Χριστίνα Ταβουλτζίδου: Ο Δήμος Καβάλας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αρκεί να βρεις τον τρόπο να το οργανώσεις καλύτερα

Η γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας μιλάει για τα μεγάλα «στοιχήματα» της Διοίκησης του Δήμου και της ίδιας και ξεδιπλώνει το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων δημοτών-Οι γυναίκες στη Διοίκηση, η αναμόρφωση του Δημαρχείου και τα δίμηνα

Το περίγραμμα των σχεδίων του Δημάρχου Καβάλας έως την ολοκλήρωση της θητείας του, έδωσε στην πρώτη της συνέντευξη σε ΜΜΕ η γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Χριστίνα Ταβουλτζίδου, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.

Η κ. Ταβουλτζίδου έδωσε και πολλές ειδήσεις, όπως για τα σχέδια ανακατασκευής του Δημαρχείου, τις παρεμβάσεις και σε άλλα εμβληματικά κτίρια, την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου εκ βάθρων και το σχέδιο για αξιολόγηση όλων των διευθυντών και τμηματαρχών, ενώ ανέλυσε τους στόχους της Διοίκησης και το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.

Αναλυτικά μίλησε επίσης για το πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια για την πανδημία, τη μεγάλη πληγή των προσλήψεων, ενώ αποκάλυψε τα σχέδια του Δήμου και για την κοινωνική πολιτική, με κυριότερο αυτό της δημιουργίας ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της γενικής γραμματέως του Δήμου Καβάλας, Χριστίνας Ταβουλτζίδου.

Δε χαράσσει πολιτική ο γενικός γραμματέας, αλλά προσπαθεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα οράματα και τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης

Aν ο Δήμαρχος είναι το κεφάλι σε ένα σώμα, ο γενικός γραμματέας είναι ο λαιμός
Ασχολούμαι από το 1988 με την αυτοδιοίκηση, αρχικά στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπου γνώρισα και δούλεψα με όλη τη παλιά γενιά των αιρετών, τα τελευταία 20 χρόνια ως στέλεχος στη Διαχειριστική Αρχή της ΠΑΜ-Θ και τους τελευταίους 15 μήνες δέχτηκα την τιμητική πρόταση του Δημάρχου να αναλάβω γενική γραμματέας. Aν ο Δήμαρχος είναι το κεφάλι σε ένα σώμα, ο γενικός γραμματέας είναι ο λαιμός, είναι αυτός που θα πάρει όλη την πληροφορία, τη στρατηγική που χαράζει ο Δήμαρχος και θα προσπαθήσει να τη μεταφέρει στα υπόλοιπα μέλη του σώματος, για να παράξουν αυτό για το οποίο έχουν εκλεγεί, επιχειρησιακό στέλεχος είναι, όχι πολιτικό. Δε χαράσσει πολιτική ο γενικός γραμματέας, αλλά προσπαθεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα οράματα και τις πολιτικές επιλογές της Διοίκησης. Το αντικείμενο είναι το προσωπικό, να παρακολουθεί τα έργα, τις χρηματοδοτήσεις, να επικοινωνεί με όλους τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, να ενημερώνει τα όργανα κτλ.

Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική με όλους
Ξέρω ότι έχω την ευθύνη για οποιαδήποτε στρέβλωση προκύψει, έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμαρχο, αλληλοϋποστηριζόμενοι και η οποία συνεργασία γαλουχήθηκε στην προσπάθεια. Εγώ με κανένα στέλεχος της Διοίκησης του Δήμου δεν είχα πριν επαφή, λείπω 20 χρόνια από την πόλη και όλοι αυτοί ήταν για ‘μένα νέοι άνθρωποι που έπρεπε να αντιληφθώ τα χαρακτηριστικά τους και να βρούμε έναν τρόπο επικοινωνίας. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική με όλους και θα μπορούσε να είναι και με τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα που δεν έγινε κατορθωτό, ίσως και λόγω του πολύ χαμηλού προφίλ μου. Κάποιοι από τους συμβούλους μάλιστα με ξέρουν από παλαιότερή μας συνεργασία, όπως π.χ. η κ. Δρακονάκη.

Ο ρόλος των γυναικών στη διοίκηση
Στη Διαχειριστική Αρχή είχα την ευθύνη για τη διαχείριση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και είναι ένα κομμάτι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Δημάρχου. Το αντικείμενο της δουλειάς μου ήταν να αναπτύξω όλα τα κοινωνικά προγράμματα στην Περιφέρεια. Αυτό ήταν το στοιχείο που έκανε τον Δήμαρχο να μου κάνει την πρόταση να αναλάβω ως γενική γραμματέας, συν του ότι ο Δήμαρχος θεωρεί ότι η γυναίκα πρέπει να έχει ρόλο στα πράγματα. Είμαστε πολύ λίγες οι γυναίκες γενικοί γραμματείς, στην ΑΜ-Θ είμαστε λίγο περισσότερες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μισές συνεργάτιδες του Δημάρχου είναι γυναίκες, οι επιλογές του δείχνουν μία κατεύθυνση που έχει και μία εμπιστοσύνη στην ικανότητα που έχουν οι γυναίκες να τακτοποιούν τα πράγματα.

Είμαστε πολύ λίγες οι γυναίκες γενικοί γραμματείς, στην ΑΜ-Θ είμαστε λίγο περισσότερες

Εξαιρετικό το δυναμικό του Δήμου Καβάλας
Νομίζω το σημαντικότερο σε σχέση με την οργάνωση είναι η ποιότητα των ανθρώπων. Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας είναι πολύ καλό και το λέω αυτό, έχοντας γνώση για το επίπεδο του δυναμικού και των άλλων Δήμων της ΠΑΜ-Θ. Έχει εξαιρετικές μονάδες με καλό επίπεδο γνώσεων, εμπειρία και μέση ηλικία που μπορείς να επενδύσεις σε αυτό το δυναμικό. Όταν το δυναμικό είναι καλό, όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να βρεις τον τρόπο να το ενεργοποιήσεις, το πρόβλημα είναι πώς είναι οργανωμένος ο Δήμος. Έχει 8 διευθύνσεις, πάνω από 400 εργαζόμενους και δεν έχει γενικό διευθυντή. Έχουμε 8 βραχίονες και λείπει ο κεντρικός άξονας που θα μπορούσε να συντονίσει, να οργανώσει, να βάλει στόχους και να αξιολογήσει. Ήταν αδυναμία που δεν υπήρχε γενικός διευθυντής. Περιμένουμε εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών για τον ορισμό γενικού διευθυντή στον Δήμο.

Το ζήτημα των αξιολογήσεων
Το δεύτερο είναι ότι ο Δήμος έχει να κάνει αξιολογήσεις ή κρίσεις των προϊσταμένων, των διευθυντών των διευθύνσεων και των τμηματαρχών, πάνω από 7 χρόνια, η τελευταία φορά έγινε επί δημαρχίας Σιμιτσή. Δεν μπορείς να μη δίνεις ένα κίνητρο στα στελέχη σου. Είπαμε ότι πρέπει μέσα στο 2021 να προχωρήσει ο Δήμος σε κρίσεις προϊσταμένων, διευθύνσεων και τμηματαρχών. Πρέπει να ανακατέψουμε λίγο την τράπουλα, να αναδειχθούν νέα στελέχη που υπάρχουν στον Δήμο, να μπούμε σε μία λογική ανάληψης ευθύνης για το αντικείμενο που έχουμε. Δεν είναι ένας Δήμος που πρέπει να δανειστεί προσωπικό, όπως οι μικροί Δήμοι, έχει προσωπικό, πρέπει να το υποστηρίξεις, να του παρέχεις ασφάλεια, να ξέρει ο εργαζόμενος ότι τον αντιμετωπίζεις αξιοκρατικά, να τον εμπιστευτείς και να ζητήσεις να παρέχει το καλύτερο δυνατό, σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Πρέπει να ανακατέψουμε λίγο την τράπουλα, να αναδειχθούν νέα στελέχη που υπάρχουν στον Δήμο

Θα αλλάξει ο Οργανισμός του Δήμου και έχει δημιουργηθεί τμήμα εσωτερικού ελέγχου
Τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία προέκυψαν ανάγκες που δεν τις είχαμε σκεφτεί ποτέ, το να λειτουργεί 1 χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, ότι τα μισά στελέχη θα δουλεύουν από το σπίτι τους… Πολλοί μου λένε ότι δουλεύουν περισσότερες ώρες από το σπίτι από ό,τι στο γραφείο. Ένας Οργανισμός χρειάζεται να παρέχει την καινούργια πληροφορία, να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, ο Δήμος πρέπει να μετεξελιχθεί. Θα αλλάξει ο Οργανισμός του Δήμου, συζητά η Εκτελεστική Επιτροπή μια σημειακή τροποποίηση του Οργανισμού, σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την οικονομική υπηρεσία, έχει δημιουργηθεί τμήμα εσωτερικού ελέγχου για το πώς παρέχω υπηρεσίες, ποιος με ελέγχει, πώς έχουν όλα τα ζητήματα της διαφάνειας, της ισονομίας κτλ.

Να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δημαρχείο
Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι ο δήμος να αποκτήσει ένα σωστό, πλήρως οργανωμένο Δημαρχείο. Το πρώτο έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί είναι αυτό της αναβάθμισης, ανακαίνισης του κτιρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, το οποίο, όταν ανέλαβε η Διοίκηση, είχε ένα σοβαρό πρόβλημα με το αρχείο μίας άλλης υπηρεσίας, για το οποίο δε βρίσκαμε τρόπο να μετακινηθεί, αλλά καταφέραμε και το μετακινήσαμε μέσα σε έναν μήνα και ξεμπλοκάραμε το έργο. Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει η διαδικασία να μεταφερθεί η Διεύθυνση Διοίκησης στο καινούργιο κτίριο, το ¼ είναι φτιαγμένο, για να αρχίσει να αποκτά ζωή το κτίριο, προέκυψε η φωτιά, οπότε αλλάξαμε τον σχεδιασμό μας και μεταφέρθηκε εκεί όλη η Τεχνική Υπηρεσία και ένα τμήμα από τη Διεύθυνση Οικονομικών. Ολοκληρώνουμε μέσα στο 2021 το κτίριο για να μεταστεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες.

Η παρέμβαση στα 3 εμβληματικά κτίρια
Ο Δήμος είναι λίγο πριν την υπογραφή σύμβασης με τους μελετητές που θα μελετήσουν τα 3 εμβληματικά κτίρια, το Δημαρχείο, το κίτρινο κτίριο και το κτίριο πίσω στην αυλή του Μούτουλα, έχει γίνει διαγωνιστική διαδικασία και είμαστε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης ανακαίνισης-αναβάθμισης αυτών των κτιρίων και κάνουμε μεγάλο αγώνα για να βρούμε και τη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα για τη Διοίκηση Μουριάδη σε αυτήν τη θητεία να μπει μέσα συνεργείο, εργολάβος, για να ανακατασκευαστούν τα 3 πολύ σημαντικά κτίρια.

Η προσπάθεια για τα έργα και η… μισή χαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο
Θα αδικούσα κάποια υπηρεσία, αν έλεγα ότι θα της έβαζα χαμηλό βαθμό, βλέπουμε όλοι τη δουλειά που γίνεται και βλέπω και την προθυμία, αν υπάρχει κάποια διαθέσιμη χρηματοδότηση, δε μου λένε ποτέ όχι. Βλέπουμε τη δουλειά που γίνεται στην καθαριότητα, στις γειτονιές, στα χωριά, ο Δήμαρχος μεταβαίνει στις Κρηνίδες για να βλέπει τι γίνεται και περνά από τα χωριά εκεί, προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία με όλους τους φορείς που έχουν τη χρηματοδότηση, όπως τα Υπουργεία και η Περιφέρεια. Χαίρονται ορισμένοι όταν ο Δήμαρχος πάει στην Αθήνα και δε φέρνει κάτι, αλλά και όταν φέρνει, όπως το νοσοκομείο, η χαρά είναι σε μία μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου, δε χαιρόμαστε όλοι, γιατί το περιουσιολόγιο έχει μεγαλώσει ή γιατί ήρθαν χρήματα να κάνουμε από το ταμείο αλληλεγγύης μια μικρή παρέμβαση στο Περιγιάλι ή γιατί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πάει πολύ καλά και πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον ΟΛΚ για τον προσήνεμο μόλο, αλλά ξεχάσαμε να πούμε ότι αυτό είναι έργο του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.

Τα δίμηνα ήταν το χαρακτηριστικότερο δείγμα της ασυδοσίας των διοικήσεων, σήμερα δεν έχουμε δίμηνα στον Δήμο

Η πανδημία, τα χρήματα που ήρθαν και οι προσλήψεις       
Για την πανδημία, το θέμα της χρηματοδότησης το χειρίστηκα εγώ, ήρθαν χρήματα για τον Δήμο Καβάλας και στην ΠΑΜ-Θ είμαστε από τους Δήμους που έχουν πάρει ένα καλό ποσό, όμως αυτό το ποσό αφορούσε στις ανάγκες της πανδημίας, όπως ζητήματα απολύμανσης, των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής του προσωπικού, της τηλεργασίας ή της πρόσβασης των δημοτών σε υπηρεσίες. Είχαμε αναπτύξει το πρόγραμμα με τα 12 πιστοποιητικά που μπορούσε να πάρει ο δημότης ηλεκτρονικά, δίχως φυσική παρουσία και έπρεπε, παράλληλα, να καλύψουν και ανάγκες από μη έσοδα που λόγω της πανδημίας δε παίρναμε, τα μισθώματα είχαν μειώσεις, τα έσοδα κοινόχρηστων χώρων δεν εισπράττονταν και ο Δήμος τα αναπλήρωσε με αυτά τα χρήματα και ενίσχυσε και τα Νομικά του Πρόσωπα, η μισθοδοσία των καθηγητών του Ωδείου έπρεπε να καταβάλλεται, διότι αρχικά δεν είχε οργανωθεί η τηλεκπαίδευση, όπως τώρα. Δε μπορείς τις σχολικές καθαρίστριες να μην τις ενισχύσεις με επιπλέον προσωπικό, επειδή έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών μία κακή επιλογή στην κατανομή στα σχολεία. Η Διοίκηση Μουριάδη έκανε 240 προσλήψεις από τότε που ανέλαβε. Στις 240, εκτός από τους 25 υδρονομείς και τους 20 της πυροπροστασίας, όλοι οι άλλοι προσλήφθηκαν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αν αφαιρέσουμε τις καθαρίστριες, προσλήφθηκαν 100 άτομα, αυτό ήταν που έλεγαν το «όργιο προσλήψεων», εκ των οποίων για όλα αυτά με δημόσια προκήρυξη εκτός από τα τελευταία, γιατί υπήρχε πολύ περιορισμένος χρόνος. Μάλιστα η Διοίκηση -ενώ δεν υπάρχει πουθενά- βάζει θέμα διαπαραταξιακής επιτροπής για τις προσλήψεις για να ελέγχει αν τηρήθηκε πραγματικά ο τρόπος που πρέπει να γίνονται οι προσλήψεις. Τα δίμηνα, ας πούμε, ήταν το χαρακτηριστικότερο δείγμα της ασυδοσίας των Διοικήσεων, σήμερα δεν έχουμε δίμηνα στον Δήμο.

Η κοινωνική υποστήριξη των πολιτών από τον Δήμο
Σημαντικά τα ζητήματα της υποστήριξης των ανθρώπων που βιώνουν την κρίση και που δεν έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά με τα 10 τελευταία χρόνια που υφιστάμεθα όλοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και που το κύριο αποτέλεσμα ήταν στην κοινωνική συνοχή και όχι τόσο στην οικονομική δυσκολία, όσο ότι επήλθε ρήξη στους κοινωνικούς δεσμούς. Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να αναπτύξει το φάσμα των κοινωνικών δομών, ο Δήμος Καβάλας έχει το Κέντρο Κοινότητας που υποστηρίζει τους ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχεια και εκτός από τα επιδόματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κάνει και τη διανομή των τροφίμων μέσω του ΤΕΒΑ, έχει το Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει το αντικείμενό του και είναι και ένας μηχανισμός υποστήριξης των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Είναι εξαιρετικές και οι δύο δομές, έχουν την πλήρη υποστήριξη της Διοίκησης, το Κέντρο Κοινότητας θα διευρυνθεί και με άλλα στελέχη, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, έχει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες που αφορά μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά του λείπουν κάποιες, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να τα στήσουμε, για να έχουν τα παιδιά έναν χώρο να απασχολούνται δημιουργικά εκτός του σχολικού ωραρίου.

Ο κάθε δήμος θα πρέπει να αναπτύξει το φάσμα των κοινωνικών δομών, ο Δήμος Καβάλας το κάνει…

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Θέλουμε οπωσδήποτε δομές φροντίδας για τους ηλικιωμένους, όχι κλειστές δομές, θέλουμε ανοικτές δομές. Χρειαζόμαστε δομές που δεν είναι ως χώροι ψυχαγωγίας, αλλά ως χώροι εκπαίδευσης. Ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, για παράδειγμα, το οποίο θα απευθύνεται σε ανθρώπους που δε θα μπορεί το οικογενειακό τους περιβάλλον να τους αφήσει μόνους στο σπίτι την ώρα που δουλεύουν και που η φροντίδα αυτού του ηλικιωμένου, επειδή έχει άνοια ή Αλτσχάιμερ ή δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, μου στερεί τη δυνατότητα να πάω στη δουλειά, πρέπει η πολιτεία, ο Δήμος να μου δώσει κάπου να μπορώ να τον αφήνω, φανταστείτε έναν παιδικό σταθμό για ηλικιωμένους. Θα το στήσουμε αυτό, το δουλεύουμε και θα γίνει μέσα στο 2021. Θα έρχεται το πρωί, θα τον παίρνουν το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της παραμονής θα γίνονται όλα τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Η ευκαιρία σε ανθρώπους που τους έλειπαν ένσημα για σύνταξη
Επειδή τα θέματα της φτωχοποίησης, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής, είναι πολύ ψηλά, φαίνεται ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα επόμενα χρήματα του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε αυτές τις δράσεις. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μην αφήσουμε καμία τέτοια δυνατότητα ανεκμετάλλευτη και αυτό θα κάνουμε. Ξέρετε ότι στον Οίκο Μέριμνας στην Καρβάλη που είχε φτιαχτεί με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, τώρα λύσαμε το πρόβλημα με το ρεύμα και θα μπορέσει να δουλεύει; Σκεφτόμαστε δομή φιλοξενίας αστέγων, θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε ό,τι υπάρχει από κοινωνική παροχή που δεν είναι τα επιδόματα. Τα επιδόματα είναι μία πολύ σημειακή παρέμβαση, αλλά χρειάζονται και αυτά. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βιώνουν την κρίση. Κάναμε για πρώτη φορά πρόγραμμα απασχόλησης ανθρώπων 55-67, είναι άνθρωποι που τους λείπουν ένσημα για να βγουν στη σύνταξη, πήγαμε στον ΟΑΕΔ, υποβάλαμε πρόταση, αξιολογήθηκε και απασχολούμε αυτήν τη στιγμή 39 ανθρώπους που τους λείπουν κάποια ένσημα. Είμαστε από τους πολύ λίγους Δήμους στη χώρα που κάναμε το πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ, προσπαθούμε να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία.