Κώστας Φραγκογιάννης: Ενέργεια, λιμάνι, βιομηχανία. Ένα τρίπτυχο το οποίο ενισχύουμε ταυτόχρονα στην Καβάλα

Ο Καβαλιώτης υφυπουργός Εξωτερικών μιλάει στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για τις επενδύσεις στη χώρα μας, το όραμά του για την Καβάλα και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας

Για την Καβάλα υπάρχουν 3 άξονες με τεράστια δυναμική: Το ενεργειακό, το λιμάνι της Καβάλας και η βιομηχανία της περιοχής, η οποία χρήζει ώθησης, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο Καβαλιώτης υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει την χώρα στον χάρτη των μεγάλων επενδύσεων των μεγαλύτερων brands, αλλά και στις μέχρι τώρα επιτυχίες της, όπως στις περιπτώσεις της Microsoft και Pfizer. Αναφέρθηκε εκτενώς για το πώς πρέπει να ξεδιπλώνεται μία επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι μεγάλες εταιρίες για να επενδύσουν σε μία χώρα, ενώ ανέλυσε και το όραμά του για την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Τέλος, τοποθετήθηκε για την υπόθεση της Volkswagen στη Θάσο και στις υποδομές οι οποίες μπορούν να κάνουν την Καβάλα μία θελκτική περιοχή για βιομηχανικές επενδύσεις.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κώστας Φραγκογιάννης

Αυτοί που αποφασίζουν για τις επενδύσεις των εταιριών τους ή των χωρών τους συγκαταλέγουν και την Ελλάδα μέσα στους προορισμούς που εξετάζουν

Οι πρώτες επιτυχίες και το κατάλληλο περιβάλλον
Η Ελλάδα έχει γίνει ήδη ένας επενδυτικός προορισμός που σημαίνει πρακτικά πως αυτοί που αποφασίζουν για τις επενδύσεις των εταιριών τους ή των χωρών τους συγκαταλέγουν και την Ελλάδα μέσα στους προορισμούς που εξετάζουν. Δυστυχώς, η πανδημία δε βοηθάει και αυτό το οποίο κάνουμε κατά την διάρκεια της, είναι να κρατάμε μία ζεστή επαφή με όλες αυτές τις μεγάλες εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και με κάποιες από αυτές καταφέραμε να έχουμε και μερικές επιτυχίες. Όπως η Microsoft, η Pfizer, η CISCO, η Volkswagen κ.α. Άρα, υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό που περιμένει ένας επενδυτής είναι ένα 5πτυχο: θέλει πολιτική σταθερότητα, που την δίνουμε, ανάπτυξη, που η πανδημία την έχει αναστατώσει, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει, μία κοινωνική συνοχή, να νιώθει ότι είναι ευπρόσδεκτος στον τόπο που πηγαίνει, να υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν, να υπάρχει δικαιοσύνη, ασφάλεια και να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα. Εμείς έχουμε και τα κίνητρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διάθεση να συνομιλήσουμε μαζί τους και νομίζω ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να καταξιώσουμε την χώρα μας σαν έναν επάξιο συνομιλητή, έναν αξιόπιστο συνομιλητή, για αυτό έρχονται και συνομιλούν μαζί μας και δείχνουν τις καλές τους προθέσεις.

Επιχειρηματικότητα και σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες
Είχαμε πολλές περιπτώσεις, όπου η επιχειρηματικότητα είχε ενοχοποιηθεί κακώς και αυτό που προσφέρει η δική μας κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να μπορούμε να εξετάσουμε όλες τις επιπτώσεις, τις περιβαλλοντικές, τις ανθρώπινες, τις κοινωνικές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο επενδυτής είναι αυτός που θα επενδύσει στη χώρα, θα φέρει κεφάλαια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα σεβαστεί το περιβάλλον και θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και ό,τι άλλο απαιτείται από τις τοπικές κοινωνίες.

Η βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη
Στην περίπτωση της ενέργειας, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να το πω, επειδή αφορά την πόλη μας την Καβάλα και την Βόρεια Ελλάδα. Η βόρεια Ελλάδα γίνεται κομμάτι ενός χάρτη ενεργειακού που παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην περιοχή μας, αφενός έχουμε τον αγωγό ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία, αφετέρου έχουμε τους κάθετους άξονες που συνδέουν την Βουλγαρία με τον IGB και τη Βόρεια Μακεδονία με το interconnector. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και δυνητικά και την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ξαφνικά δημιουργείται η δυνατότητα ένα φιλικό για το περιβάλλον υλικό που είναι το φυσικό αέριο να το διοχετεύουμε στις βόρειες περιοχές των Βαλκανίων και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο χώρο και τόπο που μπορεί να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να δώσουμε πνοή και για μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή μας.

Μία από τις δικές μου φιλοδοξίες είναι να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε επενδύσεις στην Καβάλα

Το όραμα για την Καβάλα
Για την Καβάλα υπάρχουν 3 χώροι που κινούμαστε ταυτόχρονα, το ένα είναι το ενεργειακό, το δεύτερο, είναι το λιμάνι της Καβάλας και το τρίτο είναι ότι πρέπει να δώσουμε μία πνοή στην βιομηχανία της περιοχής. Μία από τις δικές μου φιλοδοξίες είναι να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε επενδύσεις στην Καβάλα, διότι έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, έχει το αεροδρόμιο, έχει το λιμάνι, έχει έναν εκπληκτικό οδικό άξονα, άρα πρακτικά για μία βιομηχανία η οποία θέλει να αναπτυχθεί με τα κατάλληλα κίνητρα τα οποία έχει η πολιτεία, είναι ένας ιδανικός τόπος. Αναφέρομαι στην ανάγκη που υπάρχει και αν πρέπει να δημιουργηθούν και άλλες υποδομές να φτιαχτούν, αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι στην χώρα μας, αλλά και στην Καβάλα ειδικότερα, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές προκειμένου μία βιομηχανία να νιώσει ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να εγκατασταθεί. Η Καβάλα έχει λιμάνι, οδικό άξονα και αεροδρόμιο. Έχει ανθρώπινο κεφάλαιο και πανεπιστήμια, έχει ανεργία και κόσμο που πρέπει να απασχοληθεί, άρα υπάρχει ό,τι χρειάζεται και εμείς σαν πολιτεία δίνουμε τα κίνητρα τα οποία απαιτούνται. Αν λοιπόν απαιτούνται υποδομές, να δημιουργηθούν, ώστε να φιλοξενήσουν βιομηχανικές μονάδες.

Το φάρμακο για την ανεργία
Περνάμε μία δύσκολη περίοδο μέσα από την πανδημία και η κυβέρνηση στέκεται δίπλα και στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Αμέσως μετά από αυτή την τρέλα της πανδημίας, θα επανέλθουμε σε μία νέα πραγματικότητα που θα έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την προηγούμενη κανονικότητα, δηλαδή να μπορεί ο κόσμος να βγει, να διασκεδάσει, να καταναλώσει, να ταξιδέψει, όπως και στο παρελθόν. Η προσδοκία μου δεν είναι ότι θα έρθουν οι νέες επενδύσεις -που είναι χρονοβόρες- καθώς, αν μιλάμε για βιομηχανίες, πρέπει να γίνει σχεδιασμός, μελέτες, αγορά γης, κατασκευή κτλ και παίρνουν χρόνο. Δεν είναι οι νέες επενδύσεις αυτές οι οποίες θα φέρουν την εργασία, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας που θα ξαναφέρει το καθεστώς που είχαμε πριν τη νέα κανονικότητα που βιώνουμε.

Οι 4 πυλώνες της οικονομικής διπλωματίας
Είναι και λίγο άδικο για την οικονομική διπλωματία να μιλάμε μόνον για νέες επενδύσεις, καθώς είναι ένας από τους 4 πυλώνες με τους οποίους ασχολούμαστε. Οι άλλες τρεις είναι οι διμερείς σχέσεις μας με άλλες πολλές χώρες για οικονομικά θέματα, οι πολυμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Ε.Ε, με τον ΟΟΣΑ, με τον παγκόσμιο οργανισμό Εμπορίου κτλ, και το τέταρτο είναι ειδικά πρότζεκτ με τα οποία ασχολούμαστε, όπως για παράδειγμα αυτό της Volkswagen στην Αστυπάλαια κ.α.

Η ανάπτυξη της οικονομίας που θα ξαναφέρει το καθεστώς που είχαμε πριν τη νέα κανονικότητα που βιώνουμε

Η περίπτωση της Θάσου με την Volkswagen
Για την επένδυση εκείνη, είχα πει ότι συναντηθήκαμε με τους Γερμανούς στην Καβάλα και πήγαμε στην Θάσο, εξετάζουμε διάφορα νησιά και περιοχές και ψάχναμε ένα νησί που να μην είναι πολύ μικρό, 200 κάτοικοι, ούτε μεγάλο σαν την Κρήτη για αυτό εξετάσαμε διάφορα νησιά ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πρότζεκτ μπορεί να γίνει με ένα κόστος ένα χρονικό πλαίσιο που να είναι λογικό και να συνάδει με την μελέτη την οποία κάναμε εκείνη την εποχή. Σε ό,τι αφορά άλλες επενδύσεις, η απάντηση μου είναι ναι, υπάρχουν επενδύσεις που μπορεί να αφορούν την Καβάλα, αλλά δε μου αρέσει να μιλάω για κάτι που θα κάνουμε ή που σχεδιάζουμε να κάνουμε, αλλά για κάτι το οποίο κάναμε και έχουμε ολοκληρώσει.