«Το σπίτι με τα δώρα»: Το έργο των αδελφών Κούφαλη «κατέκτησε» την Αθήνα και ετοιμάζει βαλίτσες για Καβάλα

Είδαν και έγραψαν για την αθηναϊκή πρεμιέρα του νέου ανεβάσματος του βραβευμένου έργου των Καβαλιωτών θεατρικών συγγραφέων

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρεμιέρα του νέου ανεβάσματος του εμβληματικού έργου των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη Το σπίτι με τα δώρα, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, πάλι στην πρωτεύουσα, παραμένοντας επίκαιρο όσο ποτέ.

Το 2001 οι Καβαλιώτες θεατρικοί συγγραφείς είχαν αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου για το τρίτο κατά σειρά έργο τους, με τίτλο «Το σπίτι με τα δώρα», το οποίο λίγο μετά «ανέβηκε» στην αθηναϊκή σκηνή του θεάτρου Σημείο σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. 22 χρόνια μετά, το «Σπίτι με τα δώρα» επέστρεψε στην Αθήνα, στο θέατρο Χώρος, σε μια καινούρια σκηνική πρόταση της δημιουργικής καλλιτεχνικής ομάδας Εντροπία, με σκηνοθέτη ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο του ελληνικού θεάτρου, τον Λευτέρη Παπακώστα.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Χώρος των Αθηνών, ενώ την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 θα «ανέβει» στην Καβάλα, για τρεις παραστάσεις στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, στο πλαίσιο της Β’ Καλλιτεχνικής Περιόδου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ].

Η νέα πρεμιέρα του έργου των αδελφών Κούφαλη ήταν «εκρηκτική», προκαλώντας συγκίνηση αλλά και φόρτιση σε όσους την παρακολούθησαν, με τις πρώτες κριτικές-εντυπώσεις για την παράσταση να έχουν ήδη «κατακλύσει» τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Το είχα δει πριν 20 χρόνια! Το είδα και σήμερα. Τα καλά κείμενα και οι όμορφες παραστάσεις σπάνε το φράγμα του ήχου και του χρόνου. Γεννιούνται και επιτυγχάνουν ξανά. Πόσα δώρα, Αντώνη και Κώστα Κούφαλη, μας κανάτε πάλι!», έγραψε ο Γιώργος Καρατζιώτης.

«Ένα έργο που γράφτηκε 20 χρόνια πριν , πιο επίκαιρο από ποτέ. Η παθογένεια στην οικογένεια , με στραμμένο τον προβολέα στην διαπαιδαγώγηση τριών γυναικών. Τρεις αριστοτεχνικοί μονόλογοι σε μια σκηνοθεσία του ελάχιστου και του απαραίτητου από τον Λευτέρη Παπακώστα. Τρεις πολύ καλές και διαφορετικές υποκριτικές από τις: Μικαέλα Δανά, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Παρισσινού! Συγχαρητήρια από καρδιάς!», έγραψε ο Τίτος Λίτινας.

«Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την πρεμιέρα της αναβίωσης ενός σημαντικού έργου της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. “Το σπίτι με τα δώρα” των Αντώνη & Κων/νου Κούφαλη, στο θέατρο Χώρος. Τρεις γυναίκες, τρεις μονόλογοι, που “μας έγδαραν την ψυχή”. Η λιτή σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα άφησε απεριόριστο χώρο στα κείμενα, τα οποία υπηρέτησαν με συνέπεια και μέτρο οι ηθοποιοί Μικαέλα Δανά, Μαρία Καρακίτσου & Κατερίνα Παρισσινού», έγραψε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Πολλή συγκίνηση χθες βράδυ στο θέατρο Χώρος, να συναντάς έναν φίλο από τα νεανικά μας χρόνια που είχαμε χαθεί έτη και έτη φωτός. Για τον Αντώνη Κούφαλη ο λόγος που μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο παρουσίασαν εκεί το θεατρικό τους έργο Το σπίτι με τα δώρα, έργο βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο το 2001. Ένα σπαρακτικό κείμενο με τις ιστορίες τριών γυναικών της εποχής μας, και την άθλια ζωή τους, και με μια αφήγηση, άγρια ποιητική», έγραψε η Έμυ Πανάγου.

«Δεν το είχα δει πριν 20 χρόνια, που πρωτοανεβηκε στη σκηνή. Είχα την τύχη να το δω σήμερα στον όμορφο χώρο του θεάτρου Χώρος. Δραματικό μα συνάμα ανθρώπινο. Γροθιά στο στομάχι. Συγχαρητήρια, Αντώνη και Κωνσταντίνε Κούφαλη, για το σενάριο και για την επιλογή των θαυμάσιων πρωταγωνιστριών που απέδωσαν με μοναδικό τρόπο τον πόνο και τα συναισθήματα που γεννούν η κακοποίηση, ο εξευτελισμός, η βία. Ο κόμπος στον λαιμό παραμένει ακόμη!», έγραψε η Γιούλη Κριθαρέλη.

«Το Σπίτι με τα δώρα είναι το οικογενειακό εργαστήριο παραφροσύνης που ανοίγει διάπλατα την πόρτα του και αποκαλύπτει τα μυστικά της ντροπής που γνωρίζαμε, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις παθογένειες που αποδεχτήκαμε και κραυγάζει τις αλήθειες που θάψαμε κάτω από τόνους σιωπής και αδιαφορίας», έγραψε η Βάσω Χρυσοστομίδου.

Το έργο

Τρεις γυναίκες, η Ελένη, η Βασιλική, η Ιωάννα αφηγούνται τα τραύματα τους. Η πρώτη κουβαλάει την προσωπική της τραγωδία πάνω σ’ ένα τενεκεδένιο νύχι που φύτρωσε στη θέση του παλιού που μαύρισε κι έπεσε. Το νύχι αυτό είναι η πανοπλία, η άμυνά της. Αυτό θα την καθορίσει, αυτό θα δώσει τη λύση… Η Βασιλική ζει σ’ ένα σπίτι απ’ όπου απουσιάζει ο αέρας. Παιδί δυο προβληματικών γονιών, θα πάρει τη ζωή στα χέρια της όταν διαπιστώσει πως η ανήλικη κόρη της βιώνει τη δική της τραγωδία με δέλεαρ μια κούκλα… Η Ιωάννα είναι μια έφηβη που γεννήθηκε άνδρας σ’ ένα γυναικείο κορμί. Σύντομα θα απεκδυθεί τη γυναικεία φύση της όταν, ντυμένη αγόρι, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου μιας συνομήλικης της. Η κατάληξη θα είναι τραγική.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας
Πρωτότυπη μουσική: Ανθή Γουρουντή
Σκηνική εγκατάσταση/κατασκευή: Λευτέρης Παπακώστας, Μαρίνα Μηλιάρη
Κοστούμια/σκηνικά αντικείμενα: Σπύρος Γκέκας
Φωτισμοί/Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Υπεύθυνη Παραγωγής: Πασχαλιά Σιγγίκου
Διαχείριση social media: Εύη Αγγελίνου
Hair stylist / make up artist (φωτογράφισης): Βίκυ Χατζή
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μικαέλα Δανά, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Παρισσινού