Θάσος: Το αρχαίο θέατρο του νησιού αναστηλώθηκε και ετοιμάζεται να υποδεχθεί και πάλι το κοινό! [φωτογραφίες]

Τα ξύλινα εδώλια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα, αλλά και αρχαία, από μάρμαρο Θάσου - Από τα μέσα του Μαΐου θα είναι και πάλι επισκέψιμο ως μνημείο, ωστόσο υπολείπονται εργασίες για να μπορέσει να φιλοξενήσει και πάλι παραστάσεις

ΗΕφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 το θέατρο της Θάσου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο από Δευτέρα ως Παρασκευή [ώρες 08:00-14.00] εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών.

Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου-Β Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία -Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 26 Νοεμβρίου 2018 και η αποκατάσταση των μαρμάρινων εδωλίων στο κοίλο του θεάτρου ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

Το θέατρο με τη μεταλλική κατασκευή στο κοίλο του

Τ Το έργο που εκτελέστηκε, περιελάβανε πλήθος περιφερειακών εργασιών, αλλά πρωτίστως την αναστήλωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου με ανακατασκευή των λίθινων τοιχίων στήριξης των εδωλίων, τοποθέτηση όσων αρχαίων μαρμάρινων εδωλίων σώζονταν και ταυτοποιήθηκαν και συμπλήρωση των κενών με σύγχρονα εδώλια από μάρμαρο Θάσου, προς αντικατάσταση των ξύλινων εδωλίων που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Το έργο συνεχίζεται με εργασίες βελτίωσης των λοιπών υποδομών προκειμένου το μνημείο να καταστεί και λειτουργικό ως χώρος παραστάσεων.

Το θέατρο μετά την αφαίρεση της μεταλλικής κατασκευής

Ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή του ολοκληρώθηκε με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας-Θράκης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το έργο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της, του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» και του προσωπικού της Επιτελικής Δομής του ΥΠΠΟ (ΕΔΕΠΟΛ).

Η εικόνα του θεάτρου σήμερα

Η ολοκλήρωση ενός τεχνικά δύσκολου αναστηλωτικού έργου με πολλαπλά προβλήματα, εντός του χρονικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 πιστώνεται στην άοκνη προσπάθεια της επιβλέπουσας του έργου και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων επί του πεδίου, αλλά και στο προσωπικό της λογιστικής υποστήριξης του έργου που ανταπεξήλθαν επαξίως».