Άλκης Ζοπόγλου: Άθλος αυτό που καταφέραμε, αλλά θα θέλαμε να μπορούν οι νέοι να διασκεδάζουν ξέφρενα

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Cosmopolis Festival κάνει έναν μικρό απολογισμό και καταθέτει τους στόχους του για το επόμενο που ήδη ετοιμάζεται

Το Cosmopolis Festival θα προσπαθήσει να δώσει περισσότερα events για τους νέους, ώστε να «διασκεδάσουν ξέφρενα», κάτι που έχουν στερηθεί μέσα στην πανδημία και θα ζωντανέψει τους χειμώνες της Καβάλας που σε αντίθεση με το καλοκαίρι που σφύζει από ζωή, τον χειμώνα η πόλη… κοιμάται, επισήμανε, μεταξύ άλλων πολλών, στην απολογιστική του συνέντευξη στον ALPHA Radio 88,6 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Cosmopolis, Άλκης Ζοπόγλου.

Μίλησε για τα νέο format του φεστιβάλ, την αφομοίωσή του από την κοινωνία της Καβάλας, αλλά και τις εκκρεμότητες των ανθρώπων του φεστιβάλ που σχεδιάζονται για την ερχόμενη χρονιά.

Tο όνομα Cosmopolis πρέπει να παραμείνει, είναι μία ταυτότητα που είναι συνυφασμένη με την πόλη της Καβάλας

Άθλος αυτό που καταφέραμε, αλλά θα θέλαμε να μπορούν οι νέοι να διασκεδάζουν ξέφρενα

«Είμαστε μέσα στα όρια που είχαμε θέσει για τον προϋπολογισμό, οπότε είμαστε ήσυχοι και αρκετά πιο κάτω, όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και θα αναρτηθούν δημόσια. Για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών, αυτό που κατορθώσαμε σαν πολίτες είναι ένας άθλος, αν κρίνω από αυτά που γίνονται και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, που παντού υπάρχουν ακυρώσεις και αναβολές. Μείνανε στο σχέδιό μας πέρα από πολύ μικρές απώλειες, όπως μια μπάντα που δεν έπαιξε στο Cosmoclassical, σίγουρα έχουμε πράγματα που μπορούμε να εντάξουμε και να κάνουμε καλύτερη τη διοργάνωση. Eμένα αυτό που μου έλειψε, ήταν το να κάνουμε πράγματα περισσότερα για τους νέους, που να μπορούν οι νέοι να διασκεδάζουν ξέφρενα, ήταν κάτι που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, δεν μπορέσαμε να το κατορθώσουμε, γιατί αναγκαστικά έπρεπε να υιοθετήσουμε δράσεις που ο κόσμος κάθεται σε καρέκλες και με αποστάσεις. Πώς να διασκεδάσει και να χορέψει ένας νέος; Θα επιδιώξω να προσελκύσω πολύ περισσότερο νέο κόσμο στο φεστιβάλ. Υπάρχουν πολλά σχέδια παγωμένα και πολλά πράγματα που υπολείπονται για να υλοποιηθούν. Υπάρχουν πολύ δυνατές μπάντες, οι οποίες έχουν κλειστεί ήδη από το 2019 που έχω αναλάβει ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, με τρομερή δυναμική και κέφι και επειδή αυτές οι μπάντες έχουν πάρα πολύ μεγάλη απήχηση, προγραμματίζουν τα tour τους πολύ νωρίτερα και δεν μπορούν να ρισκάρουν οι μπάντες αυτές να κλείσουν 1-2 μήνες πριν, γιατί τα συμβόλαια όλα κλείνονται από τώρα. Ελπίζω να είμαστε τυχεροί και χωρίς προβλήματα, ώστε να μπορούν οι νέοι να διασκεδάσουν πιο εύκολα αυτό το καλοκαίρι. Η επιδίωξη του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάζει όλη την γκάμα των ακροατών, όλες τις ηλικίες».

Ένα φεστιβάλ δεν μπορεί να είναι ένας θεσμός που να κρατάει τρεις ή τέσσερις ημέρες μέσα στον χρόνο

«Για του χρόνου, το μόνο που ίσως συμβεί, είναι να δημιουργηθεί μία διαφορετική πλοκή στη χρονική εξέλιξη του φεστιβάλ και να μην είναι τόσο ξεκάθαρες οι ενότητες οι οποίες από την αρχή θέλαμε να είναι ξεκάθαρες, για να καταλάβει ο κόσμος την ταυτότητα της κάθε ενότητας. Kατορθώσαμε να βάλουμε τις ενότητες μέσα στο παιχνίδι, ο κόσμος κατάλαβε τι είναι το CosmoHome, το CosmoWorld ή το CosmoClassical και τώρα θα πάμε σε μία πιο προσεκτική προσέγγιση. Ένα φεστιβάλ δεν μπορεί να είναι ένας θεσμός που να κρατάει τρεις ή τέσσερις ημέρες μέσα στον χρόνο. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο φεστιβάλ μαζί μου, το πρώτο γεγονός που υλοποιήσαμε μαζί, τους φάνηκε βουνό, το δεύτερο τους φάνηκε λόφος και τώρα τους φαίνονται αναχώματα, διότι έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και έχουν μπει μέσα στην κίνηση αυτή και καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουμε, πριν ακόμη το συζητήσουμε. Αλλά θέλω να πω ότι όσο εξοικειώνεται κάποιος με το αντικείμενό του, τόσο πιο παραγωγικός γίνεται και αυτό είναι κέρδος του θεσμού. Επίσης, το φεστιβάλ από μόνο του είχε μία πάρα πολύ μεγάλη δυναμική, το brand name το Cosmopolis ήταν επιλογή μας να το κρατήσουμε, παρότι κάναμε μεγάλες αλλαγές. Άρα, το όνομα Cosmopolis πρέπει να παραμείνει, είναι μία ταυτότητα που είναι συνυφασμένη με την πόλη της Καβάλας και εμείς πρέπει να του δώσουμε εξωστρέφεια, να μαθευτεί παντού ότι κάτι σημαντικό γίνεται στην πόλη μας».

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ η όπερα με την Αλεξία Βουλγαρίδου

«Ο πυρήνας των εκδηλώσεών μας πρέπει να έχει σχέση πάντα με τη μουσική. Εμείς δεν πήγαμε να ανεβάσουμε μία θεατρική παραγωγή, αλλά ανεβάσαμε μία όπερα, που συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, είναι σημαντικό οι… θεατρίνοι να είναι καλοί τραγουδιστές. Ό,τι κάνουμε, θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη μουσική, δε θέλουμε να περάσουμε σε άλλα πεδία που είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων μέσα στην πόλη. Θα τολμήσω να πω ότι το κλείσιμο του φεστιβάλ με την όπερα που ανέβηκε και τον φανταστικό αυτόν άνθρωπο που ακούει στο όνομα Αλεξία Βουλγαρίδου ήταν μία παραγωγή που ήταν πιο πάνω από τις προσδοκίες μας. Με αυτόν τον τρόπο αναδείχτηκε και ο χώρος του “Απόστολος Μαρδύρης” και εμείς θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο και θα έχουμε συνάντηση για να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Γιατί η πόλη τον χειμώνα έχει θέμα, το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, τον χειμώνα όμως μπορούμε να κάνουμε πράγματα και μέσα από το ΔΗΠΕΘΕ και μέσα από το Cosmopolis, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο».