Κωνσταντίνα Καρέζη: Το TEDxKavala ήρθε για να μείνει στην πόλη

Η υπεύθυνη του TEDxKavala (Licensee & Curator TEDxKavala) μας συστήνει με μια δράση που άφησε το στίγμα της στην Καβάλα και εξηγεί πώς η διοργάνωση μπορεί να ενισχύσει το brand και την εικόνα της πόλης καθώς και την ανταλλαγή ιδεών με έμφαση στους νέους

Πριν από ένα χρόνο φιλοξενήθηκε στην Καβάλα το πρώτο TEDxKavala event για την πόλη μας αλλά και για την Ανατολική Μακεδονία. Η υπεύθυνη του TEDxKavala (Licensee & Curator TEDxKavala) Κωνσταντίνα Καρέζη  μιλάει στο KAVALAPOST για τον καινούριο, για την πόλη, θεσμό, για τους σκοπούς του, τις δυνατότητές του, το τι προσφέρει στην πόλη και πως μπορεί να αξιοποιηθεί από αυτήν το προϊόν και ειδικά από τους νέους για το χτίσιμο νέων δεσμών με τις Τέχνες, την τεχνολογία, την καινοτομία και το design, τον εθελοντισμό και τη νεανική πρωτοβουλία.

Στις 5 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πρώτο TEDxKavala. Ένα χρόνο μετά ποιος είναι ο απολογισμός;
«Πριν από ένα χρόνο, στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας συντελέστηκε το πρώτο TEDxKavala event για την πόλη μας αλλά και την Ανατολική Μακεδονία. Ήταν μια μέρα χαράς και δημιουργίας. Γύρω στα 400 άτομα ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο event εκείνης της ημέρας. 100 θεατές, 12 ομιλητές με τις / τους συνοδούς τους, 3 performers, ένας παρουσιαστής, μια μουσική μπάντα, ένα workshop με 30 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, ένα tech-lab με εκπροσώπηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, 31 χορηγοί, 60 εθελοντές, συνεργεία και μια οργανωτική ομάδα 32 εθελοντών.

»Θέαμα, μουσική, πληροφορία, ενημέρωση, συγκίνηση, χαρά, λύπη, προβληματισμός, αγανάκτηση, περηφάνια, ενθουσιασμός και πολλά άλλα διαδέχονταν το ένα το άλλο στα μάτια, στο μυαλό και στις καρδιές των παρευρισκομένων. Μια πόλη είχε γίνει ένα σ’ ένα υπέροχο κτήριο που μας εμπιστεύτηκε ο δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια. Τέσσερις όροφοι μεταμορφώθηκαν και αγκάλιασαν ένα παγκοσμίου φήμης θεσμό.

»Ένα χρόνο μετά η Καβάλα έχει μια θέση ανάμεσα στα TEDxEvents,ανά την Ελλάδα ενώ το επίσημο blog του TED έκανε σχετικό αφιέρωμα στο TEDxKavala. Για τους λάτρεις των στατιστικών να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι η επίσημη σελίδα μας στο Facebook  αριθμεί μέχρι σήμερα 3000 και πλέον ακολούθους, ενώ εκείνη την ημέρα τα TEDxKavala εμφανίσθηκε μπροστά σε 57.278 χρήστες του εν λόγω κοινωνικού δικτύου και 21.886 στο twitter. Μαζί με το TEDxKavala αναδεικνύεται φυσικά και η πόλη μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή».

Ειδικά στους νέους της πόλης, δίνεται η δυνατότητα επαφής με έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας και επιρροής

Μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο TEDxKavala αλλά κάποιοι, ίσως αρκετοί, δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό. Μπορείς να μας δώσεις μια συνοπτική εικόνα της διοργάνωσης;
«Ναι, σωστά. Έχεις δίκιο. Είναι νέος θεσμός για την πόλη και σίγουρα κάποιοι δεν τον γνωρίζουν. Στο πνεύμα της διάδοσης των αξιόλογων ιδεών και βασισμένο στο πρότυπό του που είναι το TED, το TEDxKavala είναι ένα συνέδριο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασισμένο στην εθελοντική δράση. Αυτό θα ήθελα να το τονίσω, κανείς δεν αμείβεται για την προσφορά του ή τη συμμετοχή του στο event. Γι’ αυτό και οι προσφορά των χορηγών μας είναι ζωτικής σημασίας. To TEDxKavala είναι μια αυτόνομα οργανωμένη εκδήλωση.

»Το x δηλώνει τον τόπο διεξαγωγής της ανεξάρτητα οργανωμένης εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία ενός TEDx. Αν και το TED συνέδριο παρέχει γενική καθοδήγηση για μία TEDx εκδήλωση, εντούτοις αυτό σχεδιάζεται και οργανώνεται αυτόνομα. Οι καλεσμένοι ομιλητές μας είναι άνθρωποι από κάθε χώρο της επιστήμης, του αθλητισμού, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και από κάθε τομέα του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου. Μπορεί να είναι ακόμα και απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Όλοι τους έχουν στη διάθεσή τους 18’ για να μοιραστούν με το κοινό την ιδέα τους, την εμπειρία τους χάρη στην οποία βρίσκονται στην  σκηνή του TEDxKavala».

Τι πιστεύεις ότι είναι μπορεί να κερδίσει η πόλη μας από τη διοργάνωση ενός τέτοιου event;
«Όπως είπα και προηγουμένως η πόλη της Καβάλας κερδίζει δημοσιότητα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, όπως μέσω όλων των συντελεστών και εμπλεκόμενων (word of mouth), των κοινωνικών δικτύων, του ιστοχώρου του TED αλλά και του TEDxKavala, των μηχανών αναζήτησης της Google, κοκ. Ακόμη, η διεξαγωγή του TEDxKavala ενισχύει το brand και την εικόνα της πόλης ως προορισμό έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών, συνεδριακού τουρισμού, τεχνολογίας, καινοτομίας και design, εθελοντισμού και νεανικής πρωτοβουλίας.

»Ειδικά στους νέους της πόλης, δίνεται η δυνατότητα επαφής με έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας και επιρροής. Συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια διάνοιξης νέων οριζόντων για αυτούς, αλλά και τους ωθεί στη χρήση της φαντασίας τους προς νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και δραστηριότητες. Θα μπορούσα να μιλάω επί πολλού για τα οφέλη από τη διοργάνωση του TEDxKavala».

Πότε να περιμένουμε το επόμενο TEDxKavala; Έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες;
«Πολλοί με ρωτούν το ίδιο. Το επόμενο TEDxKavala θα είναι καλοκαιρινό. Έχουν ξεκινήσει πράγματι οι διεργασίες με μια ανανεωμένη οργανωτική ομάδα εθελοντών, με νέο θέμα και φυσικά νέο χώρο διεξαγωγής. Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνο. Μπορείτε να ενημερώνεστε για το TEDxKavala από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το επίσημο site μας» (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και στο facebook εδώ).