«Υπόστεγο»: Το περιοδικό του ΣΦΓΤ Καβάλας σε λίστα ανάμεσα στα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας που χάραξαν πορεία

Η εμβληματική έκδοση περιλαμβάνεται στο μεγάλο αφιέρωμα του Book Press

Σαράντα τρία λογοτεχνικά περιοδικά ξεχώρισαν το έγκριτο Book Press και ο Κώστας Αγοραστός: Τα μακροβιότερα, τα καινούργια, τα σπάνια. Το μεγάλο αφιέρωμα περιγράφεται ως μια απόπειρα καταγραφής των λογοτεχνικών και βιβλιολογικών περιοδικών που κυκλοφορούν σήμερα σε έντυπη μορφή, παρουσιάζοντας το πρώτο και το τελευταίο τεύχος από το καθένα.

Μια αναδρομή, επίσης, σε ορισμένα από τα σημαντικότερα, που πλέον δεν κυκλοφορούν, και στο τέλος μερικά λόγια για δύο περιοδικά που αποτελούν εξαιρέσεις.

Ανάμεσα στα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας που χάραξαν πορεία, συγκαταλέγεται και το «δικό μας» περιοδικό «Υπόστεγο», το περιοδικό που εξέδιδε ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας από το 1987 έως και το 1998 και, ως «Νέο Υπόστεγο», πλέον, επανεκδίδεται από το 2021.

Ο Κώστας Αγοραστός γράφει για το εμβληματικό «Υπόστεγο»:

Περιοδικό «Υπόστεγο». Πρώτο τεύχος: Ιούνιος 1987
Περιοδικό «Υπόστεγο». Τελευταίο τεύχος: Φθινόπωρο 1998

Το «Υπόστεγο» ήταν ένα τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Καβάλας. Στο πρώτο τεύχος τη συντακτική ομάδα αποτελούσαν οι: Διαμαντής Αξιώτης, Ελένη Ιορδάνου, Βασίλης Θεοδωρίδης, Λάκης Καρασερίδης, Δημήτρης Λέντζης, Κωστής Σιμίτσης και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης. Κυκλοφόρησε μόλις 10 τεύχη, άλλαξε 3 φορές το λογότυπό του, και τα εξώφυλλά του θεωρούνται μέχρι και σήμερα άκρως επιδραστικά.

Περιοδικό «Νέο Υπόστεγο». Πρώτο τεύχος: Μάιος 2021
Περιοδικό «Νέο Υπόστεγο». Τρέχον τεύχος: Μάιος 2023

Έπειτα από αποχή αρκετών χρόνων, το «Νέο Υπόστεγο» είναι γεγονός. Κρατώντας το δεύτερο λογότυπο και συνεχίζοντας με ενδιαφέρουσα και πολυσυλλεκτική ύλη, το «Νέο Υπόστεγο» γράφει τη δική του ιστορία στις τέχνες και τα γράμματα της Καβάλας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα πατώντας εδώ