Άννα Θυσιάδου: Κάθε λιμάνι της Καβάλας έχει τις ιδιαιτερότητές του και πάνω σε αυτές προσαρμόζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός μας

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Διευθύνουσας Συμβούλου της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.: Τι είπε για την αναβάθμιση των λιμανιών «Απόστολος Παύλος», «Φίλιππος Β’», Κεραμωτής και Ελευθερών, την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καβάλας και για την κρουαζιέρα

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., Άννα Θυσιάδου, στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, με επίκεντρο την αναβάθμιση των λιμανιών «Απόστολος Παύλος», «Φίλιππος Β’», Κεραμωτής και Ελευθερών, την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καβάλας, αλλά και τα όσα αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή της στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η κ. Θυσιάδου αναφέρθηκε επίσης στην κρουαζιέρα, στις ιδιαιτερότητες του κάθε λιμανιού της Καβάλας πάνω στις οποίες προσαρμόζεται και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τους, στις παρεμβάσεις με φόντο την «πράσινη» ενέργεια και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς και στους στόχους της Διοίκησης του Οργανισμού και της ίδιας προσωπικά.

Αναλυτικά τα όσα είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., Άννα Θυσιάδου στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Πάγια αντίληψη τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και της Κυβέρνησης είναι ότι τα λιμάνια αποτελούν διαχρονική πύλη ανάπτυξης της χώρας

Τι αποκομίσατε από την πρόσφατη συνάντηση που είχατε με τον υπουργό και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, αναφορικά με τα έργα-συνεχιζόμενα ή νέα για τα λιμάνια της ΠΕ Καβάλας;
Οι επαφές, τόσο με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστα Κατσαφάδο όσο και με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε λεπτομερώς για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των λιμανιών της Καβάλας το οποίο έχει εκπονήσει η Διοίκηση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί αρωγός στις φιλόδοξες προσπάθειές που καταβάλλονται. Τέθηκαν οι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι, όπως είναι η ανάπλαση των χερσαίων ζωνών των λιμανιών «Απόστολος Παύλος», Ελευθερών και Κεραμωτής, η αναζήτηση κονδυλίων για μελέτες για την κατασκευή κτιριακών υποδομών στη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», η εκμετάλλευση στο έπακρο των τουριστικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των λιμανιών, όπως είναι το αλιευτικό καταφύγιο των Ελευθερών, η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και οι δράσεις αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει στις προσπάθειες και θα βρίσκεται πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία προκειμένου αφενός μεν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αφετέρου δε  να προσπελασθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, ειδικά εν καιρώ πανδημίας.

Άλλωστε πάγια αντίληψη τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και της Κυβέρνησης είναι ότι τα λιμάνια αποτελούν διαχρονική πύλη ανάπτυξης της χώρας και η αξιοποίησή τους είναι υψίστης σημασίας.

Ειδικότερα για το «Φίλιππος Β’»,  που αποτελεί τον αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής μας και συνδέεται άμεσα με μεγάλες επενδύσεις;
Το λιμάνι τελεί υπό διαδικασία υποπαραχώρησης. Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά απόλυτα το μέτοχο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού προς όφελος όχι μόνον της Καβάλας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Το λιμάνι της Καβάλας, όπως και αυτό της Αλεξανδρούπολης, «παίζουν» δυνατά σε μεγάλα ενεργειακά projects από κολοσσούς στην ενεργειακή σκακιέρα. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ως προς αυτόν τον τομέα;
Είναι πολύ νωρίς να τεθούν τέτοιου είδους ζητήματα. Ακόμα δεν ξέρουμε τον επενδυτή. Άλλωστε η αξιοποίηση του «Φίλιππος Β’» αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελεί ένα λιμάνι το οποίο διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να γνωρίσουμε ποιος θα είναι ο επενδυτής και κατ’ επέκταση ποιο θα είναι το αναπτυξιακό πλάνο του.

Ποιοι χώροι είναι στη δικαιοδοσία του Οργανισμού;
Στη δικαιοδοσία μας έχουν παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου των Ελευθερών, η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», από το πάρκο Φαλήρου μέχρι και τον προσήνεμο μώλο, εκτός από το ανοιχτό κολυμβητήριο και από το ύψος του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι και την Ιχθυόσκαλα, η χερσαία ζώνη του λιμανιού «Φίλιππος Β’» και η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Κεραμωτής.

Στις ιδιαιτερότητες του κάθε λιμανιού προσαρμόζεται και το σχέδιο ανάπτυξης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΟΛΚ ΑΕ για τα λιμάνια μας; Ποια έργα και υποδομές θα μπορούσαν να τα «απογειώσουν» εμπορικά και τουριστικά;
Αρχικά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ότι στη δικαιοδοσία της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. υπάγονται 4 διαφορετικά λιμάνια, 4 διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος. Κάθε λιμάνι έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του χαρακτήρα, τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Στις ιδιαιτερότητες αυτές, θα πρέπει να προσαρμόζεται και ο στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή το σχέδιο ανάπτυξης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Επί παραδείγματος, το λιμάνι των Ελευθερών αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο και τα έργα που θα διεξαχθούν θα πρέπει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επαγγελματικής καθημερινότητας των αλιέων της περιοχής. Σαφώς, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με τουριστικό αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Από την άλλη το «Απόστολος Παύλος» έχει διττό χαρακτήρα. Εξυπηρετεί τον τουρισμό και την ακτοπλοΐα. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σχετίζονται με νέες κτιριακές υποδομές επί της χερσαίας ζώνης, καθώς και νέες θέσεις ελλιμενισμού, δεδομένου του γεγονότος πως οι υφιστάμενες έχουν καλυφθεί και η βρίσκονται σε αναμονή πολυάριθμες αιτήσεις. Παράλληλα με όλα αυτά θα υλοποιούνται και όλα τα έργα που απαιτούνται αναφορικά με την ενίσχυση της ασφάλειας ανθρώπων και ελλιμενισμένων σκαφών, κυρίως έργα θωράκισης απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Το λιμάνι της Κεραμωτής, αποτελεί το ακατέργαστο διαμάντι για την Ο.Λ.Κ. Α.Ε. Πρόκειται για μια χερσαία ζώνη που χρήζει ιδιαίτερα προσεκτικών κινήσεων, αναφορικά με το σχεδιασμό ανάπτυξης της, δεδομένου του γεγονότος πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Το εν λόγω λιμάνι «φιλοξενεί» μια έντονη ακτοπλοϊκή δραστηριότητα και παράλληλα διαθέτει μια πολλά υποσχόμενη Χερσαία Ζώνη η οποία χρήζει ανάπλασης. Επίσης απαιτούνται αποκατάσταση του κρηπιδώματος εξαιτίας των καθιζήσεων και των φθορών, καθώς και δημιουργία μιας σύγχρονης αίθουσας αναμονής επιβατών. Η αποκατάσταση της παλιάς Σκάλας αποτελεί μια βασική προτεραιότητα, ενώ μελλοντικός στόχος είναι και η δημιουργία ενός καταφυγίου αλιευτικών σκαφών.

Το λιμάνι της Κεραμωτής

Χερσαία ζώνη του «Απόστολος Παύλος»: Ποιες οι παρεμβάσεις για να αλλάξει όψη ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης;
Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί ένα τμήμα της χερσαίας ζώνης. Πρόκειται να λάβουν χώρα, παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν συνολικά την εικόνα του λιμανιού και την καθημερινότητα των χρηστών του, θα αναβαθμίσουν αισθητικά την εικόνα του και θα το καταστήσουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό στον χάρτη των λιμανιών της χώρας.

Υπάρχουν νεώτερα για τον τομέα της κρουαζιέρας το 2021;
Το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι μια χρονιά προετοιμασίας και αναμόρφωσης της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της κρουαζιέρας. Εμείς, αντιλαμβανόμενοι το πόσο καίριο είναι το ζήτημα της κρουαζιέρας για την οικονομία της πόλης γενικότερα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και το Επιμελητήριο, αλλά και τον ειδικό σύμβουλο κρουαζιέρας με τον οποίο συνεργαζόμαστε και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το αντικείμενο. Σημειωτέον, έχουμε ήδη έτοιμο και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, πολύ πριν από πολλά άλλα λιμάνια της χώρας, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κρουαζιέρα και την ασφάλεια τουριστών και κατ’ επέκταση των κατοίκων της Καβάλας.

«Πράσινη» ενέργεια και εξοικονόμηση πόρων. Ποιες οι παρεμβάσεις ως προς αυτόν τον τομέα;
Οι καιρό αλλάζουν, το ίδιο και οι ανάγκες οι οποίες δομούνται πάνω στην υιοθέτηση μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής. Στην Ο.Λ.Κ. Α.Ε. το γνωρίζουμε ιδιαίτερα καλά και προσανατολίζουμε τους λιμένες αρμοδιότητας μας προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο σε συνάρτηση με τις υποδομές, οι οποίες αφορούν κατεξοχήν τη λειτουργία τους, όσο και σε συνάρτηση με άλλες δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφασή μας για την εγκατάσταση «έξυπνου» σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», κάτι το οποίο θα συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία και συγχρόνως θα αποτελέσει πιλότο για την ευρύτερη περιοχή ως προς την εξυπηρέτηση μίας ανάγκης που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γιγαντωθεί.

Αυτοσκοπός μας δεν είναι να είμαστε αποκλειστικά και μόνον αρεστοί, αλλά να παράγουμε έργο

Τι εισπράττετε από τον κόσμο, πολίτες και επαγγελματίες, μετά από ένα εύλογο διάστημα κατά το οποίο ασκείτε διοίκηση;
Η προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα -άλλωστε τα λιμάνια δεν κλείνουν- αναγνωρίζεται ήδη από όσους την αντιλαμβάνονται, την βιώνουν και την βλέπουν. Επαγγελματίες και μη τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα. Αυτοσκοπός μας δεν είναι να είμαστε αποκλειστικά και μόνον αρεστοί, αλλά να παράγουμε έργο, να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στην πόλη κάποιες ουσιώδεις υποδομές-παρεμβάσεις προς όφελος των κατοίκων, των επαγγελματιών, του τουρισμού και της εικόνας της περιοχής. Με αυτούς τους ρυθμούς και στόχους θα συνεχίσει τις δράσεις της η Ο.Λ.Κ. Α.Ε.