Γνωστός, μεταξύ άλλων, και για την κοινωνική του ευαισθησία, ο Ιατρός ΩΡΛ και μουσικός, πολυοργανίστας και συνθέτης Μιχάλης Πρεπόνης έδωσε στη δημοσιότητα οπτικοποιημένο ένα νέο τραγούδι που, για μια ακόμη φορά, βασίζεται επάνω στην ποίηση του Νίκου Καρούζου.
Ο Καβαλιώτης Μιχάλης Πρεπόνης μελοποίησε το ποίημα Αρνησίκακος [από την ποιητική συλλογή του Ν.Κ. Φαρέτριον, του 1981] το οποίο ερμήνευσε μαζί με τον Βασίλη Ευφροσυνίδη [Βαρέα & Ανθυγιεινά].
Το νέο τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Studio Nemesis του Τάσου Καραπαπάζογλου στην Καβάλα και το «έντυσε» με εικόνες ο γιατρός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Δείτε το βίντεο του τραγουδιού και διαβάστε παρακάτω τις σκέψεις του Μιχάλη Πρεπόνη επάνω στη δημοσίευσή του τη δεδομένη χρονική στιγμή, λίγο πριν «κλείσουν» δύο ακριβώς χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57, νέους στην πλειοψηφία τους, ανθρώπους.
https://www.youtube.com/watch?v=dDd73hSaRNg
Δίχως τα δάκρυα που μας επιβάλλει η Ελλάδα
Τούτη η χώρα που παιδεύει τα δροσερά Ελληνόπουλα
και ανεμίζει τους αμέτρητους γραικύλους.
«Ήταν το 2020 όταν έντυσα με ρυθμό και μελωδία το ποίημα Αρνησίκακος του Νίκου Καρούζου… Πού να φανταστώ ότι η λέξη «παιδεύει», τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, θα έπρεπε να αλλάξει και να γίνει «πεθαίνει»;
Εκείνη τη νύχτα συγκρούστηκαν δύο Ελλάδες.
Η μία Ελλάδα που τα παιδιά της, τα δροσερά Ελληνόπουλα μπήκαν σε ένα τρένο πιστεύοντας ότι είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, έτσι τους διαβεβαίωνε ο τότε υπουργός Μεταφορών…
Και η άλλη, μια χώρα που κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη για ένα τρένο-φάντασμα, που κανείς δεν ήξερε τι μετέφερε, κανείς δεν φταίει για την ελλιπή τηλεδιοίκηση, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Και οι γονείς, δύο χρόνια τώρα, να γυρνάνε σε ένα σπίτι που το παιδί τους πια δεν είναι εκεί… να πρέπει να εργαστούν, να στηρίξουν το άλλο τους παιδί και να πρέπει να ακούνε πολιτικούς να μιλάνε με ασέβεια και μίσος στα κανάλια για αυτούς. Και δύο χρόνια τώρα, να παλεύουν ενάντια στο σύστημα που είναι καλά φτιαγμένο εδώ και δεκαετίες.
Παλεύουν για να δικαιώσουν τις ψυχές των παιδιών τους…
Αλλά αγωνίζονται και για τα δικά μας παιδιά, μπας και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και ασφαλέστερο σε αυτή τη χώρα.
Το τραγούδι αυτό είναι μια φωνή μαζί με τη δική τους φωνή».
Μιχάλης Πρεπόνης
Ιατρός ΩΡΛ-Μουσικός
24.02.2025