Γρηγόρης Δημητριάδης: Βιώσιμες λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία της Καβάλας σε Καλαμίτσα, δικαστήρια, παραλιακό μέτωπο

Συνέντευξη του Καβαλιώτη Διευθύνοντα Συμβούλου του «Υπερταμείου» στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη - Ποιες οι προτεραιότητες της ΕΕΣΥΠ για την περιοχή μας

Στο πλευρό των ΟΛΚ, Δήμου και Περιφέρειας για την ολική μεταμόρφωση του παράλιου μετώπου της πόλης τάσσεται το Υπερταμείο και οι φορείς που εποπτεύει όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ALPHA Radio 88.6 και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας-ΕΕΣΥΠ, γνωστής και ως «Υπερταμείο».

Ο κ. Δημητριάδης δεσμεύτηκε για μία γρήγορη λύση εν όψει τουριστικής περιόδου για την Καλαμίτσα, μίλησε για συνεργασία με τον Δήμο και σκέψεις παραχώρησης των κτισμάτων και εγκαταστάσεων έναντι αντιτίμου ενώ αναλυτικές αναφορές έγιναν και για την Ιχθυόσκαλα και το παλιό Πρωτοδικείο.

Ο ίδιος εξήγησε τον ρόλο του Ταμείου και των εποπτευόμενων εταιριών αλλά και το πώς εννοούν την «αξιοποίηση» των 70.000 περίπου ακινήτων με πρώτο γνώμονα το τι θεωρούν ως βέλτιστη λύση οι τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Δημητριάδη:

Τι είναι το Υπερταμείο

«Το Υπερταμείο μπορεί να ακούγεται σαν κάτι το εξωτικό και περίεργο αλλά στην ουσία είναι μία εταιρία που εξυπηρετεί και λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον. Ο μέτοχός του είναι το Ελληνικό Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών και στην ουσία είναι μία “ομπρέλα” κάτω από την οποία υπάρχουν πάρα πολλές άλλες εταιρίες του ελληνικού δημοσίου. Είναι, για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ, τα ταχυδρομεία μας, η ΔΕΘ HELEXPO Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών Αλιείας, οι ιχθυόσκαλες δηλαδή, και πολλές άλλες από τη Διώρυγα της Κορίνθου μέχρι το 5G που έχει τον Φαιστό για να αξιοποιηθεί η τεχνολογία του 5G. Επίσης, έχει συμμετοχές στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και το ΤΑΙΠΕΔ που είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την ΕΤΑΔ που είναι η Εταιρία Ακινήτων, το Real Estate του δημοσίου, δηλαδή».

Σκοποί και στόχοι

«Στόχος μας σε όλες αυτές τις εταιρίες είναι να τις βοηθήσουμε να κάνουν τις εσωτερικές βελτιώσεις που πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να απευθύνονται στον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελός όλων. Φυσικά, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, όλες οι εταιρίες έχουν διάφορα θέματα, αλλά ο σκοπός μας σαν Υπερταμειο είναι να είμαστε ενεργοί μέτοχοι, να μπαίνουμε δηλαδή στις εταιρίες τόσο όσο να διευκολύνουμε στο να εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Εμείς έχουμε έναν βαθμό ανεξαρτησίας –πώς είναι οι ανεξάρτητες αρχές– έτσι λοιπόν το Ταμείο έχει φτιαχτεί για να είναι ανεξάρτητο σε μεγάλο βαθμό. Προφανώς οι μέτοχοί μας, το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση, μας παρακολουθούν σε επίπεδο ενεργειών ότι όλα είναι τυπικά και σωστά, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις μας. Επίσης, υπάρχει ένα Εποπτικό Συμβούλιο το οποίο συναποτελείται και από μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του ESM. Η ευθύνη όμως συνολικά είναι δική μας και με αυτή την ευθύνη προσπαθούμε και εμείς να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Θα έχετε σίγουρα την ερώτηση “αν κάτι δεν πάει καλά πού να απευθυνθώ;”, σίγουρα πρέπει να απευθυνθούμε πάντα στις εταιρίες που είναι πιο συγκεκριμένες για τον κάθε σκοπό τους και συνολικά σε μας που τα εποπτεύουμε και θέλουμε να τα εποπτεύουν με ένα τέτοιο τρόπο που όντως θα φανεί και στον κόσμο ότι το Υπερταμείο δεν είναι ο μπαμπούλας ή ο κακός ή ξέρω ’γω ο… “ξένος”, αλλά είναι απλοί άνθρωποι που προσπαθούμε σε συνεργασία –και γι’ αυτό είμαι άλλωστε και εδώ και είδα και τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους φορείς– έτσι ώστε να κάνουμε κάτι συνολικά γιατί στο τέλος αυτό αφορά σε όλους μας».

Οι σκέψεις για το παράλιο μέτωπο

«Εμείς θέλουμε συνεργασία και με τον Δήμο και με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας που έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μουριάδη και την κ. Θυσιάδου και με τον Αντιπεριφερειάρχη αντίστοιχα και αυτό που οφείλω να πω ότι μου έκανε την πιο θετική εντύπωση είναι ότι και οι τρεις ήταν ταγμένοι σε ένα σχέδιο και με μία ομόνοια μεταξύ τους. Αυτό είναι το “κλειδί” γιατί πολλές φορές λόγω διαφωνιών σε διάφορες κοινωνίες δεν προχωράει κάτι παρακάτω. Αυτό που είδαμε είναι ότι όντως υπάρχει ένα σχέδιο σοβαρό για το λιμάνι της πόλης, το “Απόστολος Παύλος” και με τη δική μας ομάδα στο Υπερταμείο θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το εντάξουμε σε ένα καλό σχέδιο που όμως να έχει και αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνουνε μελέτες, αυτές οι μελέτες θα μας οδηγήσουν μετά στα έργα ανάπλασης που είναι πάρα πολύ καλά και όποιος έχει περπατήσει την παραλία της Καβάλας είναι μια πανέμορφη περιοχή αλλά σχετικά εγκαταλελειμμένη με το παλιό κολυμβητήριο κ.λπ. Υπάρχει μεγάλη προοπτική και άξια και υπάρχει ένα σοβαρό πλάνο ως προς αυτό, θα το στηρίξουμε και εμείς θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, δεν θα είναι εύκολο και είμαι κάπως αισιόδοξος ότι τώρα κάτι θα καταφέρουμε και αυτό πιστεύω έτσι όπως το βλέπει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας μαζί και με τον Δήμο και την Περιφέρεια είναι σε ένα ώριμο στάδιο να το στηρίξουμε. Εμείς θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί αυτό έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δομημένο και πειστικό και ολοκληρωμένο το Business Plan, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και μετά να προχωρήσει. Κάτι πρέπει να γίνει, όλοι μας περπατώντας από εκεί και βλέποντας την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα, βρίζουμε στην ουσία τους πάντες· δεν μας ενδιαφέρει τώρα αν είναι ο ΟΛΚ, η ΕΤΑΔ, ή ο Δήμος, όλοι θεωρούμε ότι “υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ”. Να κάνουμε κάτι για να ξεφύγουμε από την κατάσταση, να γίνει μια ανάπλαση σωστή και μελετημένη και θα είναι προς όφελος όλων. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι παράγοντες έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι…»

Το «καυτό» ζήτημα της Καλαμίτσας

«Μαζί με τον Δήμαρχο πήγαμε και περπατήσαμε στην Καλαμίτσα κατά μήκος της ακτής… Η παραλία ανήκει στην ΕΤΑΔ και είχε ενδιαφερθεί προσωπικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, ο κ. Βλαστός, ο οποίος είχε κάνει αρκετή προεργασία. Με τη παρουσία μου στην Καβάλα, θέλαμε να ακούσουμε τι γίνεται εδώ, καλό είναι να έχεις τα σχέδια και τις φωτογραφίες αλλά, φανταστείτε, έχουμε πάνω από 70.000 ακίνητα σε όλη την επικράτεια και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σκεφτεί τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής για το ποια θα είναι η βέλτιστη λύση. Οπότε ακούμε και την τοπική κοινωνία τι λέει. Για την Καλαμίτσα η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε στη… Σαντορίνη και η παραλία έχει συνδυαστεί με τους κατοίκους της πόλης που θέλουν να πηγαίνουν να κάνουν το μπάνιο τους εκεί ελεύθερα και υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι η ΕΤΑΔ, έχοντας την παραλία, να κάνει κάποιους διαγωνισμούς ώστε τα κτίρια που είναι εκεί να νοικιάσει κάποιος και αντίστοιχα να έχει και ένα κόστος για τους ναυαγοσώστες που είναι απαραίτητοι και να αξιοποιηθούν. Η άλλη περίπτωση είναι να δοθεί στον Δήμο με κάποιο εύλογο προφανώς αντάλλαγμα όπως π.χ. ποσοστά επί των εσόδων του Δήμου όταν το αξιοποιήσει ώστε να μπορέσει ο Δήμος μετά, έχοντας καλύτερη εικόνα, να κάνει αυτός τους αντίστοιχους διαγωνισμούς για να αξιοποιήσει όποια από αυτά τα κτίσματα μπορούν ίσως λίγο να ανακαινιστούν –γιατί έχουν και ένα ρετρό στοιχείο– και να γίνουν ενδεχομένως καταστήματα για φαγητό ή κάτι άλλο. Η πρόσβαση πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερη και θα έχει μία μεγάλη αξία αυτό όχι μόνο στο “μπροστά” της παραλίας αλλά να συνδεθεί κάπως και με το “πίσω” κομμάτι, το γήπεδο, να είναι μια περιοχή που θα μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Καβαλιωτών συνολικά. Ο Δήμος και η Περιφέρεια μπορούν να “δουν” το κομμάτι αυτό καθώς το μόνο κομμάτι που είναι αξιοποιημένο είναι το Lucy στην ουσία και έχεις όλο το υπόλοιπο που… αξίζει κάτι καλύτερο! Άρα, έχοντας υπόψη σου ότι από πίσω έχεις αυτές τις εγκαταστάσεις που είναι το γήπεδο, που μπορείς να κάνεις κι άλλα πράγματα θα δώσει και σε αυτό το τμήμα της πόλης μία άλλη αξία».

Όλοι μας περπατώντας από το παραλιακό μέτωπο και βλέποντας την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα, βρίζουμε στην ουσία τους πάντες· δεν μας ενδιαφέρει τώρα αν είναι ο ΟΛΚ, η ΕΤΑΔ, ή ο Δήμος, όλοι θεωρούμε ότι “υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ”. Να κάνουμε κάτι για να ξεφύγουμε από την κατάσταση…

Θέλουμε μια βιώσιμη λύση

«Για το ποια λύση θα προκριθεί, θέλουμε να δούμε λίγο ποιο θα είναι όντως το πιο βιώσιμο και θα το κάνουμε σε συνεργασία και με τον Δήμο, βεβαίως. Φανταστείτε ότι αυτό έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις όπου μερικές φορές κάποιος Δήμος μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να κάνει κάτι αλλά πάει να το κάνει τελικά δεν του βγαίνει ή δεν είχε τη δυνατότητα την οικονομική και τελικά ξαναπέφτουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Θέλει λίγο προσοχή ώστε να κάνουμε κάτι που όμως να είναι βιώσιμο. Να μην κάνουμε ένα πυροτέχνημα αλλά κάτι που θα δώσει κάτι παραπάνω σε τουρίστες και δημότες της Καβάλας».

Η Ιχθυόσκαλα της Καβάλας

««Επισκέφθηκα την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ κ. Αποστολάτο και μία μέρα πριν ήμουν στην Ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας οπότε έχω μία εικόνα για σύγκριση. Η Ιχθυόσκαλα στην Καβάλα είναι μία πολύ σημαντική Ιχθυόσκαλα γιατί είναι και παραγωγική, δεν είναι μόνο το εμπόριο που γίνεται όπως π.χ. στην Αθήνα που είναι κυρίως εμπορική, είδα ότι οι εγκαταστάσεις είναι καλές, γίνεται μία σοβαρή δουλειά, υπάρχει προφανώς ένα χρονίζον θέμα με το ότι ενώ είναι πολύ ωραία κατασκευή και σύγχρονη δεν έχει πόρτες, που είναι μία τρομερή αστοχία καθώς έχεις πολύ ζέστη ή πολύ κρύο και μπορεί να επηρεάσει και το ψάρι. Αυτό όμως θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα το παρακολουθούμε και αν δούμε ότι δεν αντιμετωπίζεται, σίγουρα θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Υπάρχει μία πρόβλεψη εκεί για ένα δεύτερο συσκευαστήριο, έχει γίνει η δουλειά για το παγοποιείο και γενικά είναι μία καλή κατάσταση, μιλήσαμε με τους εμπόρους και για πιο τεχνικά θέματα και ζητήματα λειτουργίας. Φαίνεται ότι όντως θα έχουμε και εκεί πρόοδο, γιατί είναι η πιο σημαντική βιομηχανία στην περιοχή ειδικά για την παράδοση της Καβάλας».

Το τελωνείο

«»Τ«Για το τελωνείο, αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλάνο που αφορά και στο κολυμβητήριο αλλά και το πώς θα αξιοποιηθεί όλη περιοχή και αυτό είναι το βασικό, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε τα πράγματα αποσπασματικά, για να έχεις συνολικό όφελος. Αν τα “σπας”, δεν έχεις συνήθως το όφελος που προσδοκάς. Το τι θα γίνει ακριβώς θα προκύψει από τις μελέτες τις οποίες θέλουμε να ξεκινήσουμε γιατί και οι μελέτες αυτές πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουνε να μας δώσουν και τις επιλογές του ό,τι είναι καλύτερα να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό όχι με το κτίριο το συγκεκριμένο αλλά σε συνδυασμό με τη χρήση και την αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου».

Το κτίριο του Παλιού Πρωτοδικείου

«Στην περίπτωση των παλαιών δικαστηρίων είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να αντιλαμβάνεται, να την ακούμε και να έχουμε συνεργασία μαζί της διότι αυτή ξέρει καλύτερα πώς θα “δέσει” καλύτερα το συγκεκριμένο ακίνητο μέσα στην πόλη. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο χαρτί που να έχουμε δει, αλλά έχουμε ακούσει αρκετές ιδέες και δε μπορούμε να κρίνουμε αν θα ήταν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων η καλύτερη λύση ή κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, χάνουμε αφήνοντας ένα κτίριο έτσι, χάνει αξία το κτίριο και το ίδιο και η ΕΤΑΔ. Επομένως, η ΕΤΑΔ έχει το απόλυτο κίνητρο να το αξιοποιήσει, πάντα το κάνεις με κάτι ανταποδοτικό το οποίο μπορεί να είναι μία ενοικίαση ή να το πουλήσεις ή παραχώρηση, ή αν το κάνει κάτι ο Δήμος και έχει έσοδα να τα μοιραστούν, με γνώμονα όχι μόνο την οικονομική ανταπόδοση προς την ΕΤΑΔ για το κτίριο που προσφέρει αλλά ποιες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία ευρύτερα της περιοχής. Επομένως, σε αυτό είμαστε αρκετά ανοιχτοί για την πρόταση του Δήμου, θέλουμε να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, πώς να κάνουμε μία τέτοια είδους συνεργασία γιατί αν πάμε εμείς να κάνουμε ένα τέτοιου είδους διαγωνισμό από μόνοι μας για να δούμε τι θα βγει, είναι άγνωστο. Είναι ένα πολύ κεντρικό κτίριο δίπλα στις Καμάρες και στην πλατεία και αυτό ακριβώς είναι ένα “πέρασμα”, θα πρέπει να είναι πέρασμα, να δώσει κίνητρο στον επισκέπτη να κάνει με τον κύκλο και να πάει κάτω και να πάει στο λιμάνι, στον Άγιο Νικόλαο κ.α. Είμαστε σε συνεργασία για το βέλτιστο σενάριο, λόγω της θέσης του είναι πιο εύκολο να αξιοποιηθεί και το κτίριο μπορεί να είναι μικρό σχετικά αλλά είναι σε μία κατάσταση καλή».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες

«Στην περίπτωση της Καλαμίτσας θα κινηθούμε άμεσα καθώς υπάρχει και μία τουριστική σεζόν και προφανώς οι πολίτες θέλουν να απολαύσουν την πρόσβαση στη θάλασσα, αυτό θα κινηθεί γρήγορα και τώρα που θα κατέβω στην Αθήνα θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία θα δούμε και θα έχουμε μία συνεννόηση. Στην περίπτωση των παλιών δικαστηρίων όπως και της παλιάς Μεραρχίας –που εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί το κτίριο θέλει αρκετή δουλειά– θέλει λίγο χρόνο· δεν θα αργήσουμε, αλλά αν τα βάλουμε σε χρονική σειρά είναι σίγουρα η ακτή της Καλαμίτσας αυτό που θα το δούμε πρώτα, έπειτα τα δύο κτίρια που ανέφερα και παράλληλα θα δουλεύουμε να βρούμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση για να προωθηθεί το παραλιακό μέτωπο. Ως Υπερταμείο θέλουμε να μπούμε στην περιοχή, προχωρούμε στην αξιοποίηση των αεροδρομίων και βλέπουμε τώρα και πιο ειδικά θέματα ώστε και ο κόσμος να δει αποτελέσματα και με βάση αυτό να κριθούμε».

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Γεννημένος στην Καβάλα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εκτελεστικό μέλος με εγχώρια και διεθνή εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η πιο πρόσφατη θέση του κ. Δημητριάδη ήταν αυτή του Προέδρου της Enterprise Greece και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπό αυτή την ιδιότητα, ασχολήθηκε με πλήθος στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ηγήθηκε της ανάπτυξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στο παρελθόν, κατείχε εκτελεστικές θέσεις στο HVA International ως σύμβουλος για τη γεωργική ανάπτυξη και ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Iskra Zaščite (Raycap Group), με αρμοδιότητες στο σύνολο των λειτουργιών των μονάδων παραγωγής τους στη Σλοβενία και την Κίνα. Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών διευθύνοντας την αναδιάρθρωση, τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και την τεχνολογική πρόοδο του Οργανισμού, και από το 2010 έως το 2013 ήταν ο επικεφαλής του έργου για την Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Metropolitan University του Μάντσεστερ, μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) σπουδών στα Μικροκύματα και την Οπτικοηλεκτρονική από το University College London και μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στη Νομική και Διπλωματία από το Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.