Στοχεύει πολλά στον προσυνεδριακό διάλογο με τα πλατιά λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ ενόψει του 20ου Συνεδρίου του κόμματος. Πρώτη πολιτική προτεραιότητα για το κόμμα είναι να πείσει το λαό ότι αξίζει να δώσει την προσοχή του στο ΚΚΕ, μετά την απογοήτευση και την προδοσία που βίωσε παρέχοντας την εμπιστοσύνη του σε κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, από κόμματα της λαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς έως αριστερά “τύπου ΣΥΡΙΖΑ”.
O γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ Βασίλης Καταπόδης υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στη χώρα μας, πρέπει να προηγηθεί ολοκληρωτική απεξάρτηση της οικονομίας μας από την ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι παγκοσμίως το κομμουνιστικό κίνημα δεν περνά την καλύτερη φάση του…
Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΚΚΕ. Θα ήθελα να μου πείτε με λίγα λόγια τις θέσεις σας.
Στις 18 Δεκέμβρη κάναμε μία πρώτη προσπάθεια με την μεγάλη εξόρμηση του Ριζοσπάστη να διαδώσουμε τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 20ο μας Συνέδριο. Ήταν μία πολύ επιτυχημένη κίνηση. Αρκεί και μόνο να σας πω ότι την συγκεκριμένη Κυριακή η διακίνηση του Ριζοσπάστη «κοντραρίστηκε» στην πρώτη θέση με τα μεγάλης κυκλοφορίας φύλλα. Πιστεύω, λοιπόν, πως αυτό το γεγονός ήταν μία πρώτη καλή βάση για να ανοίξουμε τον προσυνεδριακό διάλογο μέσα και έξω από το κόμμα. Για τα μέλη του κόμματος υπάρχει οργανωμένος τρόπος. Μας ενδιαφέρει όμως πολύ το να συζητηθούν αυτές οι θέσεις πλατιά με τον κόσμο, όχι μόνο με τους φίλους, με τους οπαδούς και με όσους πιστεύουν σε όσα λέει το ΚΚΕ, αλλά και με όσους τα τελευταία χρόνια μας άκουσαν και πιθανόν να μας ψήφισαν. Ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Έχει δοκιμάσει διάφορες κυβερνήσεις, έχει αλλάξει πρωθυπουργούς, έχει αλλάξει κυβερνητικά σχήματα από κεντροδεξιά μέχρι κεντροαριστερά, τα δε τελευταία δύο χρόνια τη συνεργασία του υποτιθέμενου αριστερού κόμματος με ένα εθνικιστικό, λαϊκίστικο κόμμα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ. Έχει δοκιμάσει πολλά πράγματα, από τεχνοκράτες πρωθυπουργούς (Παπαδήμο), μέχρι πολιτικά πρόσωπα νέα και άφθαρτα, όπως ήταν ο Τσίπρας. Αφού λοιπόν έχουμε δοκιμάσει τόσα πολλά, έρχεται το ΚΚΕ σ αυτή την κρίσιμη φάση που η κρίση βαθαίνει, που τα προβλήματα διογκώνονται, που οι κίνδυνοι στη γειτονιά μας αυξάνονται μαζί με τα γεωπολιτικά παιχνίδια σε μία σκακιέρα πολύ επικίνδυνα φτιαγμένη και στρωμένη, με πάρα πολλούς παίκτες, δημιουργώντας συνθήκες «πυριτιδαποθήκης», όπου μία σπίθα είναι αρκετή για να ανάψει μια φωτιά δίπλα μας, στα σύνορά μας, ίσως και λίγο παραπέρα, που όμως θα μας εμπλέξει σε ένα μεγάλο και επικίνδυνο γεγονός.
Ήρθε, δηλαδή, η ώρα να εναποθέσει ο λαός τις ελπίδες του στο ΚΚΕ;
Υπό αυτές τις συνθήκες, λέμε ότι αξίζει τον κόπο να ξαναρίξουμε μία ματιά, να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά που λέει το ΚΚΕ, διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις, τις όποιες διαφωνίες και τις όποιες επιμέρους εκτιμήσεις έχει ο καθένας. Γιατί πιστεύουμε, και αυτά εκθέτουμε στις θέσεις της ΚΕ, ότι δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για μία σειρά εκτιμήσεων που είχαμε κάνει. Είχαμε πει στα προηγούμενα συνέδριά μας, ότι κατά την άποψη του ΚΚΕ, καμιά κυβέρνηση που θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όλων των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών – οργανισμών, δεν θα καταλήξει στο ίδιο δια ταύτα, δηλαδή σε μία αντιλαϊκή πολιτική με ή χωρίς μνημόνια, σαν αυτή που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, φίλοι κατά τα άλλα του κ. Τσίπρα (πχ Ολάντ) και στον βορρά και στον νότο. Γίνονται συζητήσεις του τύπου να κάνουμε συμμαχία του Νότου, λες και θα ωφεληθούν οι λαοί του Νότου αν οι κυβερνήσεις τους συνασπιστούν απέναντι στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε και πουν ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, μία μεγαλύτερη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Εμείς δεν είμαστε αριστεροί του καναπέ ή αν θέλετε, αριστεροί του συστήματος, στυλ Τσίπρα. Εμείς το σάπιο δε θα το υπηρετήσουμε
Συμφωνώ, αλλά θα πρέπει να δούμε καταρχήν αν το ΚΚΕ είναι με το ευρώ ή κατά του ευρώ. Πολλές φορές ακούω και διαβάζω τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΚΚΕ ότι δεν είναι τώρα η ώρα να βγούμε από το ευρώ, εκτός αν το ερμηνεύω λάθος…
Όχι, δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Η θέση του ΚΚΕ είναι δοκιμασμένη. Για να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στη χώρα μας, πρέπει να αποδεσμευτούμε ολοκληρωτικά από την ΕΕ. Το εξηγούμε με χίλιους τρόπους. Το πιο συνεπές κόμμα ενάντια στην ΕΕ είναι το ΚΚΕ, ένα κόμμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Γιατί και στη Βρετανία υπήρχαν δυνάμεις που είπαν: έξω από την ΕΕ και πράγματι έφυγαν με το BREXIT, αλλά δεν το είπαν για να περάσει καλύτερα ο λαός. Το είπαν για να γίνει η οικονομία τους πιο ανταγωνιστική. Και μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιο ανταγωνιστική οικονομία στη Βρετανία, σημαίνει χαμηλότερα μεροκάματα, επιπλέον χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και πάει λέγοντας.
Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και βγει το ΚΚΕ, υπάρχει μεταβατικό πρόγραμμα ώστε να φύγουμε από το ευρώ με ασφάλεια ή θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα;
Η δικιά μας πολιτική πρόταση είναι κατά της ΕΕ και ταυτόχρονα κατά του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν πακέτο. Όποιος αποδεσμεύει το ένα από το άλλο, το κάνει με πονηρό σκοπό. Όπως το έκαναν και στη Βρετανία. Δεν αρκεί να πεις μόνο: έξω από την ΕΕ. Εμείς λέμε πολύ συγκεκριμένα: η χώρα μας έχει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είμαστε μία χώρα προικισμένη, δεν είμαστε Ουγκάντα, χωρίς να έχω τίποτα με τη χώρα αυτή, έχουμε μία γεωστρατηγική μας θέση, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί μία κοινωνία και μια εξουσία, όχι όμως για να μας εμπλέκει σε πολεμικά, ενεργειακά σχέδια. Γιατί και ο Τσίπρας λέει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, δηλαδή θέλει να μας κάνει Ουκρανία.
Πιστεύετε πως θα αφήσουν οι ιμπεριαλιστές, δηλαδή οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, το ΚΚΕ να ακολουθήσει αυτή την πολιτική;
Μία Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, μία Ελλάδα με τιμονιέρη τον λαό, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, απαλλαγμένη από τα «παράσιτα» που είναι οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, που δεν κάνουν τίποτα σ αυτή την κοινωνία, δεν προσφέρουν καμία κοινωνική πρόοδο, που το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται και να «ξεζουμίζουν» τον λαό, μία Ελλάδα απαλλαγμένη από την ΕΕ και τις δεσμεύσεις της θα αρχίσει και θα αναπτύσσει σίγουρα σχέσεις με άλλες χώρες, με χώρες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που θα ακολουθεί η Ελλάδα, τον δρόμο του σοσιαλισμού.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοσιαλιστικές χώρες με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί το ΚΚΕ αν γίνει εξουσία;
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα είναι πάρα πολύ άσχημη. Είναι σε συνθήκες βαθιάς υποχώρησης μετά από το 1991 και τις ανατροπές. Ακόμη και σε χώρες, όπου τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία ισχυρίζονται ότι οικοδομούν σοσιαλισμό, κάνουν στροφή προς τον καπιταλισμό. Αναφέρομαι ξεκάθαρα στα μέτρα που παίρνουν στην Κούβα, δυστυχώς, όπως επίσης στο Βιετνάμ και στην Κίνα. Αυτά είναι γνωστά και επίσημα διατυπωμένα από το ΚΚΕ. Δεν είναι κρυφά. Ο συσχετισμός είναι πολύ δύσκολος. Εμείς όμως δεν είμαστε αριστεροί του καναπέ ή αν θέλετε, αριστεροί του συστήματος, στυλ Τσίπρα. Εμείς το σάπιο δε θα το υπηρετήσουμε. Θα συγκρουστούμε μ΄ αυτό. Και ο λαός θα καταλάβει την πραγματική δύναμη που έχει, αλλά που δεν την έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Ένα λαϊκό κίνημα στη χώρα μας που θα τα βάλει με τον πραγματικό εχθρό, όχι μόνο με τις κυβερνήσεις που είναι αντιλαϊκές, αλλά και μ’ αυτούς που υπηρετούν οι κυβερνήσεις, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ, που θα αποσπά κατακτήσεις σ’ αυτή την πορεία, θα μπορέσει ν ανοίξει στη χώρα μας έναν δρόμο ελπιδοφόρο. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα μπορεί να αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις, ακόμη και με καπιταλιστικές χώρες, χωρίς όμως να μας εμπλέκει σε ανταγωνισμούς.