Δ. Εμμανουηλίδης: Ως βουλευτές δεν μπορούμε να υπερβούμε τις διακριτικές δυνατότητες που έχουμε

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μιλάει για τον ρόλο του με βάση τις διεκδικήσεις της Καβάλας

Για να υπάρξει θετική έκβαση σε όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα αλλά και τις διαχρονικές διεκδικήσεις της Καβάλας (πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, παλιό Νοσοκομείο, παλιό Πρωτοδικείο), θα πρέπει πρωτίστως να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που οφείλονται «σε έλλειψη κανονικότητας για όλες τις ενέργειες από θεσμικούς παράγοντες που διαφέντεψαν τον τόπο εδώ και σαράντα χρόνια», όπως σημείωσε σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στην Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

«Στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια»

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αποτυπωμένη κατάσταση και πάνω σε αυτήν προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε, γιατί δυνατότητες δεν έχουμε, να βρούμε λύση σε κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια. Αποφάσεις, υπογραφές ή παραλείψεις από παλιά συνοδεύουν και αποτυπώνονται στη σημερινή κατάσταση. Όλα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε εκείνο το νομικό κλίμα που θα δώσει λύση στα προβλήματα».

«Ιμάντες» στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων οι βουλευτές

«Όλα αυτά τα χρόνια πορευθήκαμε με ένα αφελές “θέλω”. Όταν όμως, το “θέλω” δεν συνοδεύεται από νομικής φύσεως ενέργειες, είναι επόμενο να δημιουργούνται τελικά “νεφελωματικές” καταστάσεις. Εμείς είμαστε “ιμάντες” στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Ο βουλευτής δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει, αλλά να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση. Οι λύσεις δίνονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Όταν όμως το νομικό πλαίσιο σε κάθε περίπτωση δεν είναι διευκολυντικό, δεν είναι “καθαρό” επειδή έγινε μέσα από μία διαχρονική “τσαπατσουλιά” και από μία διαχρονική “αταξία”, είναι λογικό ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τακτοποιηθούν σε πρώτο χρόνο. Απλά, εμείς μεταφέρουμε προς το κέντρο πράγματα που είναι γνωστά με την πίεση και την υπόδειξη των λύσεων. Αυτός είναι ο ρόλος μας και δεν μπορούμε να υπερβούμε τις διακριτικές δυνατότητες που έχουμε».

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε θεσμούς που λειτουργούν (και σωστά) μέσα από την αρχή της διάκρισης των ρόλων και των εξουσιών…

 

 

Υπάρχει διάκριση των εξουσιών

«Ο βουλευτής δεν είναι τίποτε άλλο, πέρα από ένα νομοθετικό όργανο. Και βέβαια, ως γνώστης των προβλημάτων  των τοπικών κοινωνιών, έχει χρέος να αναδεικνύει τα προβλήματα και στον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει μία απόφαση, να το πράξει. Από την πλευρά μας προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για το διαφορετικό. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε θεσμούς που λειτουργούν (και σωστά) μέσα από την αρχή της διάκρισης των ρόλων και των εξουσιών».

Χρειάζεται διαμόρφωση συνθηκών προώθησης και επίλυσης των προβλημάτων

«Όταν όλες οι διεκδικήσεις μας στηρίζονται σε ένα λογικό και δικαιωματικό “θέλω”, αλλά που δεν διευκολύνει προς την κατεύθυνση της επίλυσης μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από προγραμματικές θέσεις, μέσα από μελέτες σκοπιμότητας, αυτό το πράγμα δεν δημιουργεί συνθήκες προώθησης και επίλυσης του ζητήματος».