Νίκος Παναγιωτόπουλος: Προτεραιότητα για τη ΝΔ η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου

Συνέντευξη του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στη Βραδυνή της Κυριακής

Στη «Βραδυνή της Κυριακής» μίλησε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος με «αιχμή» τα θέματα της ασφάλειας. Ο βουλευτής Καβάλας περιγράφει μια γενικευμένη κατάσταση ανομίας, που έχει να κάνει με την πεποίθηση της κυβέρνησης «ότι μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, γιατί, πολύ απλά, το πεδίο “Νόμος και Τάξη” δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Σχετικά με την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση εξηγεί ότι πρόκειται για το επόμενο αφήγημα της κυβέρνησης, που προσκρούει στην επίμονη πραγματικότητα. «Από το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα εξακολουθεί να είναι υπό επιτήρηση, αλλά χωρίς τη δανειακή σύμβαση που επί της ουσίας είναι τα Μνημόνια», υπογράμμισε.

Όσο ο αρμόδιος υπουργός παραμένει αδρανής στην αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών τόσο επιτείνει την αίσθηση ότι υπάρχει κυβερνητική ανοχή στην ανομία. Ας δώσει ο κ. Τόσκας σαφή εντολή στην Αστυνομία να επιβάλει το Νόμο και την Τάξη και ας την αφήσει να κάνει τη δουλειά της…

Κύριε Παναγιωτόπουλε, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα της ασφάλειας. Γιατί κατηγορείτε τον κ. Τόσκα και την κυβέρνηση για ανοχή στην ανομία; Τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο;
Μόλις τα τελευταία 24ωρα είχαμε νέο περιστατικό βίας με τον ξυλοδαρμό δύο ατόμων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εισβολή αναρχικών σε συμβολαιογραφικό γραφείο στα Εξάρχεια. Οι “ακτιβιστές” του “Ρουβίκωνα” λειτουργούν περίπου ανεξέλεγκτοι, και κάθε Σάββατο βράδυ στα Εξάρχεια, γίνεται “πάρτι” καταστροφών. Τα δε πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί, πλέον, σε κέντρα παραβατικής και όχι ακαδημαϊκής δραστηριότητας, καθώς ο νέος νόμος Γαβρόγλου απαγορεύει την επέμβαση αστυνομικής δύναμης σε περίπτωση τέλεσης παράνομης πράξης αν δεν αποφασίσει σχετικά το… Πρυτανικό Συμβούλιο! Αν αυτό δεν είναι κατάσταση γενικευμένης ανομίας, τότε τι είναι άραγε; Όσο ο αρμόδιος υπουργός παραμένει αδρανής στην αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών τόσο επιτείνει την αίσθηση ότι υπάρχει κυβερνητική ανοχή στην ανομία. Ας δώσει ο κ. Τόσκας σαφή εντολή στην Αστυνομία να επιβάλει το Νόμο και την Τάξη και ας την αφήσει να κάνει τη δουλειά της.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σάς κατηγορούν για πολιτική «σπέκουλα» επικαλούμενοι στατιστικά στοιχεία πριν και μετά το 2015 για την εγκληματικότητα και επιτυχίες της Αστυνομίας, όπως η σύλληψη της Πόλας Ρούπα κ.ά. Τι απαντάτε;
Η κυβέρνηση επικαλείται τις πρόσφατες επιτυχίες –αναμφισβήτητες– της Αστυνομίας ως προς τη σύλληψη τρομοκρατών και εγκληματικών στοιχείων, για να ισχυριστεί ότι υπάρχει έργο και αποτέλεσμα. Όντως υπάρχει, και πρέπει να πιστωθεί μάλλον στην εξαιρετική δουλειά των αστυνομικών Αρχών παρά στη συνολική κυβερνητική αντεγκληματική πολιτική, που πρέπει να έχει προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά στοιχεία. Όμως, η κατάσταση ανομίας που επικρατεί είναι γενικευμένη και έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, γιατί, πολύ απλά, το πεδίο “Νόμος και Τάξη” δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Πολλές εγκληματικές ενέργειες έχει αποδειχθεί ότι γίνονται από δράστες που έχουν αποφυλακισθεί με το Νόμο Παρασκευόπουλου. Η Ν.Δ. θα καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο αν έρθει στην κυβέρνηση;
Η Ν.Δ., και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ της κατάργησης του Νόμου Παρασκευόπουλου, διά του οποίου αποφυλακίζονται –και επιστρέφουν πάραυτα στην εγκληματική δραστηριότητα, όπως έχει προκύψει– επικίνδυνοι εγκληματίες στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Είναι βέβαιο ότι η κατάργησή του αποτελεί σαφή κυβερνητική προτεραιότητα της Ν.Δ..

Στο νομοσχέδιο για την κάνναβη που έρχεται στη Βουλή, ποια στάση θα κρατήσει η Ν.Δ.;
Πρόκειται για άλλη μία πρωτοβουλία στα πλαίσια της υλοποίησης της “αριστερής ατζέντας”, σα να έχουν λυθεί όλα τ’ άλλα προβλήματα της κοινωνίας… Η στάση της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και την ορθότητα της κυβερνητικής πρότασης. Αν κρίνω από την αντίστοιχη πρόταση στο νομοσχέδιο για το νομικό προσδιορισμό ταυτότητας φύλου, μάλλον αρνητικούς μας βλέπω.

Η Τρίτη Αξιολόγηση άρχισε. Σε ποια προαπαιτούμενα πιθανολογείτε ότι μπορεί να σκοντάψει ο κ. Τσίπρας;
Θυμίζω ότι η τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Δεύτερης Αξιολόγησης έφερε στην ουσία ένα 4ο Μνημόνιο. Αν η κυβέρνηση έχει μάθει κάτι από τα λάθη της θα πρέπει να ολοκληρώσει την Τρίτη Αξιολόγηση σύντομα. Όταν 24 από τα 95 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, υπάρχει θέμα. Εκτιμώ ότι το πλέον δύσκολο και σημαντικό για το μέλλον ζήτημα είναι η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, και άρα η συνολική προοπτική της παραγωγικής Οικονομίας.

Αν η κυβέρνηση προβεί, όπως και πέρυσι, σε διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδας, αυτή τη φορά η Ν.Δ. θα το ψηφίσει;
Καταρχάς, θεωρούμε εξωφρενική τη στάση της κυβέρνησης να επαίρεται για την επίτευξη υπερπλεονάσματος που οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους σε τρίτους. Έχουμε σκιαγραφήσει τη δική μας πρόταση για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, αφενός στους μακροχρόνια άνεργους –που δεν έχουν εδώ και πολύ καιρό κανένα εισόδημα από εργασία–, αφετέρου στους συνεπείς “καλοπληρωτές” του ΕΝΦΙΑ – που καταλαμβάνει όλους τους συνεπείς φορολογούμενους οριζοντίως. Η πρότασή μας είναι κοινωνικά δίκαιη, και, ως εκ τούτου, εμείς θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Ποια “καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια”; Πρόκειται για το επόμενο αφήγημα –κοινώς παραμύθι– της κυβέρνησης, που προσκρούει στην επίμονη πραγματικότητα…

Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που επικαλείται ο κ. Τσίπρας;
Ποια “καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια”; Πρόκειται για το επόμενο αφήγημα –κοινώς παραμύθι– της κυβέρνησης, που προσκρούει στην επίμονη πραγματικότητα. Από το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα εξακολουθεί να είναι υπό επιτήρηση, αλλά χωρίς τη δανειακή σύμβαση που επί της ουσίας είναι τα Μνημόνια. Όμως, για τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν και θα εφαρμόζονται ήδη ψηφισθέντα από αυτήν την κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα, όπως το μικρότερο αφορολόγητο, περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, νέοι φόροι, όπως το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία… Το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό, οι αναπτυξιακές προοπτικές ανύπαρκτες με αυτό το αρνητικό κλίμα στην επενδυτική δραστηριότητα και το τραπεζικό τοπίο, ενώ το Χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Με αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ομαλή έξοδο στις αγορές;.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό την άνοιξη του ’18. Εσείς, τι πιστεύετε;
Ο πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση για εκλογές όποτε κρίνει ότι τον συμφέρει. Όποτε και να το κάνει, θα τις χάσει, γιατί υποσχέθηκε πολλά, απέτυχε να τα υλοποιήσει, χειροτέρευσε τη ζωή των πολιτών, και το μέγεθος της εξαπάτησης έχει γίνει αντιληπτό. Συνεπώς, η επιλογή του χρόνου των εκλογών θα έχει να κάνει απλά και μόνο με τον περιορισμό του εύρους της ήττας του.

Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα είναι πρόβλημα για αυτή;
Η Ν.Δ. στοχεύει στην εκλογική νίκη, ώστε να αποτελεί αυτή τον κορμό της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, με πρωθυπουργό, βέβαια, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αυτός ο σκοπός συνοδευτεί από την επίτευξη αυτοδυναμίας, τόσο το καλύτερο για την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης της χώρας και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα.