Ο Θόδωρος Μουριάδης ανοίγει τα χαρτιά του για την Καβάλα: Οι άμεσες αλλαγές και οι πρώτες παρεμβάσεις

Tί είπε ο νέος δήμαρχος Καβάλας για τα θέματα της καθημερινότητας-Ο Πολιτισμός και το... φθηνό lifestyle-Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών-Τα σχέδια για ένα διευρυμένο Cosmopolis-Τι θα γίνει με το AirSea Show

Την πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης από την ανάληψη των καθηκόντων του στον ALPHA Radio 88,6. Ο νέος δήμαρχος μίλησε για την προσπάθεια να αλλάξει όψη η πόλη, τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλείται να πληρώσει λόγω απορριμμάτων ο δήμος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα κοιμητήρια και τα τεράστια έσοδά τους, μέρος των οποίων θα επανεπενδύονται, αλλά και στην προσπάθεια σουλουπώματος των γειτονιών της πόλης. Μίλησε για τα νέα μεγάλα έργα που επιτάσσει η εποχή, όπως οι έξυπνες πόλεις ή η μείωση κατανάλωσης ενέργειας των δήμων, αλλά και για την αξιοποίηση εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ.

Στο κομμάτι του πολιτισμού ανακοίνωσε την ένταξη όλων των εκδηλώσεων της Καβάλας υπό την σκέπη του Cosmopolis και με γενικό διευθυντή της προσπάθειας τον Άλκη Ζοπόγλου, ενώ μοιράστηκε τις σκέψεις του για το AirSea Show, το Δημοτικό Ωδείο, αλλά και το μεγάλο όχημα παραγωγής πολιτισμού στην πόλη, το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο νέος δήμαρχος Καβάλας

Οι περιοχές που ξεκίνησαν οι καθαρισμοί

«Είπα ότι θα είμαι έξω και είμαι έξω, από τις 07:30 μέχρι τις 10:00 στους δρόμους και βλέπω τα προβλήματα που υπάρχουν. Για τα απορρίμματα ξεκινήσαμε με τα ογκώδη, δεν αυξήσαμε μαγικά το προσωπικό, είναι το ίδιο με πριν και η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Βάλαμε ένα πρόγραμμα όμως, γιατί είναι ξεφτίλα για την πόλη τα ογκώδη που έχουν συσσωρευτεί. Ξεκινήσαμε και μαζεύουμε από τον Άγιο Λουκά, από τη Νεάπολη και μόνον από αυτές τις συνοικίες βγάλαμε 128 φορτηγά με μπάζα! Τώρα είμαστε Ποταμούδια και Προφήτη Ηλία και θα συνεχίσουμε μέχρι να τα μαζέψουμε όλα. Στην Ευρώπη υπάρχει άλλη νοοτροπία, επειδή υπάρχει τιμωρία, εκεί το σκέφτεται να το κάνει ο πολίτης, επειδή θα υπάρχει μεγάλο πρόστιμο. Αλλά με το δικό μας σύστημα περισυλλογής απορριμμάτων είναι αδύνατον να γίνει».

Το αρνητικό ρεκόρ στην ανακύκλωση

«Πρέπει κάποια στιγμή η ανακύκλωσή μας να ανέβει, δεν μπορεί να είναι στο 7%! Ακόμη και να μη μετριέται σωστά και να είναι 15%, πάλι είναι χαμηλό το ποσοστό, όταν πρέπει η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία να φτάνει στο 50%. Τι είναι η κυκλική οικονομία; Βγάζουμε έξω πόρτες, τις πετάμε, αυτές τις ξαναφτιάχνουμε, τις κάνουμε κάτι άλλο και μετά το ξαναπουλάμε και δεν πηγαίνει στα απορρίμματα».

Τα υπέρογκα ποσά που πληρώνει ο δήμος και η ενδεχόμενη αύξηση των τελών

«Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι αυτά τα μπάζα δεν είναι τσάμπα, ο δήμος θα πληρώσει για αυτά, γιατί δεν είναι σκουπίδια και δεν τα πάμε στον ΧΥΤΑ. Ο δήμος για το 2019 θα πληρώσει 2 εκ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΔΙΑΑΜΑΘ! Και 1,5 εκ. το κόστος των υπαλλήλων που θα έρθουν, πάμε στα 3.5 εκ., άλλο 1.5 εκ. το ρεύμα και πάμε στα 5 εκ. ευρώ! Μαζί με τα ογκώδη θα πάμε γύρω στα 6 εκ. ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, διότι με τον νόμο πρέπει το ισοζύγιο να είναι ισοσκελισμένο, άρα θα χρειαστεί ενδεχόμενα να αυξήσουμε τα τέλη. Δηλαδή, αυτό που πετάμε έξω τελικά θα το πληρώσουμε όλοι μαζί. Οφείλω να τα εξηγήσω αυτά, δε βγήκα δήμαρχος για να είμαι αρεστός, αλλά για να κάνω μία δουλειά. Δεν μειώνουμε τέλη προεκλογικά, αλλά τα ρίχνουμε τα χρήματα αυτά στην αγορά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες».

«Τα κοιμητήρια δείχνουν και τον πολιτισμό μίας πόλης»

«Τα κοιμητήρια δείχνουν και τον πολιτισμό μίας πόλης. Τα κοιμητήρια έχουν πάνω από 500.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο. Είναι πιο εύκολο και εντυπωσιακό να μοιράζουμε σουβλάκια από το να πούμε παίρνω 500.000 και τα 100.000 θα επενδυθούν πάλι εκεί. Οι δρόμοι στα νεκροταφεία θέλουν φτιάξιμο, δένδρα θέλουν κόψιμο και στα χωριά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Από τα έσοδα από τα κοιμητήρια, αντίστοιχο ποσό θα πηγαίνει για την συντήρησή τους. Για τις κοινότητες τα χρήματα που παίρνει ο δήμος από τη ΣΑΤΑ, όπως και το προσωπικό που έχει, δεν επαρκεί».

«Για ‘μένα είναι μεγαλύτερος πολιτισμός το να φτιαχτούν οι γειτονιές»

«Μπορεί οι φίλοι μου στους Πολιτιστικούς Συλλόγους να στεναχωρηθούν λίγο, αλλά για ‘μένα είναι μεγαλύτερος πολιτισμός να φτιαχτούν οι γειτονιές. Βλέπω τώρα πόσο αφιλόξενες είναι οι γειτονιές, πήγα σε γειτονιά που είχαν να ανάψουν οι λάμπες χρόνια. Μου είπαν ότι είμαι ο πρώτος δήμαρχος μετά τον Αθανασιάδη που έρχεται εδώ. Όντως φτιάξαμε τις λάμπες εκεί, κάποια εργάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής τους, αλλά θέλει γενικά λίγη υπομονή από όλους».

«Τα μεγάλα έργα δεν είναι εντυπωσιακά κτίρια, αλλά το να μειώσουμε την ενέργεια στους δήμους»

«Υπάρχουν πολλά μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν και ο δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΕΣΠΑ. Τα μεγάλα έργα δεν είναι εντυπωσιακά κτίρια, αλλά το να μειώσουμε την ενέργεια στους δήμους. Πολύ μεγάλο έργο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και από τα απορρίμματα να παίρνουμε επίσης ενέργεια, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση. Μεγάλο έργο είναι η μετατροπή της Καβάλας σε έξυπνη πόλη, φέρνοντας την τεχνολογία. Υπάρχουν τέτοια έργα που μελετάμε και να ετοιμαστούμε για την επόμενη περίοδο και οι σύμβουλοι που έχουμε πάρει είναι για να φέρουμε χρήματα για τα έργα αυτά».

«Το Cosmopolis θα είναι μία ομπρέλα που θα περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις της Καβάλας»

«Το Cosmopolis θα το κρατήσουμε, αλλά πρέπει να το εξελίξουμε. Θα υπάρχει ο τίτλος Cosmopolis, ότι η Καβάλα θα είναι η πόλη του κόσμου που συγκεντρώνονται εδώ οι πολιτισμοί και θα υπάρχουν οι επιμέρους εκδηλώσεις κάθε περίοδο, δηλαδή το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, θα είναι Cosmopolis-Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, όπου νέοι καλλιτέχνες και συνθέτες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Παπαϊωάννου. Δηλαδή το Cosmopolis θα είναι μία ομπρέλα που θα περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις. Ακόμα και το Άδοντες Και Ψάλλοντες θα μπει στην ομπρέλα του Cosmopolis. To Cosmopolis θα απλωθεί και σε άλλες περιοχές της Καβάλας, δε θα είναι μόνο στην Παναγία, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο με εκδηλώσεις και σταδιακά θα επεκτείνεται και στην παραλία, διότι έχουμε χάσει τον δρόμο μας στον πολιτισμό. Ο δρόμος στον πολιτισμό μας ήταν η θάλασσα, πρέπει τα λιμάνια να εξακολουθήσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, θα γίνονται και μουσικά δρώμενα μέσα στην πόλη, εκτός από τις συναυλίες που έχουν επιτυχία στους νέους και ό,τι έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, αυτό θα κρατηθεί. Υπάρχει άνθρωπος με τον οποίο θα το οργανώσουμε και θα ασχολείται όλον τον χρόνο με αυτό, και αυτός θα είναι ο Άλκης Ζοπόγλου».

«Η απαίτηση του κόσμου είναι να συνεχιστεί το AirSea Show, αλλά…»

«Το AirSea Show πρέπει να το δούμε με την Περιφέρεια εάν θα το συνεχίσουμε ή όχι. Η απαίτηση του κόσμου, νομίζω, είναι να συνεχιστεί, αλλά πρέπει λίγο να το αλλάξουμε, πρέπει να δούμε αν θα υπάρχουν σπόνσορες, ώστε να το κάνουμε καλύτερο».

«Το χειρότερο σε μία διοίκηση είναι το να έχεις ιδεοληψίες»

«Στο Δημοτικό Ωδείο έγινε ο διαγωνισμός πρόσληψης, έγινε η αξιολόγηση το περασμένο Σάββατο, οπότε θα είναι σε λίγο στη θέση τους οι καθηγητές. Καλλιτεχνικός διευθυντής αυτήν τη στιγμή είναι ο κ. Κουτσοθόδωρος, είναι μία απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, υπάρχει σύμβαση και φέτος δεν μπορούμε να αλλάξουμε, θα δούμε τι απόδοση θα έχει, γιατί μπορεί να είναι πολύ καλός. Το χειρότερο σε μία διοίκηση είναι το να έχεις ιδεοληψίες».

«Είχα βάλει και πλάτη για να μπορέσει ο Θοδωρής Γκόνης να παραμείνει στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ»

«Δεν αλλάζει ο Θοδωρής Γκόνης από το Φεστιβάλ φυσικά, ίσα-ίσα που επί Σιμιτσή είχα βάλει και πλάτη για να μπορέσει ο Θοδωρής να παραμείνει στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ. Έχει προσφέρει στο θέατρο, έχουμε δει πράγματα που δεν τα είχαμε δει στη Καβάλα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η Καβάλα προβάλλεται με αυτό. Πρέπει να μάθουν και εκτός των τειχών μας για τον πολιτισμό μας, εκεί είναι ο πολιτισμός, δεν είναι το Bollywood, ούτε τα καλλιστεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται βάσει του πολιτισμού. Εγώ πολιτισμό εννοώ η Καβάλα να γίνει μία πόλη κοσμοπολίτικη, αλλά όχι με φτηνό lifestyle».