Stephen Saunders: Η Θάσος ήταν η «σπίθα» που άναψε τη «φωτιά» για το ντοκιμαντέρ του Bristol Scout

O Βρετανός σκηνοθέτης και παραγωγός μιλά στο KAVALA POST για τη ζωή, τον κινηματογράφο και την τελευταία του ταινία που προβάλλει παγκόσμια την περιοχή μας

Γνώριμος πλέον και στους Καβαλιώτες, έχοντας συνδέσει το όνομά του με τις τελευταίες δύο διοργανώσεις του Kavala AirSea Show, ο Stephen Saunders βρέθηκε για μια ακόμη φορά στα μέρη μας, με αφορμή την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας με «επίκεντρο» το νησί της Θάσου. Λίγες ώρες πριν την προβολή (διαβάστε σχετικά εδώ), το KAVALA POST μίλησε με τον Βρετανό σκηνοθέτη και παραγωγό του Bristol Scout: Rebuilding History για το πώς «γεννήθηκε» το ντοκιμαντέρ που, μεταξύ άλλων, προβάλλει παγκόσμια και την περιοχή μας.

Έχοντας ήδη «κλείσει» συμφωνία για αποκλειστική τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα του Bristol Scout με το κανάλι Cosmote History TV (θα προβληθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), ο Stephen Saunders ήδη βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της νέας του ταινίας με θέμα τη Μάχη της Βρετανίας.

Αναπόφευκτο ήταν, λοιπόν, η συζήτησή μας το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου 2017 που έγινε στον φιλόξενο χώρο του Imaret, παρουσία του ιστορικού ερευνητή Πασχάλη Παλαβούζη και του σμηνάρχου ε.α. και Διευθυντή του Kavala AirSea Show Παναγιώτη Γεωργιάδη να ξεκινήσει από τον… Πόλεμο.

Η φιλμογραφία του Stephen Saunders «μετράει» ουκ ολίγα ντοκιμαντέρ με θέμα τους Μεγάλους Πολέμους που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα. Πού οφείλεται αυτό; «Δεν έχω καμία ψύχωση για τον Πόλεμο», εξηγεί ο ίδιος. «Δεν μου αρέσει καν! Απλά, πάντοτε μου άρεσε η αεροπορία. Βλέπετε, μεγάλωσα κοντά σε μια παλιά αεροπορική βάση… Εκεί, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνταν ένα αεροπορικό σόου με όλα τα παλιά αεροπλάνα σε δράση. Δεν το έχανα ποτέ! Επίσης, μου αρέσει η περίοδος της δεκαετίας του ’40. Ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η μουσική, οι ταινίες… όλα»!

Ο πρώτος «έρωτας» με τη μεγάλη οθόνη

«Όταν ήμουν τεσσάρων χρονών, η μητέρα μου με πήγε στο σινεμά να δω την ταινία της Disney ”Η Λαίδη και ο Αλήτης”… Σύμφωνα με τις διηγήσεις της, πέρασα όλη την ώρα ρωτώντας τι γίνεται στην αίθουσα προβολής, πώς η εικόνα ”περνάει” στο πανί και άλλα… Αργότερα, όταν μεγάλωσα λίγο, πήγαινα στον κινηματογράφο κάθε βδομάδα! Με συνάρπαζε το σινεμά! Από τότε ήξερα ότι θέλω να είμαι ”μέσα” σε όλο αυτό το πράγμα…».

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

«Ξεκίνησα, λοιπόν, από το μοντάζ. Αρχικά ως βοηθός… Δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο, απλά ήθελα να έχω πρακτική άσκηση. Δούλεψα για πολύ καιρό μέσα στην αίθουσα του μοντάζ. Κάποια στιγμή, βαρέθηκα να έρχονται σκηνοθέτες, να μου αφήνουν μία στίβα υλικό και να μου λένε “γράψε εσύ τώρα την ιστορία” χωρίς περαιτέρω οδηγίες (αυτό έκαναν!) και έτσι αποφάσισα να σκηνοθετήσω τις δικές μου ταινίες. Αλλά, ακόμα ασχολούμαι με το μοντάζ. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει και με γεμίζει…».

Οι ταινίες φτιάχνονται στην αίθουσα του μοντάζ

«Πολλοί διαφωνούν μαζί μου, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι οι ταινίες δεν φτιάχονται στο γύρισμα. Οι ταινίες φτιάχνονται στην αίθουσα του μοντάζ! Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ντοκιμαντέρ. Εκεί, μαζεύεις όσο περισσότερο υλικό μπορείς, αλλά την ιστορία τη φτιάχνεις στο μοντάζ. Δεν ξέρεις από πριν τι υλικό θα μαζέψεις… Έτσι και στη Θάσο. Όταν ήρθαμε εδώ, δεν ξέραμε ότι το Bristol Scout αρχικά δεν θα πετάξει λόγω καιρού…»!

Το Bristol Scout και ο… Άρχοντας των Δαχτυλιδιών!

«Κάποια στιγμή μού τηλεφώνησε ο μοντέρ μου o David, ο οποίος ήταν για δουλειά στη Νέα Ζηλανδία, και μου είπε ότι “υπάρχει εδώ κάτι που μπορεί να σε ενδιαφέρει”. Είχε μόλις μιλήσει με τον πιλότο Gene DeMarco, ο οποίος δουλεύει σε μια αεροπορική βάση που ανακατασκευάζει αεροπλάνα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η οποία ανήκει στον Sir Peter Jackson (σ.σ. σκηνοθέτη, μεταξύ άλλων, της Τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») o οποίος έχει ψύχωση με τα αεροπλάνα αυτής της περιόδου. Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, ο David (σ.σ. Bremner) είχε επισκεφτεί τη βάση ψάχνοντας να βρει μηχανή για το Scout, η οποία τελικά δόθηκε από την εταιρία του Gene DeMarco! Κάπου εκεί, νομίζω ήταν Μάρτιος του 2014, ξεκίνησε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ του Bristol Scout…».

Πώς η Θάσος «άναψε» τη «σπίθα»…

«Στην αρχή, δεν ξέραμε ποια θα είναι η ”ιστορία”. Για πάνω από 10 χρόνια, ο David προσπαθούσε να ανακατασκευάσει το αεροπλάνο του παππού του. Ε, και; Πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό! Το να γυρίσω μια ταινία απλά και μόνο δείχνοντας τη διαδικασία, θα ήταν βαρετό… Έψαχνα, λοιπόν, να βρω την ιστορία. Και τη βρήκα στη Θάσο, τον Ιανουάριο του 2016…

»Ήρθαμε εδώ μαζί με τον David για να δούμε το αεροδρόμιο του Καζαβιτίου. Μόλις είδαμε την περιοχή και αφότου μιλήσαμε με τον Πασχάλη (σ.σ. Παλαβούζη) ο οποίος μας ανέφερε όλη την Ιστορία της περιοχής σε σχέση με το αεροπλάνο και όχι μόνο, τότε το είδα! Οπότε ναι, η Θάσος ήταν η “σπίθα” που άναψε τη “φωτιά” για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ για το Bristol Scout».

«Καταλύτης» το Kavala AirSea Show στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ

Στο σημείο αυτό, ο Πασχάλης Παλαβούλης μάς εξήγησε πώς έγιναν η «σύνδεση» της ιστορίας της ανακατασκευής του Bristol Scout με το Kavala AirSea Show και πώς «κλείδωσε» το γύρισμα του ντοκιμαντέρ:

«Ο David Bremner επικοινώνησε μαζί μου το 2013, μέσω της Διεθνούς Κοινότητας Ιστορικών της Αεροπορίας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Cross & Cockade της οποίας είμαι μέλος. Μου είπε για το project του Bristol Scout και μου ζήτησε να τον βοηθήσω να ξαναπετάξει το αεροπλάνο του παππού του είτε από την Ίμβρο είτε από τη Θάσο. Του είπα ότι για τη Θάσο ενδεχομένως θα μπορούσα…

»Προφανώς, η ιδέα έμεινε στο μυαλό του και τον Δεκέμβριο του 2014, όταν πλέον είχε τελειώσει με την ανακατασκευή ήρθε ξανά σε επαφή μαζί μου. Εγώ μίλησα με τον Πάνο (σ.σ. Γεωργιάδη) και αποφασίσαμε να τον υποστηρίξουμε και έτσι η όλη προσπάθεια εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Kavala AirSea Show του 2016, τη χρονιά που συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την πρώτη πτήση του Scout από τη Θάσο»!

Η Θάσος είναι ένα φανταστικό νησί!

«Η αρχική ιδέα ήταν το ντοκιμαντέρ να “κλείσει” με την πτήση του Scout στην τελετή έναρξης του AirSea Show, με όλους τους επισήμους να γιορτάζουν και να τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων. Αλλά, ο καιρός είχε άλλη… άποψη! Όμως το Scout πέταξε την προηγούμενη μέρα. Ήταν 05:30 τα ξημερώματα, ο αέρας είχε καταλαγιάσει και έτσι μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε και να κινηματογραφήσουμε μια σύντομη, έστω, πτήση ακριβώς την ώρα που ο ήλιος ανέτειλε. Ήταν πανέμορφα…».

Δείτε την πτήση του Bristol Scout από το αεροδρόμιο του Καζαβιτίου της Θάσου, τον Ιούνιο του 2016: