Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος: Ο «αυτοκαταστροφικός» Βενιζέλος έχει μείνει μόνος του!

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής μιλά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ

Στην Αθήνα βρέθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά προς τους παλιούς και νέους βουλευτές της παράταξης και όσους υπηρέτησαν το κόμμα από το 1974 μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τη συμμετοχή του σε αυτήν τη συνάντηση «επανένωσης» του «παλιού» και του «νέου» ΠΑΣΟΚ, ο καβαλιώτης πρώην υπουργός και βουλευτής μίλησε στο ALPHA Radio 88,6 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη, σχολιάζοντας τα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αλλά και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Για την τοποθέτηση Μουλόπουλου στον ΔΟΛ

Σχολιάζοντας καταρχήν τη συμφωνία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) με τον Βασίλη Μουλόπουλο για τη διάσωση του Οργανισμού που έχει πάρα πολλά χρέη, ο κ. Δημοσθενόπουλος επισημαίνει πως θα ήταν «δυστύχημα» να κλείσει αυτός ο οργανισμός, με όσες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κανείς  για το συγκρότημα Λαμπράκη, που έχει μία ιστορία πολύ μακρινή, από την κατοχή ακόμη, με άλλη όμως ονομασία, «Το Ελεύθερο Βήμα».

«Έκτοτε και κατά τη δικτατορία, το συγκρότημα έπαιξε τον ρόλο του και στάθηκε με τον δικό του τρόπο. Έχει, δηλαδή, μία ιστορία εκδοτική πολύ σοβαρή και έχει παίξει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών δεδομένων. Πολλοί το επέκριναν αυτό, αλλά είναι γεγονός πως ο Λαμπράκης και το συγκρότημά του είναι συνυφασμένος με την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν τελικά θα σωθεί από τον κ. Μουλόπουλο. Σίγουρα όμως πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να μπορέσει να σωθεί!

»Και για την Καθημερινή που αντιμετώπιζε τα ίδια περίπου προβλήματα, βρέθηκε τελικά ο Αλαφούζος που την πήρε και  την κρατάει μέχρι σήμερα. Μπορεί από τη μία το θέμα αυτό να συνδέεται με τη διαπλοκή, αλλά από την άλλη, τη δημιουργούμε.  Φυσικά, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις. Προκειμένου όμως να κλείσει ο οργανισμός, είναι καλύτερα να λειτουργήσει και θα δούμε».

Αξιόλογη η προσπάθεια Γεννηματά

Όσον αφορά τη συνάντηση του Σαββάτου και τα όσα ειπώθηκαν για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στους «κόλπους» του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Δημοσθενόπουλος τονίζει ότι  καταρχήν η κ. Γεννηματά κάλεσε τους παλιούς βουλευτές για να τιμήσει αυτούς που έγραψαν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

«Όπως μας είπε, ανατέθηκε σε έναν γνωστό δικηγόρο να συγκεντρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυστυχώς, δεν αναδείξαμε. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ εγκάρδιο και πάρα πολύ συντροφικό. Σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι παραβρέθηκε ο Παπανδρέου με τους δικούς του βουλευτές.

»Η προσπάθεια η οποία κάνει η κ. Γεννηματά φαίνεται ότι είναι σταθερή και σοβαρή. Επιδιώκει να συγκροτήσει σε μία ενιαία παράταξη τον  χώρο που είναι εντελώς ορφανός, αρχίζοντας από τα χαμηλά, χωρίς πρωτιές, ώστε να δημιουργήσει μία δύναμη που θα είναι ο παράγοντας  για να καθορίσει την περαιτέρω πολιτική πορεία της χώρας.

«Ο Βενιζέλος έχει τάσεις αυτοκαταστροφής. Είναι μόνος του»!

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο μοναδικός που αντιδράει  στην επιστροφή του Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου στις εκλογές είχε πιάσει ένα 2%. Το ποσοστό αυτό το έχουμε ανάγκη! Έτσι θα πρέπει να δούμε την κίνηση αυτή. Αν βάλουμε μπροστά τα προσωπικά μας,  δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αρκετή “αυτομαστίγωση” κάναμε. Αρκετή κριτική κάναμε.

»Οι “Βενιζελικοί” πάντως ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της προέδρου. Αλλά δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι θα κάνουν. Απ’ ό,τι όμως καταλαβαίνω –και λυπάμαι που το λέω– ο κ. Βενιζέλος είναι μόνος. Ο Βενιζέλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς, σε ορισμένα πράγματα βιάστηκε. Έχει μία τάση αυτοκαταστροφής!

»Παραβρέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και άσκησε –καλώς– αυστηρή κριτική. Πάντως, μέχρις στιγμής δεν έδειξε δείγματα αποσχίσεως. Η πρόεδρος είπε πως είναι ανοιχτή η πόρτα για όλους, όχι όμως κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο Βενιζέλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς, σε ορισμένα πράγματα βιάστηκε. Έχει μία τάση αυτοκαταστροφής…

Ελπίδα για τις επόμενες εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο κ. Δημοσθενόπουλος παραδέχεται ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα  ήταν απαισιόδοξος.  Επέστρεψε όμως από την Αθήνα,  διατηρώντας μία αισιοδοξία ότι κάτι πάει να γίνει. Όπως, δε, χαρακτηριστικά αναφέρει, θα γίνουν κάποια κλιμάκια τα οποία θα βγουν προς τα έξω, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για την επιστροφή του Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε να πάρει επάνω του όλη την κρίση και ότι για όλα τα κακά, αιτία είναι ο ίδιος.

«Το θέμα, όμως, είναι η Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ελπίδα ότι θα γίνει το τρίτο κόμμα μέσα στην Βουλή, κάτι που είναι ενθαρρυντικό γι αυτούς που αμφέβαλλαν ή είχαν ορισμένες επιφυλάξεις. Θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά. Οι απλοί ψηφοφόροι ενθαρρύνονται ή αποθαρρύνονται από τα στελέχη. Προσωπικά, είδα νέα παιδιά, εξαιρετικά, που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι».