Θόδωρος Μουριάδης: Δεν με ενδιαφέρει να κάνω τον Δήμαρχο-γλάστρα

Οι συνεργασίες και η «τιμητική πρόταση-έκπληξη» στον Βαγγέλη Παππά-Τι είπε ο Δήμαρχος Καβάλας για τις προτεραιότητές του, για τις σχολικές καθαρίστριες, για την αποσυμφόρηση του κέντρου από τα οχήματα και για τις επόμενες εκλογές

Εγώ δεν πρόκειται να λυγίσω από κανένα πολιτικό κόστος, όταν φύγω από αυτήν τη θέση θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή… Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ALPHA Radio 88,6 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας για όλους και για όλα: Για το θέμα των συνεργασιών με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, προαναγγέλλοντας πρόσληψη περισσότερων, για την οικονομική πολιτική η οποία ακολουθείται ώστε να υπάρχει στο μέλλον το περιθώριο «να αφήσουμε μία παρακαταθήκη στην πόλη», αλλά και για το αν σκέφτεται τις εκλογές και το αν οι αποφάσεις του μπορεί να πλήξουν τη δημοτικότητά του.

Απάντησε ακόμη για το ζήτημα του ωραρίου των παιδικών σταθμών, αναφέρθηκε στον Δήμο τον οποίο θεωρεί πρότυπο, αλλά και στους δικούς του στόχους, εστιάζοντας στα δύο μεγάλα έργα τα οποία θέλει να προχωρήσει.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο δήμαρχος Καβάλας

Η διένεξη με τις σχολικές καθαρίστριες

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η καθαριότητα των σχολείων και η ασφάλεια των παιδιών μας. Για λόγους που ήταν πέρα από την πρόθεση της διοίκησης, από το υπουργείο καθόρισαν αυτόν τον αριθμό των καθαριστριών, δηλαδή 74 κυριών οι οποίες θα είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή είναι τρεις ώρες και 14 κυριών οι οποίες θα είναι πλήρους απασχόλησης. Αυτό πώς βγήκε; Από τα νούμερα των αιθουσών που δήλωναν μέχρι πέρυσι, φυσικά για τον Δήμο θα ήταν καλύτερα να είναι διαφορετικά τα νούμερα, παρόλα αυτά μείναμε με αυτό το προσωπικό που έχει και κάναμε την κατανομή των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, ώστε σε κάθε σχολείο να υπάρχει -και ανάλογα με το μέγεθος φυσικά- μία μόνιμη ή μία πλήρους απασχόλησης καθαρίστρια και μία με δύο, ανάλογα με το μέγεθος, καθαρίστριες μερικής απασχόλησης ώστε να καλύψουμε όλα τα σχολεία. Τα περισσότερα σχολεία τώρα είναι καλυμμένα, υπάρχουν σχολεία που καλό θα ήταν να ενισχυθούν, αυτά όπου υπάρχουν τα γυμναστήρια που δίνονται και στις ομάδες και οπωσδήποτε χρειάζονται περισσότερη καθαριότητα. Αυτό ο Δήμος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ακόμη και κάνοντας και όλες τις καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα χέρια και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε. Θα προσλάβουμε γύρω στις 15 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης με τετράωρο, για να μπορούμε ακριβώς να καλύψουμε αυτά τα κενά. Θα μου πει κάποιος, και γιατί προσλαμβάνετε καινούργιες και δεν κάνετε πλήρους όλες τις κυρίες; Δεν μπορώ να τις κάνω, διότι καταλαβαίνετε το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για τον Δήμο, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει αυτά τα χρήματα, διότι δεν είναι μόνον οι σχολικές καθαρίστριες, ο Δήμος έχει ένα ολόκληρο πλέγμα από υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα τα οποία χρηματοδοτούνται και ζουν από τον Δήμο».

Η σύγκριση με τον Δήμο Θάσου

«Οι εννέα καθαρίστριες είναι εύκολο να γίνουν πλήρους, αλλά ο Δήμος Θάσου δεν είναι Δήμος Καβάλας, τα οικονομικά μεγέθη κάθε χρόνο δεν είναι τα ίδια, δεν έχει Ωδείο, δεν έχει μία ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ένα “τέρας” το οποίο πρέπει να χρηματοδοτείται κάθε χρόνο λίγο ή πολύ, δεν έχει σχολικές επιτροπές οι οποίες είχανε ανοίγματα πάνω από 400.000 ευρώ και πρέπει ο Δήμος πέρα από αυτό που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας να δίνει χρήματα για να μην υπάρχουν κάποια στιγμή αυτά τα χρέη, δεν έχει παιδικούς σταθμούς που για να λειτουργήσουν και να παίρνουν όλα τα παιδιά, χρειάζεται μία χρηματοδότηση που είναι από 700.000 έως 1 εκ. ευρώ,ανάλογα με τα παιδιά που έρχονται. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά βγαίνουν από την τσέπη του Δήμου και αυτήν τη στιγμή δεν είναι ο Δήμος ο οποίος έχει τεράστια έσοδα, τα οποία είναι ό,τι παίρνει από το κράτος και τα τακτικά έσοδα, τα οποία έχουν μειωθεί λόγω του ιού. Αυτό μπορεί να κάνει ο Δήμος, τα άλλα είναι δουλειά του κράτους. Πάντως για τις περισσότερες κυρίες τα χρήματα τα οποία θα παίρνουν θα είναι ίσως και λίγο περισσότερα από αυτά που έπαιρναν πέρυσι. Μαζί με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας θα παίρνουν από 430 μέχρι και 500 ευρώ, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχουν».

«Δεν πρόκειται να λυγίσω από κανένα πολιτικό κόστος»

«Ο Δήμος δεν θα είναι το εξιλαστήριο θύμα, όταν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σκεφτόμαστε πάντα το πολιτικό κόστος, πιέζουν με αυτόν τρόπο, γιατί είναι πιο εύκολο να υποχωρήσω από το βάρος του πολιτικού κόστους. Εγώ δεν πρόκειται να λυγίσω από κανένα πολιτικό κόστος, θα κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Ακόμη και η πληρωμή των έξτρα 15 καθαριστριών θα γίνει με τα χρήματα του COVID και όχι του Δήμου. Είμαι υπεύθυνος να προστατεύσω τα χρήματα του Δήμου, για να μπορέσουμε αύριο-μεθαύριο να κάνουμε κάτι, να αφήσουμε μία παρακαταθήκη στην πόλη. Εγώ είμαι υπεύθυνος για την καθαριότητα, όχι για το πώς θα αμείβονται οι καθαρίστριες».

«Σκέφτομαι τη δεύτερη ευκαιρία, αλλά θέλω να έχω τη συνείδηση μου καθαρή»

«Το ότι δεν λογαριάζω το πολιτικό κόστος, δε σημαίνει ότι δε σκέφτομαι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν σας έλεγα ότι δεν το σκέφτομαι, θα έλεγα ψέματα. Φυσικά και θα με ενδιέφερε μία δεύτερη ευκαιρία, διότι υπάρχουν πολλά πράγματα που ετοιμάζονται, όμως δεν είναι το ζητούμενο η επόμενη φορά, για μένα το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι να τηρούν τις αρχές τους. Εγώ έτσι μπήκα και με τίμησαν με την ψήφο τους οι Καβαλιώτες, διότι δεν ήμουν πολιτικάντης, δεν έλεγα πολλά λόγια. Μπορεί να μην τους αρέσει και να μη με ξαναψηφίσουν, αλλά όταν φύγω από αυτήν τη θέση, θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή».

Μπορεί να μην τους αρέσει και να μη με ξαναψηφίσουν, αλλά όταν φύγω από αυτήν τη θέση, θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή

Το ζήτημα του ωραρίου των παιδικών σταθμών

«Από 1η Οκτωβρίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο στους παιδικούς σταθμούς, είναι απλώς αυτός ο μήνας, διότι κάποιοι προσέφυγαν στην ΕΤΑΔ και εμείς στείλαμε έγγραφο και μας είπαν ότι ο μήνας Σεπτέμβρης είναι πάντα ο μήνας της προσαρμογής. Και αυτό γιατί έγινε φέτος, θα μπορούσαμε να το είχαμε λύσει από την αρχή. Τα παιδιά που θα πάρουμε φέτος είναι γύρω στα 530, αυτό όμως, τα 530 παιδιά, προϋποθέτει και ένα προσωπικό. Δεν μπορείς με 10 ανθρώπους να έχεις 530 παιδιά, αλλά να έχεις ανάλογo προσωπικό, ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτό θα συμπληρωθεί με την κοινωφελή εργασία που έρχεται τώρα. Θα έρχονται λίγοι-λίγοι, από την κοινωφελή θα λυθεί το θέμα της επαρκούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Θα τα πάρουμε όλα τα παιδιά. Το θέμα είναι με το πρωινό, γιατί όταν έρχονται τα παιδιά που οι γονείς τους δουλεύουν στις 07:00, ενώ πρώτα τα κρατούσε μία κοπέλα μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα και στις 08:00 πηγαίνανε στις τάξεις τους. Τώρα λόγω COVID πρέπει σε αυτήν τη μία ώρα τα παιδάκια να μαζεύονται ξεχωριστά, οπότε χρειάζονται περισσότερα άτομα και αυτό λύνεται με τη κοινωφελή και από 1η Οκτώβρη μπαίνουμε στην κανονικότητα».

«Δεν είμαι ο μόνος με μειοψηφία συμβούλων»

«Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω πάρα πολύ στη συνεργασία, αλλά εξαρτάται όμως ο καθένας τι εννοεί συνεργασία. Για ‘μένα συνεργασία είναι ότι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έρχεται στη διοίκηση, πρέπει να συζητηθεί από όλους, ούτως ώστε πριν το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην υπάρχει αυτό το θέαμα που βλέπαμε για έναν χρόνο. Στην αρχή πήγαμε να το εφαρμόσουμε, αλλά κάποιοι αντιδρούσαν, λέγανε “δήμαρχε πού είναι η γραπτή εισήγησή σου;” Βρε μεγάλε, άμα ήθελα να κάνω γραπτή εισήγηση, θα την έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Το έφερα να το συζητήσουμε σε πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο και αν συμφωνήσουμε, θα πούμε ότι η απόφαση αυτή είναι από κοινού. Προσπάθησα αυτό να γίνει τον πρώτο χρόνο, δεν θέλω να ρίχνω ευθύνες σε άλλους, έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Αυτό είναι κάτι που θα το κάνω από ‘δω και πέρα και όποιος θέλει έρχεται. Δεν είμαι ο μόνος δήμαρχος που έχω αυτό το πρόβλημα των λίγων δημοτικών συμβούλων, σε όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έχει 7 δημοτικούς συμβούλους στους 49, οπότε καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Εάν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα ήμουν ένας δήμαρχος μαριονέτα, θα είχαν συνεννοηθεί, θα είχαν πάρει όλα τα Νομικά Πρόσωπα και εγώ απλώς θα έκανα τον δήμαρχο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να κάνω αυτόν τον δήμαρχο-γλάστρα. Τώρα έχουμε όλα τα όπλα, ούτως ώστε να είναι διοικήσιμοι οι δήμοι, έχουμε την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή στα Νομικά Πρόσωπα. Το λέω και δημοσίως, τα σοβαρά θέματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου θα συζητιούνται πρώτα στην οικονομική επιτροπή και εάν πρέπει να αποσυρθεί ένα θέμα, θα αποσύρεται την επόμενη φορά για να υπάρχει μία πλειοψηφική απόφαση στα θέματα».

Βρε μεγάλε, άμα ήθελα να κάνω γραπτή εισήγηση, θα την έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Που «κόλλησαν» οι συνεργασίες

«Για τις συνεργασίες ίσως έφταιγε και η κακή αρχή που κάναμε στο θέμα της Παναγίας. Φυσικά αν ήταν τα πράγματα όπως τώρα, θα περνούσε. Σήμερα ναι, θα άλλαζα και εγώ κάποια πράγματα, αλλά όμως πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψιν τα δεδομένα της στιγμής. Ήταν μία πρόταση που την ετοιμάσαμε σε έναν μήνα και γραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή υπήρχε ένα άγχος να τελειώσουμε για να μπορέσουμε να την καταθέσουμε και αυτός ήταν ο λόγος που την καταθέσαμε εκτάκτως, για να “πιάσουμε” τις ημερομηνίες. Από το 2011 που είμαι δημοτικός σύμβουλος, κανένα θέμα του ΕΣΠΑ δεν μας το παρουσίαζαν πιο μπροστά και εγώ που ήμουν αντιδήμαρχος, το φέρναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, γινόταν μία ανάλυση του θέματος και περνούσε. Εδώ έγινε ένα ολόκληρο θέμα, ότι εγώ δίνω λεφτά στους κολλητούς μου. Εκεί είναι θέμα αξίας και αρχών και δεν δέχομαι από κανέναν να λέει αυτά τα πράγματα και μάλιστα όταν αρκετοί από αυτούς ή κάποιοι από αυτούς ήταν και κρατικοδίαιτοι και σε άλλες εποχές που ήταν άλλα πολιτικά κόμματα κέρδισαν από αυτό που ήτανε και αυτοί τώρα έρχονται και κάνουνε τον αρχάγγελο της κάθαρσης».

Με ποιους θα συνεργαζόταν

«Δε μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που ειρωνεύονται, που θεωρούν τους εαυτούς τους άσφαλτους, όπως λέει η Άντζελα Δημητρίου, που έχουν ιδιοτέλεια σε όσα λένε ή κάνουν. Για παράδειγμα, ο κ. Ποτόλιας είναι σεβαστές οι απόψεις του, σε πολλές από αυτές δεν συμφωνούμε, αλλά όμως υπάρχουν και φορές που λέει το σωστό, αλλά λέει από την άλλη ότι δεν μπορεί να το ψηφίσει. Με τον Άρη Βέρρο μπορώ να συνεργαστώ αν ελαττώσει λίγο αυτήν την τυπολατρία που έχει. Ο Βαγγέλης Παππάς έχει άποψη για τα πράγματα, δεν είναι από τους ανθρώπους που κρύβεται, λέει αυτό που πιστεύει ότι είναι το σωστό, έχει την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, αλλά και τη συνδικαλιστική εμπειρία, όπως και του τμήματος που είχε στα πετρέλαια και είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί του. Και όχι μόνον αυτό, σκοπεύω να του κάνω και μία πρόταση τιμητική, δεν θα σας το πω. Θα το δείξει ο χρόνος, διότι οι φωνές αυτές που είναι καθαρές πρέπει να αμείβονται στην κοινωνία. Με κάποιον άλλον τρόπο αντιμετώπισης από τον ίδιο τον κ. Παπαδόπουλο, θα μπορούσαμε να συνομιλούμε».

Σκοπεύω να κάνω στον Βαγγέλη Παππά μία τιμητική πρόταση, διότι οι καθαρές φωνές πρέπει να αμείβονται στην κοινωνία

Η «βολιδοσκόπηση» συμβούλων από άλλες παρατάξεις

«Δεν ξέρω ποιος το λέει αυτό, ότι έχω βολιδοσκοπήσει κάποιους δημοτικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις, αυτό είναι αλήθεια, όχι όμως ότι τους έχω πει φύγετε και ελάτε σε μένα. Τους έχω βολιδοσκοπήσει εάν θέλουν να πάνε κάπου και το επόμενο θα είναι να μιλήσω πλέον με την παράταξη που ανήκει ο δημοτικός σύμβουλος. Δεν θα προσπαθούσα να διασπάσω μία παράταξη με αυτό τον τρόπο. Αν θέλει η παράταξη να συμμετέχει στη διοίκηση, σε κάποιες θέσεις καλώς, αν δεν θέλει, πάλι καλώς. Σχετικά με τις φημολογούμενες ανακατατάξεις, υπάρχει μία κενή θέση αντιδημάρχου που είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά θα το δούμε στο μέλλον. Στον ένα χρόνο δεν μπορείς να κάνεις καμία αλλαγή, είναι μεγάλο λάθος να ανακατεύεις την τράπουλα συνέχεια, διότι εκεί που εγκλιματίζεται και μαθαίνει πράγματα, εσύ τον παίρνεις και τον πας αλλού και αρκετοί από τους δικούς μου συμβούλους δεν είχαν ανάλογη εμπειρία. Ο κ. Βακιρτζής είναι η πρώτη φορά που βγαίνει, ο κ. Μουμτσάκης είναι επίσης πρώτη φορά, άρα λοιπόν όλοι μαθαίνουν την πρώτη φορά κάποια πράγματα και βελτιώνονται στη συνέχεια».

Ο δήμος-πρότυπο και η σημασία της αισθητικής

«Ένας Δήμος-πρότυπο για ‘μένα είναι ο δήμος Τρικκαίων και όχι γιατί υπάρχουν όλα αυτά που γράφονται. Είναι πρότυπο διότι ήταν ένας Δήμος που είχε ένα στόχο και τον υπηρέτησε. Αυτό που βλέπουμε στα Τρίκαλα ήταν όραμα και άλλων δημάρχων και όλοι το ακολουθούσαν και το υπηρέτησαν πιστά και έφτασαν σε ένα πολύ καλό σημείο. Ο κ. Παπαστεργίου είναι ένας νέος άνθρωπος έξυπνος, ο οποίος ξέρει την τεχνολογία και αυτό τον βοηθάει να πάει μπροστά και επειδή είχε φτάσει ο Δήμος σε αυτό το σημείο που έφτασε, όλες οι εταιρείες με τα λογισμικά που έχουν σχέση με τους δήμους, η εφαρμογή τους γίνεται στα Τρίκαλα, οπότε αυτό τους δίνει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα. Και φυσικά θαυμάζω έναν Δήμο που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αισθητική της πόλης και αν έκανα αυτοκριτική για τον 1 χρόνο, είναι ότι σε πολλά σημεία δεν έβαλα την αισθητική πάνω από όλα. Είναι η  καθημερινότητα η οποία μπαίνει και σε τρώει, πέσαμε και στην περίοδο του κορονοϊού και πολλά πράγματα γίνανε διαφορετικά και έτσι έμεινε λίγο πίσω. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο θα το βελτιώσουμε από ‘δω και πέρα».

Η καθαριότητα στην πόλη

«Δε θα πω δικαιολογίες γιατί δεν υπάρχει σκούπα στη γειτονιά, γιατί δεν μου αρέσει να δικαιολογούμαι, αλλά τώρα με την κοινωφελή εργασία θα υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να σκουπίζουν. Επίσης είναι η ποιότητα ζωής, είναι η κυκλοφορία μέσα στην πόλη. Μπορεί να μην αρέσει στον κόσμο, αλλά θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη μείωση των αυτοκινήτων στο κέντρο. Θέλουμε σε αυτό και τη βοήθεια των μέσων συγκοινωνίας, αλλά εξετάζουμε επιπλέον πεζοδρομήσεις στο κέντρο. Άλλωστε όταν θα γίνει το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη, ήδη θα έχουμε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου το οποίο πεζοδρομείται. Την Πέμπτη θα έρθω σε επαφή με τη Γ.Γ. του ΣΔΙΤ ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτέλους το παλιό νοσοκομείο και εάν υπάρχει η δυνατότητα ενός υπόγειου πάρκινγκ στο οικόπεδο των Λαζαριστών. Όσον αφορά τα απορρίμματα και τα μπάζα, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε τα απορρίμματά μας, το οποίο σημαίνει ότι θα πληρώνουμε λιγότερα χρήματα. Ακόμα και τα πράσινα σημεία δε δέχονται μπάζα, αυτά πάνε σε ειδικά σημεία, υπάρχουν ιδιώτες και αυτό είναι το σχέδιο διαχείρισης πλέον, ότι τα οικοδομικά υλικά, ακόμη και τα μπάζα που περισσεύουν από τα έργα του Δήμου, πρέπει να πηγαίνουν εκεί στους ιδιώτες. Πληρώνεις μεν, αλλά αυτό είναι το σχέδιο διαχείρισης. Ήδη έχουν γίνει οι μελέτες για τα πράσινα σημεία, ούτως ώστε εσείς που θέλετε να πετάξετε τον υπολογιστή σας ή μία ηλεκτρική συσκευή να το κάνετε, αλλά όχι μπάζα. Αυτά περιμένουμε να τα εγκρίνει η Περιφέρεια. Τα σάρωθρα είναι ήδη έξω και καθαρίζουν, για δύο μήνες ήταν ακινητοποιημένα, γιατί είχαν χαλάσει οι βούρτσες, αλλά τώρα είναι έξω. Όμως δεν μπορεί να πάει το σάρωθρο παντού, όταν είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα».

Θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη μείωση των αυτοκινήτων στο κέντρο

Παλιό Νοσοκομείο και υπόγειο πάρκινγκ

«Οι δύο δεσμεύσεις μου είναι ότι το παλιό Νοσοκομείο πρέπει να αξιοποιηθεί, να το βάλουμε στα ΣΔΙΤ, στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να βρεθεί επενδυτής να προχωρήσει την αξιοποίηση. Το υπόγειο πάρκινγκ είναι ένα ξεχωριστό έργο, το σκεφτόμαστε να γίνει στην περιοχή των Λαζαριστών».