«Καβάλα μου, ήρθα»! Η Sunny Μπαλτζή επέστρεψε στο «σπίτι» της για να παρουσιάσει την πρώτη της ποιητική συλλογή

Η ανάρτηση της Καβαλιώτισσας στιχουργού λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του «Ανθρωποφάγου» της στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς

Στην Καβάλα βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η στιχουργός Sunny Μπαλτζή, κυκλοφορώντας στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, μιλώντας με ανθρώπους και ξανασυναντώντας φίλους από τα παλιά… 17 χρόνια μετά!

Η Μπαλτζή γεννήθηκε στην πόλη και έζησε εδώ μέχρι την εφηβεία της, ωστόσο οι υποχρεώσεις την έχουν κρατήσει μακριά από την πόλη τα τελευταία χρόνια. Και νά που, με αφορμή ένα βιβλίο, η Sunny Μπαλτζή επιστρέφει στο «σπίτι» της…

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στις 20:00, στο Bar λάμδα, στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σάννυς Μπαλτζή με τίτλο «Ανθρωποφάγος» που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν από την Κάπα Εκδοτική.

Με την ποιήτρια-στιχουργό θα μιλήσει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, ενώ τη βραδιά θα πλαισιώσουν οι: Μαρίνα Βολουδάκη [ερμηνεία-απαγγελία], Σπύρος Λευκοφρύδης [μελοποίηση-κιθάρες αυτοσχεδιασμού] και Σοφία Μουρουζίδου [απαγγελία].

Λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής στη γενέτειρα πόλη όπου έγραψε και τα πρώτα της ποιήματα, η Sunny Μπαλτζή έκανε και την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook:

«Στο λιμάνι της Καβάλας όπου πρωτοέπαιξα, ερωτεύτηκα, ονειρεύτηκα, γιόρτασα, επαναστάτησα, έκλαψα… και έγραψα τα πρώτα μου ποιήματα. Καβάλα μου ήρθα! Μεγάλωσα.. όμως νιώθω το ίδιο… σαν να είμαι παιδί!
Ούτε καν αποχαιρετηθήκαμε.
Εκείνο το απόγευμα.
Παίξαμε ως συνήθως στην γειτονιά.
Κανείς μας δεν ήξερε πως μεγαλώσαμε
και ήταν η τελευταία φορά.

Sunny Μπαλτζή / Ανθρωποφάγος

Μια συνολική παρουσίαση του πολύπλευρου έργου της Sunny Μπαλτζή περιλαμβάνεται στην πρώτη ποιητική συλλογή της Ανθρωποφάγος. Πρόκειται για ένα δυνατό απόσταγμα συναισθημάτων, διαφορετικών χρονικών περιόδων, που επιχειρεί να μας παρασύρει στους δρόμους των μύθων, της σκληρής πραγματικότητας, της απώλειας, των καταραμένων ερώτων και της ματαιότητας, ενώ η φαντασιακή πηγή της λύτρωσης αναλαμβάνει το καθήκον να χτίσει τον κόσμο από την αρχή.

Τέσσερις ενότητες, τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται η αχαλίνωτη φαντασία της, αποκαλύπτοντας το αντισυμβατικό της ταλέντο και τη δυνατή γραφή της, καθώς περιπλανιέται σε εμβληματικά πορνεία, παλιές γειτονιές, κακόφημους δρόμους και όνειρα, αναζητώντας τη χαμένη αθωότητα.

Χαρακτηριστικός είναι ο «επικήδειος», ανάκληση και φόρος τιμής στη μεγάλη τραγουδοποιό Αρλέτα, που μάλιστα είχε κατονομάσει τη Σάννυ Μπαλτζή ως κορυφαία ποιήτρια της γενιάς της.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται, επίσης, μελοποιημένη ποίηση μέσα από σημαντικές συνεργασίες, ιδιαίτερα διακεκριμένες δουλειές της που έγιναν τραγούδια, ενώ αποκαλύπτονται και τα δύο τετράστιχα που υπολείπονται στο τραγούδι «Σαν Χουάν», όπου ο Σταύρος Σιόλας ανέσυρε μέσα από αυτή τη συλλογή, πριν την έκδοσή της, μελοποιώντας ένα μέρος της.

Τα σκίτσα του βιβλίου επιμελήθηκε ο εικαστικός ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου.