή “The Hunter, The Woman & The Hut” που θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι της ΣΦΓΤ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στις 19:00.

Λίγα λόγια για το φωτογραφικό έργο

Αυτή η σειρά εικόνων είναι αποτέλεσμα τεσσάρων ετών οδοιπορικής εξερεύνησης του ελληνικού τοπίου. Οι εικόνες αποκαλύπτουν μια προσωπική καταγραφή της σύγχρονης περαστικής κοινωνίας με στόχο την απεικόνιση μιας μεταβατικής κατάστασης μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Συνδυάζοντας πορτρέτα, τοπία, εσωτερικούς χώρους και λεπτομέρειες, το “The Hunter, The Woman & The Hut” καταγράφει θραύσματα από τρόπους ζωής διαφορετικούς από τους γνωστούς της σύγχρονης αστικής κοινωνίας, με κοινό άξονα το ελληνικό τοπίο. Άνθρωποι κοντά στη φύση, ο κυνηγός, η καλύβα, στοιχεία όπως η ελληνική προτομή στην είσοδο ενός σπιτιού και το μακεδονικό παλάτι προς πώληση περιγράφουν μία κατάσταση μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως καθοδηγητικοί άξονες μιας νοσταλγικής αφήγησης με την οποία ο θεατής ενθαρρύνεται να πάρει μέρος.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Το 2016, αποφοίτησε από το Metropolitan College of Thessaloniki School of Architecture BA(Hons), RIBA I. Έκτοτε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας στη σχολή Stereosis School of Photography. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ ταυτόχρονα έχει πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά όπως (Kaltblut, Float, Contributor). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, όπως το Athens Photo Festival το 2018 και το 2022, σε σημαντικούς χώρους όπως το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. To 2018, η δουλειά του επιλέχθηκε μεταξύ 277 άλλων φωτογράφων και πραγματοποίησε μία από τις δύο ατομικές εκθέσεις τις οποίες οργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Photobiennale 2018. Το φωτογραφικό του έργο έχει φιλοξενηθεί στην περιοδεύουσα ομαδική έκθεση του Fotofilmic (San Francisco, Vancouver and Seoul) το 2019. Το 2022 ο εκδοτικός οίκος The Velvet Cell εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “The Hunter, The Woman & The Hut”.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας στο θεατράκι της Στέγης με ελεύθερη είσοδο. Θα προλογίσει ο φωτογράφος, Στράτος Καλαφάτης.

Η τοποθέτηση του Φωτογραφικού Ομίλου στο θέμα της Στέγης

Για τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών
«Να έχεις πάθος με ό,τι ασχολείσαι. Και κάτι νέο γεννιέται πάντα»
Γ. Βουλουτίδης, επίτιμος πρόεδρος Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας.

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας φιλοξενείται σήμερα στο κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Στο παρελθόν ευεργετήθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, που από το 1989 έως το 1995 στέγασε τις συναντήσεις και τις δράσεις των μελών του, μαθήματα και εκθέσεις φωτογραφίας. Κυρίως όμως στέγασε την αγάπη μας για τον πολιτισμό. Η συνεργασία μας έχει παρόν και μέλλον, καθώς ακόμα και η προσεχής εκδήλωση του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας θα είναι μία από τις πολυάριθμες που γίνονται στον χώρο του Σ.Φ.Γ.Τ.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε σχετικά με την επικείμενη απομάκρυνση του Συνδέσμου από το κτίριο της οδού Κύπρου, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά από την ιδιοκτήτρια Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η έξωση του Συνδέσμου από το κτίριο όπου δημιουργεί και υπηρετεί πολιτιστικά γεγονότα από το 1951, χωρίς άλλον αντίστοιχο χώρο να διατίθεται αυτήν την περίοδο στην πόλη, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πολιτιστική πορεία της Καβάλας. Η ενδεχόμενη περιστασιακή χρήση του θεάτρου δυστυχώς δε μας καθησυχάζει. Κατανοούμε τι σημαίνει κάτι τέτοιο αναλογιζόμενοι τις δράσεις του Συνδέσμου, αλλά και τις προηγούμενες εμπειρίες του Φωτογραφικού Ομίλου.

Οραματιζόμαστε το μέλλον σε μια πόλη με παλμό και περιμένουμε όλοι να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας που ασφυκτιά από τη συρρίκνωση των φωτεινών νησίδων. Οι φορείς του πολιτισμού, της παιδείας και της προόδου δεν περισσεύουν. Χρειάζονται ενίσχυση και όχι εμπόδια.