Μια αναδρομή στην ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Καβάλας: Από τη βουλγαρική κατοχή στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα

Η ιστορικός και συγγραφέας, Ρίκα Μπενβενίστε παρουσιάζει στη Μεγάλη Λέσχη το βιβλίο της-μελέτη με τίτλο: «Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου»

Το Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 στις 19:00 στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού, συγγραφέως και κριτικού, Ρίκας Μπενβενίστε με τίτλο: «Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου» (επιμ. Χρήστος Μπούρης, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2023), το οποίο αναφέρεται στη ζωή μελών της εβραϊκής κοινότητας που επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, την Καβάλα, μετά τη Shoa.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λίγο πριν την αρχή της νέας χρονιάς, οι εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησαν την καινούργια μελέτη της Ρίκα Μπενβενίστε με τίτλο «Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου», σε επιμέλεια Χρήστου Μπούρη, στην οποία καταγράφονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας την εποχή της βουλγαρικής κατοχής, με τα περισσότερα αρσενικά μέλη της κοινότητας να αποστέλλονται στη Βουλγαρία και μόνο λίγοι να επιστρέφουν από τα καταναγκαστικά έργα.

Η Ρίκα Μπενβενίστε με αφορμή το επιστολικό αρχείο του Μωρίς Μπενβενίστε, μας φέρνει σε επαφή με την εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, ίσως μια από τις πιο οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες που υπήρξαν στη χώρα, η οποία και αφανίστηκε σχεδόν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα.

Με επίκεντρο μια σημαντική οικογένεια Εβραίων καπνεμπόρων, οι ιστορίες των ηρώων μας ταξιδεύουν στη μεταπολεμική Ελλάδα, παρακολουθώντας τους επιζώντες που άλλοι τους παντρεύονται, άλλοι τους μένουν στην Καβάλα και άλλοι μεταναστεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, προσπαθώντας να ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή, παρά τα κατάλοιπα που τους άφησαν οι μνήμες του πολέμου και της κατοχής, διατηρώντας με οποιονδήποτε τρόπο την παράδοση και την ιστορία τους.

Λίγα λόγια για τη Ρίκα Μπενβενίστε

Η Ρίκα Μπενβενίστε είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μελέτες της για τα δικαστικά αρχεία της μεσαιωνικής Γαλλίας, την ιστορική ανθρωπολογία και τις σχέσεις εβραίων και χριστιανών στη μεσαιωνική Δύση έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η εβραϊκή ιστοριογραφία και η ιστορία του Ολοκαυτώματος. Το 2015 τιμήθηκε με το «Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» για το έργο της «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940», εκδόσεις Πόλις.