«Αόρατος» της Σοφίας Δήμου: Σε έναν σκοτεινό κόσμο η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων

Η Νατάσα Θεοδοσίου γράφει για μια παράσταση που μας πάει από το... αλλού στο κάπου, μαθαίνοντας σε μικρούς και μεγάλους μια θεμελιώδη έννοια που έχουμε ξεχάσει: Την αγάπη

Η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» το σύγχρονο έργο «Αόρατος» της Σοφίας Δήμου σε σκηνοθεσία της Βάσιας Χρονοπούλου.

Μια παιδική σκηνή που δεν είναι αμιγώς παιδική, καθώς τα μηνύματά της αφορούν σε Ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, μια «πολιτική» που ακολουθεί πιστά η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά και το επιβεβαιώνει και με την εν λόγω παράσταση.

Η Νατάσα Θεοδοσίου γράφει για μια παράσταση η οποία σε έναν σκοτεινό κόσμο φωτίζει τις ψυχές των παιδιών και μας πάει από το… αλλού στο κάπου, μαθαίνοντας σε μικρούς και μεγάλους μια θεμελιώδη έννοια που έχουμε ξεχάσει: Την αγάπη.

Γράφει η Νατάσα Θεοδοσίου

Το «θέατρο γεννάει αγάπη και η αγάπη είναι η ενέργεια της επιβίωσης. Εν μέσω των φόβων μου για τις ζωές και για το μέλλον μας, χαίρομαι, γιατί ξέρω ότι οι καλλιτέχνες όλου του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να ενώνουν τα χέρια τους. Και μια μέρα, αυτός ο κύκλος θα κλείσει σε μία τεράστια αγκαλιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η θεατρική σκηνοθέτης, Έλεν Στιούαρτ, το 1979.

Μόλις δύο δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα η τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκε από την κάθοδο ενός μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος, για τα δεδομένα της Ελλάδος, το οποίο λίγο ή πολύ η σημερινή  γενιά των 30+ συνάντησε στο διάβα του μαθητικού της βίου. Κάποιο παιδί που προέρχεται από κάποια διαφορετική χώρα. Ο αριθμός εκείνος της δεκαετίας του ΄90, βέβαια, ήταν συγκριτικά μικρότερος από αυτόν που συναντούμε σήμερα στις σχολικές αίθουσες και παρά το γεγονός αυτό, η ελληνική σχολική κοινότητα δε βρίσκεται, σήμερα, ούτε προετοιμασμένη, ούτε εξοικειωμένη στο να ενσωματώσει τους αλλοδαπούς μαθητές στα ελληνικά δεδομένα.

Ένα ζήτημα διαχρονικό και άκρως λεπτό, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, έρχεται να αγγίξει, λοιπόν, με τον πιο σύγχρονο, γλυκό και  συμπεριληπτικό τρόπο η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζοντας το σύγχρονο έργο «Αόρατος» της Σοφίας Δήμου σε σκηνοθεσία της Βάσιας Χρονοπούλου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 1 και 8 Δεκεμβρίου 2024 στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», στο πλαίσιο της Α’ Καλλιτεχνικής περιόδου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2024).

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο μικρός Αλ, ο οποίος είναι από Αλ(λού) (βαθύτερη ανάγνωση από παντού) καταφέρνει, μέσα σε μια ώρα, να ταξιδέψει τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, σε ένα υπέροχο ταξίδι, αρχικά μοναχικότητας και σταδιακά μετάβασης και αποδοχής (με τη μεταφυσική επέμβαση-προστασία ενός φανταστικού φίλου) σε μια κοινωνία πιο σύγχρονη, αλλά και πιο οπισθοδρομική από ποτέ, μη ανεκτική στο διαφορετικό και πολλές φορές (Αλ)λεργική στο ξένο, στο ανοίκειο, στο μη συμβατό με τα πρότυπα του εκάστοτε κοινωνικού-εθνικού συνόλου.

Αναμφισβήτητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελεί δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα, τόσο μέσα σε οικογενειακό όσο και σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και αυτός είναι και ο ρόλος του θεάτρου μέσα από τη παιδική θεατρική σκηνή. Οι αντιρατσιστικές αντιλήψεις πρέπει να προαχθούν, αφού μόνο έτσι η διαφορετικότητα θα πάψει να γίνεται αφορμή για εκδηλώσεις απέχθειας, αποστροφής, ακόμη και μίσους.

Με όχημα λοιπόν τη θεατρική γνώση για διεύρυνση των οριζόντων και άρση κάθε είδους προκατάληψης, αξίζει να γίνει ένας πειραματισμός, ώστε να δοθεί η αφορμή-κίνητρο στα παιδιά να εξοικειωθούν με το διαφορετικό μέσα από το θέατρο, από την προσωπική μας στάση σχετικά με την αποδοχή του εαυτού μας, τη συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπο και την ισότητα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά που κρύβεται πίσω από τις διαφορές μας, οι οποίες συνθέτουν τον ουσιαστικό πλούτο που οφείλουμε να προφυλάξουμε.

Έναν πλούτο χρωμάτων και συμβολισμών, μέσα από το επιβλητικά φωτεινό natural, σκηνικό, μιας καλαίσθητης και χρωματιστής τάξης γεμάτης φυτά, το οποίο επιμελήθηκε η Μιχαήλα Πλιαπλιά, εκεί που ξετυλίγεται η πλοκή της ιστορίας και αναγεννάται το συναίσθημα της αποδοχής και της συμπερίληψης, μέχρι να ωριμάσει και να αποδομηθεί ως ένα διαχρονικό σύμβολο σεβασμού του διαφορετικού (ουράνιο τόξο) και ταυτόχρονα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς της ζωής μας και εν προκειμένω του «ριζώματος» της αποδοχής μια αθώας παιδικής ψυχής, ως σημείο αναφοράς των εκατομμυρίων παιδιών, ανά τον κόσμο, που αναγκάζονται να ζήσουν σε έναν τόπο τελείως διαφορετικό από αυτόν που γεννήθηκαν.

Σε ένα νέο θεατρικό σύμ(παν) που φτιάχτηκε από κοινού με τη συμμετοχή των εξαίρετων ηθοποιών της παράστασης (Κωνσταντίνα Βέρρου, Ζαχαρίας Γουέλα, Θανάσης Κεφαλάς και Αντώνης Σταμόπουλος) και της δημιουργίας μιας υπέροχης συνομιλίας με το κοινό και μετάδοσης ηχηρών μηνυμάτων.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι υπενθύμιση στην προσωπική δράση που πρέπει να κάνει ο καθένας και ας φέρει, αρχικά, αντίδραση. Μετά σίγουρα θα έρθει η αποδοχή. Και αγαπάμε την προσέγγιση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύας Οικονόμου-Βαμβακά σε ζητήματα όπως η ανεκτικότητα στο διαφορετικό, αλλά και η εκτίμηση και ο σεβασμός προς αυτό. Και ακόμη περισσότερο που καταφέρνει κάθε φορά, με τις επιλογές της, να μεταφέρει το Αλλού… στο Κάπου… και αυτό είναι στις καρδιές των θεατών.

Info

  • Κείμενο: Σοφία Δήμου
  • Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Βάσια Χρονοπούλου
  • Σκηνογραφία: Μιχαήλα Πλιαπλιά
  • Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
  • Κινησιολογία: Φωτεινή Μελετιάδου
  • Μουσική Σύνθεση: Νίκος Αντωνόπουλος
  • Παίζουν: Κωνσταντίνα Βέρρου, Ζαχαρίας Γουέλα, Θανάσης Κεφαλάς, Αντώνης Σταμόπουλος

Παραστάσεις για το κοινό: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Κυριακή 1 και 8 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:00, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων θα δοθούν για τους μαθητές των σχολείων από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Τιμές εισιτηρίων

  • 8 ευρώ γενική είσοδος για τις παραστάσεις κοινού
  • 6 ευρώ μαθητικό για οργανωμένες πρωινές παραστάσεις
  • Ηλεκτρονική προπώληση εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 κατά τις ώρες γραφείου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο Βουνοχωρίου Καβάλας, Βασίλη Ελευθεριάδη και την εταιρεία Chrisanthidis delights για την πολύτιμη προσφορά τους.