Καβάλα: Η Λίνα Μενδώνη θα κληθεί να εγκαινιάσει το «Κειμηλιαρχείο» της Μητρόπολης

Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου χώρου στο πλαίσιο της κορύφωσης των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας

Κανονικά προχωρούν τα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου για την ανέγερση του Κειμηλιαρχείου «Φιλιππησίων Χριστούπολις» στο ιδιόκτητο κτίριό της επί της οδού Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις για την «έξωση» από τον χώρο του ιστορικού Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών.

Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση του «Κειμηλιαρχείου» της τοπικής μας Εκκλησίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων ενεργής παρουσίας της στην περιοχή, μαζί με πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου 2024, εννέα [9] φορείς της Καβάλας [Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ, Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Αντιπεριφέρεια Καβάλας, Δήμοι Καβάλας, Νέστου και Θάσου, ΔΙΠΑΕ Καβάλας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Επιμελητήριο Καβάλας] πρόκειται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση των «100χρονων» της τοπικής Εκκλησίας.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ και της παρουσίας της «στην εκκλησιαστική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου και της περιοχής μας«» τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στηρίζεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση, «ως κορυφαίο σημείο αναφοράς των εορταστικών εκδηλώσεων έχει προσδιοριστεί ο μήνας Σεπτέμβριος του 2024, κατά τον οποίο προραμματίζεται, εκτός των άλλων, η τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στην πόλη της Καβάλας με την παρουσία 12 συνοδικών αρχιερέων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπως και ο εγκαινισμός του ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ «ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ» στο ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Κύπρου 14. Στην τελετή των εγκαινίων θα προσκληθεί και η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη».