Η «Μέθοδος Gronholm» στην Καβάλα: Ένα ψυχολογικό survivor στην αρένα της εργασιακής επιβίωσης [φωτογραφίες]

Είδαμε, ακούσαμε και αφουγκραστήκαμε στις πρόβες της παράστασης στο Αντιγόνη Βαλάκου τα μηνύματα της παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ένα μικροσκόπιο πάνω από την εργασιακή ζούγκλα και πέρα από αυτήν

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στο πλαίσιο της Β’ καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024 παρουσιάζει μια ακόμη δική του παραγωγή, τη «Μέθοδο Gronholm» του Jordi Galcerán η οποία θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου 12-28 Απριλίου 2024 (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00).

Ένα σύγχρονο βραβευμένο έργο που τοποθετεί στο κέντρο του τον κωμικοτραγικό αγώνα της εργασιακής επιβίωσης, ένα μικροσκόπιο με το ευρύ πρίσμα της θεατρικής Τέχνης, που δεν εστιάζει μόνον πάνω από την εργασιακή ζούγκλα, αλλά πάνω από το «εγώ» που κυριαρχεί σε κάθε κοινωνική και πολιτική έκφανση.

Το έργο πραγματεύεται το «αμερικάνικο όνειρο» και τις συν αυτώ πρακτικές του, με τη σχέση του ανθρώπου με τα λεφτά και την εργασιακή «δόξα» να υποκαθιστά κάθε αξία, κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και κάθε ηθική γραμμή, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Η εκμετάλλευση, όμως, των εργαζομένων από προϊσταμένους και συν-εργαζόμενους δεν είναι ίδιον μόνον των αστικών κέντρων. Απλώνεται και στην επαρχία, με την ακραία χρήση μεθόδων από τα υψηλόβαθμα στελέχη τύπου Gronholm να μην έχει σύνορα.

Το έργο δε μιλάει μόνον για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά τα μηνύματά του είναι κατά βάσει υπαρξιακά, αγγίζοντας όλα τα πεδία των ανθρώπινων σχέσεων, δείχνοντας πώς ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμη και κομμάτι του εαυτού του για να πετύχει κάτι που φαντάζει πραγματικό, αλλά αποδεικνύεται επίπλαστο.

Το έργο είναι σκληρό, με πολύ χιούμορ και τη δομή μιας αρένας, με τους μονομάχους να αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι ένα τέρας… Ή μήπως όχι; Ή μήπως μάς βοηθάει, χωρίς να διδάσκει, πώς να επέμβουμε για να αποδείξουμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι τέρας; Ο καθένας έχει «χρέος» να βρει τη λύση μόνος του, να εντοπίσει τη δική του έξοδο κινδύνου. Το Θέατρο δείχνει απλώς πώς έχουν τα πράγματα

info

Συντελεστές

  • Συγγραφέας: Jordi Galcerán
  • Μετάφραση: Μαρία Τσατσαρώνη-Γιώργος Καραμίχος
  • Σκηνοθεσία: Θεοδόσης Σκαρβέλης
  • Σκηνογραφία/Κοστούμια: Μιχαήλα Πλιαπλιά
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
  • Σχεδιασμός ηχοτοπίου-Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σωτηρέλης
  • Κατασκευαστές σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης, Κώστας Γαρουφαλίδης
  • Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κόκκας
  • Κινησιολογική επιμέλεια: Φωτεινή Μελετιάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί

  • Φερνάντο: Τρύφωνας Ζάχαρης
  • Ενρίκε: Θανάσης Χαλκιάς
  • Μερσέδες: Πάολα Καλλιγά
  • Κάρλος: Αντώνης Αντωνιάδης

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ (φοιτητικό, κάρτα ανεργίας, ΑΜΕΑ, Άνω των 65 ετών).

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από τη Δευτέρα 8 Απριλίου: 11:00-14.00 και 18.00-20.00 στο κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών του Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) κεντρική πλατεία τηλ: 2510-620566. Τις ημέρες/ώρες των παραστάσεων η προπώληση θα γίνεται μόνο στο ταμείο του θεάτρου.

Ηλεκτρονική Προπώληση: Ticketservices

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 (10:00-14:00).

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός-KAVALAPOST