Μια εξαιρετική δουλειά από τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Καβάλας στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων [φωτογραφίες]

«Βελλερεφόντης»: Ένα από τα αφηγήματα της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τη θεατρική ματιά των μαθητών και μαθητριών του σχολείου

Τη θεατρική παράσταση «Βελλερεφόντης» παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου 2024 και θα παρουσιάσει και το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024 η θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Καβάλας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, μια εξαιρετική -εκ του αποτελέσματος- δουλειά από τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, τους καθηγητές και τους γονείς.

Ο μύθος του Βελλεροφόντη είναι μύθος της ελληνικής μυθολογίας, τον  δραματοποίησε ο Νίκος Ι. Σπυρόπουλος με αριστοτεχνικό τρόπο τη δεκαετία του 1950. Ο Βελλεροφόντης γεννήθηκε στην Κόρινθο από τον Γλαύκο και την Ευρυμένη. Πήρε το όνομά του από τον κορίνθιο Βέλλερο, τον οποίον σκότωσε και γι’ αυτό έφυγε από την Κόρινθο, καταφεύγοντας στην Τίρυνθα.

Εκεί τον φιλοξένησε ο βασιλιάς της ο Προίτος. Όμως τον ερωτεύτηκε με έρωτα τυφλό η γυναίκα του βασίλισσα Σθενέβοια, της οποίας όμως τον έρωτα απέκρουσε σεβόμενος τους  νόμους της φιλοξενίας. Τότε η Σθενέβοια τον κατηγόρησε στον άντρα της και ο Προίτος για να τον εκδικηθεί του έστειλε στην Λυκία στον πεθερό του Ιοβάτη δίνοντάς του να του παραδώσει ένα γράμμα όπου εξιστορούσε τα καθέκαστα.

Ο Ιοβάτης, όταν διάβασε το γράμμα, αποφάσισε να αναθέσει στον Βελλεροφόντη δύσκολους άθλους πιστεύοντας ότι σε κάποιον από αυτούς θα χάσει τη ζωή του. Ο πρώτος λοιπόν άθλος που του ζήτησε ήταν να σκοτώσει ένα φοβερό τέρας τη Χίμαιρα, κόρη της Έχιδνας και του Τυφώνα, που σκόρπιζε στη χώρα τον τρόμο και την καταστροφή. Αυτό είναι το θέμα του μυθοδράματός που παρουσίασαν οι μαθητές, η πάλη του ήρωα Βελλεροφόντη με τη Χίμαιρα.

Διανομή

  • Ιοβάτης: Αθανάσιος Κατζούνης
  • Βελλεροφόντης: Άρης Παυλίδης
  • Σωσθένης: Στυλιανός Καρασάββας
  • Θυμαγόρας: Όμηρος Αυγερινός
  • Κλήμης Νομικός: Χριστίνα Κέλη
  • Κακία: Χριστίνα Πασχαλίδου
  • Άτη: Δήμητρα Θεοδωρίδου
  • Χίμαιρα: Θεοδώρα Εριφυλίδη
  • Μοίρα: Φωτεινή Χαϊνά
  • Επωδός: Γεννάδιος Κιουρτζίδης

Αφηγητές: Μοσχίδης Χρήστος, Ελευθερία Τσιμαγεώργη

Χορός: Στέφανος Κοτζαηλίας, Αναστασία Αγανικόλα, Άννα Ελισάβετ Αντωνιάδου, Μαρία Αποστολίδου, Μακρίνα Χατζηραφαηλίδου, Ελένη Διαλυνά, Ασπασία-Μαρία Δομουτζόγλου, Θεοδώρα Ηλιάδου, Στυλιανή Ιώβη, Μαρία Καμπουρίδου, Δήμητρα Κουτσοματθαίου, Χαρά Μόμτσου, Άννα-Ευαγγελία Ντούφου, Ελένη Τσαριτσάνη, Σταυρούλα Τσομπανίδου, Μαρία Βοζιάνη

Κοστούμια
Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνοθεσία
Βασίλης Αρσένης

*Φωτογραφίες: Χάρης Ιορδανίδης