Το… αβάσταχτο βάρος της καραντίνας

Συνέντευξη του Καβαλιώτη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ιορδάνη Ψωμόπουλο στην αυστραλιανή εφημερίδα Νέος Κόσμος για όλα όσα μας... «βαραίνουν» αυτήν τη δύσκολη περίοδο που μένουμε σπίτι


Συνέντευξη στη Μαρία Α. Καμπύλη
Πηγή: neoskosmos.com


«Μετά από την καραντίνα δεν θα χωράμε να βγούμε από τις πόρτες». Αυτή η ατάκα είναι πολύ δημοφιλείς στις μέρες μας, όπως επίσης και δεκάδες βίντεο που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωταγωνιστές σε διαστάσεις μοντέλου προ κορονοϊού να μετατρέπονται σε ανθρώπινους όγκους μετά.

Είναι καλό να γελάμε, άλλωστε το χιούμορ είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της απομόνωσης και του πανικού που απειλεί να μας κυριεύσει ανά πάσα στιγμή, όμως πόση (πικρή) αλήθεια κρύβεται άραγε πίσω από το φαινομενικά αθώο χιούμορ μας; Μπας και στο τέλος της πανδημίας είμαστε όλοι διπλοί και τρίδιπλοι;

Το θέμα φαίνεται ότι απασχολεί πολύ γιατί το διαδίκτυο σφύζει από ειδικούς και μη που σπεύδουν να δώσουν συμβουλές για μαγικές τροφές που όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά μας προστατεύουν και από τον κορονοϊό.

Κι επειδή, όπως λένε, ο πνιγμένος από τα μυαλά του πιάνεται είναι σίγουρο πως πολύς κόσμος θα την «πατήσει» από απατηλές και στη χειρότερη περίπτωση επικίνδυνες θαυματουργές «λύσεις».

Πριν από μερικές εβδομάδες ο ομογενής διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Ιορδάνης Ψωμόπουλος δημοσίευσε ένα άρθρο του στον «Νέο Κόσμο» με διατροφικές συμβουλές για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο κ. Ψωμόπουλος μιλά για τις παγίδες του διαδικτύου και εφιστά την προσοχή μας στο να ψάχνουμε καλά τις πηγές από όπου επιλέγουμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι οι τροφές που καταναλώνουμε.

Ορμώμενη από τα σχόλια του κ. Ψωμόπουλου και από το γεγονός ότι σε κάθε ψιλή κουβεντούλα που κάνω –εξ αποστάσεως πάντα– με συγγενείς και φίλους θα υπάρχει τουλάχιστον μία αναφορά στα περί κιλών την εποχή της καραντίνας, μίλησα μαζί του και του ζήτησα να μας φωτίσει περισσότερο σχετικά.

Ο κ. Ψωμόπουλος δέχτηκε με προθυμία και με το χαρακτηριστικό του χιούμορ καταρρίπτει τους διαδικτυακούς διατροφικούς μύθους, αποκαλύπτει τον άσο που κρύβουμε στο μανίκι μας και ονομάζεται «Μεσογειακή διατροφή» και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να… ελαφρύνουμε κάπως το βάρος της καραντίνας.

Ας κρατήσουμε απλά στο μυαλό μας, πως η «Μεσογειακή διατροφή» αποτελεί σπουδαία κληρονομιά για εμάς τους Έλληνες και σπουδαίο εργαλείο άμυνας απέναντι σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον συνολικό τρόπο ζωής μας…

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχουν κατά τη γνώμη σας τροφές που μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά και ποιες είναι αυτές;
Σε κάθε δυσκολία, ψάχνουμε για μία εύκολη και μαγική λύση, μία σανίδα σωτηρίας. Δυστυχώς όμως, θα σας στεναχωρήσω. Υπάρχουν έρευνες που έχουν επιχειρήσει να συνδέσουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα (βιταμίνη C, D κλπ). Μέχρι σήμερα τα δεδομένα δεν επαρκούν για να στηρίξουμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πως ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς προσαρμογής και πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποχωρεί μόνο κάτω από ακραίες συνθήκες, όπως είναι φυσικά ο υποσιτισμός, η λήψη ισχυρών φαρμάκων (χημειοθεραπείες) κ.λπ. Ας κρατήσουμε απλά στο μυαλό μας, πως η «Μεσογειακή διατροφή» αποτελεί σπουδαία κληρονομιά για εμάς τους Έλληνες και σπουδαίο εργαλείο άμυνας απέναντι σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον συνολικό τρόπο ζωής μας.
Τέλος, εάν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την παρουσία κάποιων θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει να προβάλλουμε τα αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει απλά, πολλά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής; Πολλοί υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C, η D3, ο ψευδάργυρος, βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην παρούσα φάση. Εσείς τι μας προτείνετε;
Συμπληρώματα διατροφής καταναλώνουμε μόνο όταν έχουμε πριν εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη έλλειψη ή σε πολύ ειδικές παθολογικές καταστάσεις. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να στηρίξουμε σε αυτά, τη θρεπτική μας επάρκεια. Η τυχαία χρήση τους δεν ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα βότανα κάνουν πράγματι καλό και ποια από αυτά μας αδυνατίζουν ταυτόχρονα;
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης διακρίνω και πάλι την αναζήτηση του μαγικού φίλτρου (γέλια). Πρέπει να ομολογήσω πως κάθε φορά που «γκρεμίζω» τα όνειρα κάποιων με τα λεγόμενα μου, στεναχωριέμαι λιγάκι αλλά και συνάμα το ευχαριστιέμαι…
Προσέξτε! Τα βότανα αποτελούν μέρος της βάσης της φαρμακευτικής και φυσικά συγκεντρώνουν πολλές ιδιότητες. Υπάρχουν όμως αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές ουσίες αλλά και με τροφές. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για OTC (over the counter) προϊόντα που βρίσκουμε σε φαρμακεία και άλλα καταστήματα.

Επικρατεί η πεποίθηση ότι η απομόνωση θα μας παχύνει. Είναι πράγματι έτσι και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;
Εξαρτάται. Σ’ αυτή την συγκυρία, παρακολουθώ πολλά άτομα με video call sessions. Έχω παρατηρήσει λοιπόν, πως τα άτομα που έτρωγαν συχνά έξω προ COVID-19, καταφέρνουν να είναι πιο συνεπείς στον διαιτολόγιο τους, μένοντας σπίτι. Άλλοι, πάλι, δυσκολεύονται, διότι η παραμονή μέσα, σε οδηγεί σε ψυγείο και ντουλάπια. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε άτομα που ζουν μόνα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία περιστατικών.
Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγουμε την υπερφαγία και τελικά την αύξηση βάρους αλλά και την αύξηση της πιθανότητας για συγκεκριμένα νοσήματα, θα πρέπει να έχουμε στο νου, ορισμένες απλές συμβουλές:
Α. Οργάνωση των γευμάτων μας. Εάν έχουμε διακριτά γεύματα, σωστά οργανωμένα και μοιρασμένα μέσα στην ημέρα, ίσως αποφύγουμε τα λάθη.
Β. Κατανάλωση πρωινού
Γ. Φρούτα ανάμεσα στα γεύματα. Τουλάχιστον 3 την ημέρα. Οποιαδήποτε φρούτα.
Δ. Πολλές σαλάτες
Ε. Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Δε χρειάζεται να κόψετε φυσικά το κρέας. Απλά με μέτρο.
ΣΤ. Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε με μέτρο και σύνεση.
Τέλος, εάν τα βρείτε σκούρα… στείλτε μου μήνυμα! (γέλια)

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση κάθε διατροφικής διαταραχής, είναι η οργάνωση των γευμάτων…

Μιας και το θίξατε, το αλκοόλ είναι ένας «κίνδυνος» σε περιόδους ψυχολογικής πίεσης. Υπάρχουν «καλά» και «κακά» ποτά και σε ποιες δόσεις μπορούμε να τα καταναλώνουμε;
Εάν εξαιρέσουμε τα νοθευμένα ποτά, όλα τα άλλο βράζουν στο ίδιο καζάνι! Είναι σχεδόν το ίδιο, ό,τι κι αν επιλέξουμε. Το βασικό συστατικό παραμένει η αιθυλική αλκοόλη. Όπως όλες οι αλκοόλες, έτσι κι αυτή είναι τοξική για τον οργανισμό. Λιγότερο από τις άλλες, αλλά τοξική και αυτή.
Ας προσπαθήσουμε να μην έχουμε περισσότερα από 1-2 τη φορά. Επίσης, να καταναλώνουμε και νερό παράλληλα και να πίνουμε αργά, δίνοντας στο συκώτι μας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί.

Με δεδομένη τη δυσκολία των μετακινήσεων, ποιες προμήθειες για μια συντηρητική διατροφή –μακριά από επιπλέον κιλά– επιβάλλονται;
Φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αυτά δηλαδή που δεν αγοράζει κανείς και είναι πάντα διαθέσιμα. Είπαμε… να επιστρέψουμε στις ρίζες μας!

Είναι η καραντίνα κατάλληλη εποχή για δίαιτα;
Πιστεύω η καταλληλότερη. Πότε θα ξαναβρούμε τόσο χρόνο στο σπίτι για μαγείρεμα! Χρυσή ευκαιρία! Πέρα από χαρτί υγείας, αυτή την εποχή αγοράζουμε μόνο φαγώσιμα (γέλια).

Πώς να καταπολεμήσουμε τις λιγούρες;
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση κάθε διατροφικής διαταραχής, είναι η οργάνωση των γευμάτων. Εάν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες που σας περιέγραψα πιο πριν, λογικά θα καταφέρει να μειώσει ή να εξαφανίσει τις «λιγούρες». Χρειάζεται προσπάθεια. Τα φρούτα μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!

Ποιες παραχωρήσεις επιτρέπεται να κάνουμε;
Τα πάντα με μέτρο! Ή όπως λέμε εδώ στα ξένα «moderation». Δεν είναι πρόβλημα να έχω το γλυκάκι μου 1-2 φορές την εβδομάδα ή σε μικρή ποσότητα ακόμη και κάθε μέρα. Θα πρέπει να έχω συνολικά σωστή διατροφή και άσκηση, ώστε να μπορώ να απολαύσω με ασφάλεια το επιδόρπιο.

Για όσους επιθυμούμε ένα πρόγραμμα – μπούσουλα για αυτές τις δύσκολες εβδομάδες, τι θα μας προτείνατε;
Να ακολουθήσετε όσα είπαμε λίγο πριν και επιπρόσθετα, να φροντίσετε σε κάθε εβδομάδα να έχετε τουλάχιστον 2-3 ημέρες, χωρίς κρέας, κοτόπουλο ακόμη και ψάρι. Δύο με τρεις φυτοφαγικές ημέρες την εβδομάδα είναι απαραίτητες!
Τέλος, θα πρέπει να μη ξεχνάμε πως η διατροφή είναι προσωπικό θέμα και οι συμβουλές θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις, να εξατομικεύονται.


Ο Ιορδάνης Ψωμόπουλος είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ειδικός στη Μεσογειακή Διατροφή και δραστηριοποιείται στη Μελβούρνη αλλά και σε όλο τον κόσμο, διαδικτυακά 
[www.ediet.net.au]