Ο λόγος στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης: Ευχές αλλά και ιεράρχηση προβλημάτων για το 2017

Οι πρώτες δηλώσεις για το Νέο Έτος

Με την έλευση του Νέου Έτους, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλούν για τις προσδοκίες αλλά και τους φόβους τους για το 2017 και παράλληλα δίνουν και τις δικές τους Ευχές στους πολίτες της Καβάλας, έτσι όπως τις κατέγραψε η Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία στο πρώτο της φύλλο για τη νέα χρονιά.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Να στοχεύσουμε σε όλα θα προσδώσουν οφέλη στον τόπο μας  

«Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μου. Γνωρίζουμε ότι το 2017 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά. Παρόλα αυτά, πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε μία κατεύθυνση που θα παράγει οφέλη για την περιοχή μας. Εκ των πραγμάτων πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, με την έννοια ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ακόμη και όταν κάποια πράγματα μας φαίνονται ακατόρθωτα. Πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού με το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και με τις νέες αεροπορικές συνδέσεις. Η είδηση είναι ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές, άλλες χώρες και άλλες εταιρίες που  ενδιαφέρονται να δρομολογήσουν πτήσεις προς το αεροδρόμιό μας. Δεν το κάνουν όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και δωμάτια για να δεχθούν οργανωμένα τουριστικά πακέτα. Αυτό το γεγονός μας  δίνει αισιοδοξία, την οποία, ναι μεν έχουμε ανάγκη, αλλά από την άλλη, θα πρέπει και να την εκμεταλλευτούμε. Δεν θα πρέπει λοιπόν απλά και μόνο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα. Αυτά είναι γνωστά. Πρέπει να κάνουμε τις δικές μας προσπάθειες, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν, θα φέρουν οφέλη στον τόπο μας και  κατ΄ επέκταση στον δημόσιο κορβανά».

Δήμητρα Τσανάκα: Θα μείνουμε όρθιοι

«Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο,  με υγεία πάνω απ όλα.  Να έχουμε μεταξύ μας αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη για να τα βγάλουμε πέρα και να σταθούμε όρθιοι. Η κρίση, όσο πάει βαθαίνει, οπότε πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουμε ζωντανοί, όσο και αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο. Σε πείσμα όλων πρέπει να μείνουμε όρθιοι. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη. Γνωρίζω ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι απεριόριστες. Έχουμε μέσα μας τόση δύναμη, που δεν μπορούμε ούτε να τη φανταστούμε. Φυσικά, δεν θα ζήσουμε όπως ζούσαμε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά το θέμα είναι πρωτίστως να επιβιώσουμε και στη συνέχεια να πάμε για κάτι καλύτερο. O δήμος Καβάλας μπορεί και το κάνει, να είναι πάντα αρωγός σε όλους τους δημότες του. Είχα πει και προεκλογικά ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, αλλά θα είμαστε στο πλευρό των συνδημοτών μας με κάθε τρόπο».

Κωστής Σιμιτσής: Είμαστε εδώ για να πιέσουμε τη διοίκηση να ξεπεράσει τις φοβίες της

«Ελπίζω πάντα στις ικανότητες των ανθρώπων να βελτιώνονται.  Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει  την ικανότητα να βελτιωθεί, όχι όμως και τη θέληση να το κάνει.  Αν δεν βελτιωθεί,  θα επικρατούν το 2017 τα ρουσφέτια και δεν θα υπάρχει το σοβαρό αποτέλεσμα  που προσδοκούμε. Σε ό,τι αφορά το δήμο Καβάλας, διαπιστώνουμε μια στασιμότητα, μια αδυναμία της διοίκησης να  διοικεί μια πόλη με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι στιγμής. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Διαπίστωσα ότι μέσα στο 2016 ζητήθηκε από την παράταξή μας η βοήθεια, την οποία παρείχαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Όσον αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έχω πει και το έχω δημοσιεύσει ότι τα 3 μεγάλα έργα στο πρόγραμμα αυτό είναι έργα τα οποία τα είχαμε φτάσει σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, για παράδειγμα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο είχαμε φτάσει σε ανάδοχο, αλλά κατά ένα παράλογο τρόπο  δεν προχωρούσε τη σύμβαση η σημερινή διοίκηση. Χάθηκαν 1.5 εκ. ευρώ. Η πλατεία Καπνεργάτη έχει ολοκληρωμένη μελέτη και η ανάπλαση του οικοπέδου Κρέη προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Τα παραπάνω έργα τα προσφέραμε στη διοίκηση πανέτοιμα, όμως δεν είδαμε γι αυτά τίποτε. Υπάρχει αδράνεια και απραξία, είμαστε όμως εδώ για να πιέσουμε ώστε η σημερινή διοίκηση να πάψει να έχει αυτές τις γραφειοκρατικές φοβίες. Φοβάται τον ίσκιο της, φοβάται ότι θα έρθει ο εισαγγελέας και θα  χτυπήσει την πόρτα».

Μάκης Παπαδόπουλος: Φαινομενικά είναι η κοινωνική πολιτική σημαία για τη διοίκηση  

«Η κεντρική διοίκηση συνεχίζει την ίδια πολιτική. Όσοι έχουν τη τύχη να εργάζονται αυτό το διάστημα, εργάζονται χωρίς αποτέλεσμα. Σε τοπικό επίπεδο  δεν διαφαίνεται προοπτική ανάπτυξης. Βλέπουμε ότι οι ανάγκες των δημοτών μέρα με τη μέρα αυξάνονται και επομένως ο δήμος πρέπει να είναι πιο έτοιμος για να ανταποκριθεί.  Μακάρι ο δήμος να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις υποδομές ώστε να δώσει  ευκαιρίες για δουλειά και νέα έσοδα. Φαινομενικά είναι η κοινωνική πολιτική “σημαία” της διοίκησης. Έχω πάρει την αφορμή από ένα πρόγραμμα της περιφέρειας που βγήκε πριν από ένα μήνα, το οποίο ήταν γύρω στα 2 εκ., αλλά δυστυχώς ο δήμος Καβάλας δεν κατέθεσε πρόταση για να πάρει το αναλογούν κομμάτι του. Τα χρήματα αυτά ήταν για τη σίτιση των δημοτών. Εκτός και αν δεν τα έχει ανάγκη ο δήμος…».

Βαγγέλης Παππάς : Δεν έχω δείγματα γραφής ότι θα πράγματα θα πάνε καλύτερα

«Δεν έχω δείγματα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ. Βλέπουμε τώρα μια νέα εταιρία, οι κομπίνες διαδέχονται η μια την άλλη. Το βαθύτερα προβλήματα  της πόλης  είναι ο ΤΑΡ, το θέμα του Ε61.Τι περιμένουμε; Να πάρει η κ. Τσανάκα το παλιό νοσοκομείο ή να μπει στα στρατόπεδα; Το πολύ-πολύ,  θα παίρνει την άδεια από την  αστυνομία για κάποιες συναυλίες, ενώ εκεί μέσα δημιουργούνται υποδομές για παράνομους μετανάστες, τύπου Αμυγδαλέζας, από όσο πληροφορούμαι. Δεν θα έχουμε πρόσφυγες, αλλά αφρικανούς παράνομους μετανάστες, τους οποίους θα δεχθούμε σε ένα γκέτο μέσα στην πόλη, άσχετα με τον αγώνα που κάναμε να μη δημιουργηθεί ένα τέτοιο γκέτο μέσα στην πόλη. Να μην τους βαπτίζουμε πρόσφυγες όλους»!

Hλίας Καλανταρίδης: «Φούσκα» το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη σίτιση

«Δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία, για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το δήμο, για τον τόπο μας. Το θέμα του προγράμματος που έλεγε ο κ. Παπαδόπουλος είναι “φούσκα”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορούσε σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας. Ο δήμος Καβάλας έχει αλληλοκαλυπτόμενα προγράμματα και είναι ο επικεφαλής φορέας του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας το οποίο τρέχει, το λεγόμενο ΤΕΒΑ. Δηλαδή  έχουμε ταυτόχρονα πολλούς διαδρόμους για άντληση κονδυλίων για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Παρά ταύτα έχουμε μιλήσει με τη Διαχειριστική Αρχή, το πρόγραμμα δεν έχει κλείσει, μπορεί ο δήμος να υποβάλλει αίτηση, όποτε θέλει. Σε όλη την Περιφέρεια έχουν καταθέσει προτάσεις 2-3 δήμοι μόνον. Δεν επιτρέπεται ένας επικεφαλής παράταξης να επανέρχεται σε ένα θέμα που έχει απαντηθεί».