Λεωνίδας Παππάς: Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αναλύει γιατί η Καβάλα πρέπει να αποκτήσει καινούριο Δήμαρχο και γιατί αυτός ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ο Θόδωρος Μουριάδης

Εκλέγεται ανελλιπώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας από το 2006· διετέλεσε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή»· υπήρξε στενός συνεργάτης του τ. Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και τώρα, στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του «Σύγχρονου Δήμου» και επικεφαλής, υποψήφιο Δήμαρχο τον Θόδωρο Μουριάδη.

Ο λόγος για τον Δικηγόρο Καβάλας και Εργατολόγο, ειδικό σε θέματα συντάξεων και ασφάλισης, Λεωνίδα Γ. Παππά, ο οποίος την τελευταία πενταετία δεν δίστασε να «συγκρουστεί» με τη Διοίκηση Τσανάκα τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KAVALA POST ο κ. Παππάς επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους, κατ’ αυτόν, η Διοίκηση Τσανάκα θα πρέπει να αποτελέσει «παρελθόν» για την Καβάλα, αφού ήταν μια Διοίκηση που όχι μόνον δεν έχει να επιδείξει κάποιο δικό της σημαντικό έργο, τουναντίον δεν κατάφερε να «εκμεταλλευτεί» ούτε καν τα «ώριμα» έργα που άφησε παρακαταθήκη η Διοίκηση Σιμιτσή…

Η ανατροπή των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων και των αποδόσεων των στοιχηματικών εταιριών αναφορικά με την είσοδο του Θόδωρου Μουριάδη στον Β΄ γύρο των εκλογών έκανε κάποιους να «χάσουν τον ύπνο τους» και να αλλάξουν απότομα στρατηγική και επικοινωνιακή πολιτική. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια…

Κύριε Παππά, παρά το «νεαρόν» της ηλικίας σας είστε εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος Καβάλας για 12 συναπτά έτη! Πόσα έχουν αλλάξει από το 2006 που εκλεγήκατε για πρώτη φορά μέχρι σήμερα; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, έχει βελτιωθεί; Έχει γίνει πιο αποτελεσματικός; Και ας μη μιλήσουμε γενικά, αλλά ας επικεντρωθούμε στον Δήμο Καβάλας…
Από το 2006, πράγματι, πέρασαν κιόλας 13 χρόνια. Δυστυχώς, άλλαξαν πολλά πράγματα. Η Tοπική Aυτοδιοίκηση όμως, όχι μόνο δεν έγινε πιο αποτελεσματικός θεσμός, αλλά αντίθετα υπέστη τρομερές συνέπειες από την οικονομική κρίση. Στον δε Δήμο Καβάλας, εάν κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας, τα πράγματα εξελίχτηκαν ιδιαίτερα αρνητικά και οι πολίτες είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από τον Δήμο Καβάλας, χωρίς επαφή και εγγύτητα.

Μετά από τρεις θητείες δίπλα στον τ. Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, φέτος «κατεβαίνετε» με τον Θόδωρο Μουριάδη για έναν «Σύγχρονο Δήμο». Επειδή πολλοί μιλούν για μια «συνέχεια» σε ένα αυτοδιοικητικό σχήμα με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ήταν αυτονόητη η απόφασή σας να είστε εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Καμία απόφαση δεν είναι αυτονόητη, ενώ είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και καμία συνέχεια. Η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» είναι μία παράταξη εντελώς ανανεωμένη, με νέο επικεφαλής, διαφορετικό πρόγραμμα και διαφορετικά στελέχη. Όσο και να θέλουν κάποιοι, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω της δημοσκοπικής τους κατάρρευσης, να ταυτίσουν τον Θόδωρο Μουριάδη με κάτι παλιό και «φθαρμένο», οι πολίτες καταλαβαίνουν και δεν πέφτουν στην παγίδα. Είναι ο μόνος νέος υποψήφιος Δήμαρχος, ο μόνος που κομίζει κάτι νέο στην Αυτοδιοίκηση και διαθέτει ένα συνδυασμό κατά 95% περίπου ανανεωμένο.

Με τον κ. Μουριάδη έχετε συνυπάρξει και έχετε συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο ως Διοίκηση όσο και ως Αντιπολίτευση. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει κατ’ εσάς; Γιατί πιστεύετε ότι θα είναι ένας καλός Δήμαρχος Καβάλας;
Με τον Θόδωρο Μουριάδη γνωριστήκαμε και πρωτοσυνεργαστήκαμε το 2011. Ξεχωρίζει για το ήθος και την αισθητική του. Δεν είναι πολιτικάντης παλαιάς κοπής όπως άλλοι συνυποψήφιοί του οι οποίοι έχουν κουράσει τους πολίτες. Δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές. Θα είναι ένας εξαιρετικός Δήμαρχος, γιατί ξέρει τι χρειάζεται η Καβάλα και με ποιον τρόπο πρέπει να το κάνει για να πετύχει τους στόχους του.

Η κυρία Τσανάκα θα μείνει γνωστή για την οικογενειοκρατία που εφάρμοσε, διορίζοντας σχεδόν το σύνολο του οικογενειακού και κομματικού της περιβάλλοντος την ώρα που οι Καβαλιώτες έβλεπαν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και για τις απίστευτες και προσβλητικές για τους δημότες εκφράσεις της και γκάφες της…

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί αναφέρονται στα χρόνια 2006-2014 ως «Διοίκηση Σιμιτσή-Μουριάδη» σε μια προσπάθεια να ταυτίσουν τον επικεφαλής του συνδυασμού σας με μία αποτυχημένη –κατ’ αυτούς– Δημοτική Αρχή και να στηρίξουν το επιχείρημά τους «γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί ο Θόδωρος Μουριάδης Δήμαρχος Καβάλας». Έχουν άδικο, κ. Παππά; Και αν ναι, πού στηρίζετε την άποψή σας αυτή;
Είναι απολύτως άδικο, αλλά και απολύτως αναμενόμενο. Η ανατροπή των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων και των αποδόσεων των στοιχηματικών εταιριών αναφορικά με την είσοδο του Θόδωρου Μουριάδη στον Β΄ γύρο των εκλογών έκανε κάποιους να «χάσουν τον ύπνο τους» και να αλλάξουν απότομα στρατηγική και επικοινωνιακή πολιτική. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Οι πολίτες βλέπουν τι συμβαίνει και τοποθετούν τον κάθε υποψήφιο εκεί όπου ανήκει.

Εν τέλει, αξιολογώντας σήμερα –με την «ασφάλεια» που παρέχει η χρονική απόσταση– τις δύο θητείες Σιμιτσή, τι θεωρείτε ότι έχουν αφήσει στον Δήμο ως παρακαταθήκη;
Ο Κωστής Σιμιτσής υπήρξε ένας πολύ καλός Δήμαρχος. Διοίκησε με σοβαρότητα και συνέπεια. Νοικοκύρεψε τον Δήμο Καβάλας, έκανε σημαντικό έργο και άφησε ως παρακαταθήκη δεκάδες ώριμα έργα και μελέτες, τα οποία είτε απένταξε η απερχόμενη διοίκηση είτε τα βλέπει να καρκινοβατούν με δεκάδες παρατάσεις. Ο Κωστής Σιμιτσής υπηρέτησε τους Καβαλιώτες με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, στοιχεία τα οποία λείπουν από τη σημερινή αυτοδιοικητική ζωή του τόπου.

Ας πάμε λίγο στην απερχόμενη Διοίκηση με την οποία την τελευταία πενταετία έχετε συγκρουστεί ανοιχτά για διάφορα θέματα, πολλές φορές μάλιστα σε υψηλούς τόνους. Προφανώς και βάζετε αρνητικό πρόσημο στον τρόπο με τον οποίο η Δήμητρα Τσανάκα και οι συνεργάτες της ασκήσαν την εξουσία. Ωστόσο, θα φτάνατε στο σημείο να χαρακτηρίσετε την περίοδο 2014-2019 ως «καταστροφική» για την Καβάλα και τους Φιλίππους; Δεν «κρατάτε» τίποτε θετικό;
Δεν μου αρέσει να μηδενίζω καμία προσπάθεια. Εν προκειμένω όμως, η απερχόμενη Διοίκηση της κυρίας Τσανάκα δεν έχει να επιδείξει έργο ούτε στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων ούτε και σε αυτήν της Καβάλας. Επιπλέον, δεν έκανε μελέτες ώστε να μπορεί στο μέλλον η νέα διοίκηση να διεκδικήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και έργα. Εξυπακούεται ότι οι όψιμες ασφαλτοστρώσεις και τα εγκαίνια έργων της περιόδου Σιμιτσή δεν αλλάζουν την εικόνα της απερχόμενης διοίκησης. Η κυρία Τσανάκα θα μείνει γνωστή για την οικογενειοκρατία που εφάρμοσε, διορίζοντας σχεδόν το σύνολο του οικογενειακού και κομματικού της περιβάλλοντος την ώρα που οι Καβαλιώτες έβλεπαν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και για τις απίστευτες και προσβλητικές για τους δημότες εκφράσεις της και γκάφες της. Η υπαναχώρησή της για το μνημείο των Εβραίων και η δήλωσή της ότι έδωσε δουλειά σε πολλές Καβαλιώτισσες και τις έσωσε από την πορνεία θα την ακολουθούν για όλη της την ζωή. Και επειδή οι Καβαλιώτισσες την έκαναν Δήμαρχο, θεωρώ βέβαιο ότι, μετά από αυτήν την πρωτοφανή προσβολή, οι γυναίκες της Καβάλας είναι αυτές που θα την στείλουν σπίτι της. Ακόμη, οι δημότες μας θα τη θυμούνται για αρκετά χρόνια λόγω της πεσμένης γέφυρας αλλά και της «εκχώρησης» της ακτής της Καλαμίτσας. Η δε στασιμότητα όλων των μεγάλων διεκδικήσεων του Δήμου μας είναι απολύτως ενδεικτική της απραξίας της Διοίκησης Τσανάκα.

Η δήλωση της κυρίας Τσανάκα έδωσε δουλειά σε πολλές Καβαλιώτισσες και τις έσωσε από την πορνεία θα την ακολουθούν για όλη της την ζωή. Και επειδή οι Καβαλιώτισσες την έκαναν Δήμαρχο, θεωρώ βέβαιο ότι, μετά από αυτήν την πρωτοφανή προσβολή, οι γυναίκες της Καβάλας είναι αυτές που θα την στείλουν σπίτι της!

Να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο σε έναν τομέα του οποίου έχετε βαθιά γνώση, αυτόν της Προσχολικής Αγωγής, αφού έχετε διατελέσει πρόεδρος του ΝΠΔΔ της «Αλληλεγγύης»; Πώς βαθμολογείτε εκεί τη Διοίκηση Τσανάκα; Σας το ρωτάω γιατί ο συγκεκριμένος τομέας –Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ– υπήρξε αφορμή αντιπαράθεσης την προηγούμενη περίοδο…
Στον τομέα αυτό οφείλω να αναγνωρίσω ότι η απερχόμενη διοίκηση προσπάθησε και κράτησε ένα καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Από την άλλη μεριά όμως, η ανικανότητα και η απραξία των συνεργατών της κυρίας Τσανάκα αλλά και της ίδιας της Δημάρχου οδήγησε στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει με δικά του χρήματα και χρήματα των Καβαλιωτών υπηρεσίες που μέχρι το 2014 ήταν δωρεάν για τους Καβαλιώτες. Όλως ενδεικτικά σας αναφέρω την τεράστια μείωση του αριθμού των βρεφών και νηπίων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, την τραγική κατάληξη της 3μελούς επιτροπής που οδήγησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα νήπια και τη μη εφαρμογή του προγράμματος ΚΔΑΠ για δωρεάν αθλητισμό και λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες για μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Ας περάσουμε όμως στο σήμερα και στις δικές σας θέσεις για το αύριο. Ως «Σύγχρονος Δήμος» έχετε παρουσιάσει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς ανάπτυξης και ευημερίας του Δήμου Καβάλας, από τα «μικρά» και καθημερινά μέχρι τα «μεγάλα» και μακροπρόθεσμα που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν την τετραετία 2019-2023. Πώς εσείς ιεραρχείτε αυτούς τους στόχους. Πού θεωρείτε ότι θα πρέπει να στοχεύσει πρώτα και κύρια η επόμενη Δημοτική Αρχή;
Αναμφίβολα, η παράταξή μας στοχεύει στην καθημερινότητα και στον άνθρωπο. Έχουμε στόχο να βελτιώσουμε την εικόνα στις γειτονιές της πόλης, αυξάνοντας το πράσινο και μεγαλώνοντας τους υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους ή δημιουργώντας νέους. Να αλλάξουμε τον φωτισμό όλου του Δήμου με λάμπες LED εξοικονομώντας τεράστια ποσά για τους δημότες. Να βελτιώσουμε τις τουριστικές υποδομές του Δήμου και να προβάλουμε την Καβάλα με σύγχρονες μεθόδους και όχι με δαπανηρά ταξιδάκια. Να καθιερώσουμε σύγχρονους τρόπους επαφής και εξυπηρέτησης των πολιτών με τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα διαχειριστεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τουριστικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO και να δώσουμε περισσότερο προσωπικό και πόρους στις κοινότητες του πρώην Δήμου Φιλίππων, ώστε να απολαμβάνουν υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές που απολαμβάνουν οι Καβαλιώτες.

Εμείς λέμε «ναι» στη συνεννόηση με βάση προγραμματικές θέσεις και αρχές και όχι στη βάση των ανταλλαγμάτων και των συναλλαγών με αντιμισθίες και αντιδημαρχίες. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες ότι δεν γίνονται όλα στο όνομα της εξουσίας και στο κυνήγι της καρέκλας…

«Κλεισθένης» και συνεργασίες. Ο Θόδωρος Μουριάδης έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Δήμαρχος Καβάλας, ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ασκήσουν το λειτούργημα της Αντιπολίτευσης και δεν θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε ένα διοικητικό σχήμα. Με δεδομένο ότι, όπως όλα «δείχνουν» τουλάχιστον, ο/η επόμενος/η δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακόμα και το ενδεχόμενο ο δεύτερος σε δύναμη συνδυασμός να έχει περισσότερους συμβούλους, ποιον θεωρείτε εσείς ως έναν «υγιή» και αποτελεσματικό τρόπο συνεννόησης την επόμενη μέρα για το καλό του Δήμου;
Εμείς λέμε «ναι» στη συνεννόηση με βάση προγραμματικές θέσεις και αρχές και όχι στη βάση των ανταλλαγμάτων και των συναλλαγών με αντιμισθίες και αντιδημαρχίες. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες ότι δεν γίνονται όλα στο όνομα της εξουσίας και στο κυνήγι της καρέκλας. Εννοείται, βέβαια, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσουμε τον Δήμο αβοήθητο, εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν μπορεί να διοικηθεί.

Κλείνοντας, κ. Παππά, θα ήθελα την εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών, βασισμένη στη δική σας, προσωπική «δημοσκόπηση», αυτή που προκύπτει μέσα από την καθημερινή επαφή σας με τους δημότες και όχι μέσα από τις εταιρίες μετρήσεων…
Θα πάμε σε μία μάχη μεταξύ της απερχόμενης Δημάρχου και του Θόδωρου Μουριάδη. Αυτοί θα είναι οι «φιναλίστ» των δημοτικών εκλογών και στον Β΄ γύρο οι Καβαλιώτες θα εκλέξουν Δήμαρχο τον Θόδωρο Μουριάδη, επιβραβεύοντας το ήθος και τη νέα και διαφορετική του αντίληψη περί Διοίκησης.

Όσο και να θέλουν κάποιοι, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω της δημοσκοπικής τους κατάρρευσης, να ταυτίσουν τον Θόδωρο Μουριάδη με κάτι παλιό και «φθαρμένο», οι πολίτες καταλαβαίνουν και δεν πέφτουν στην παγίδα…