Δημήτρης Λιάτσος: Το παιχνίδι είναι στημένο ώστε να φανεί ως επιθετική δύναμη η Ρωσία

Ο πόλεμος παραπληροφόρησης, η προπαγάνδα και η... ακριβής ώρα εισβολής της Ρωσίας: Ο ανταποκριτής στη Μόσχα αναλύει τον ρόλο της Δύσης και των ΜΜΕ στην προσπάθεια να φανεί επικοινωνιακά ότι η Ρωσία είναι εχθρική απέναντι στην Ουκρανία

Η Ουκρανική πλευρά ρίχνει τις βόμβες στο Ντονμπάς και οι πρόσφυγες που φεύγουν κατά χιλιάδες καταφεύγουν στη Ρωσία για να γλιτώσουν, υποστηρίζει ο Έλληνας ανταποκριτής πολλών έγκριτων ΜΜΕ στη Ρωσία, Δημήτρης Λιάτσος, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, αποκαλύπτοντας με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει πραγματικά σε Ρωσία και Ουκρανία και τι προσπαθεί να στήσει στην περιοχή η Αμερικανική προπαγάνδα.

Μίλησε για τον πόλεμο παραπληροφόρησης στον δυτικό κόσμο, όπου αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις, φιλτραρισμένες πάντοτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερτονίζεται πως η Ρωσία αποτελεί μία δύναμη που απειλεί με πόλεμο την Ουκρανία. Ανέφερε διάφορα παραδείγματα της δυτικής προπαγάνδας, όπως τα «αποκλειστικά» του Bloomberg για την ημέρα και ώρα της υποτιθέμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και του βομβαρδισμένου παιδικού σταθμού που οι ίδιοι οι Ουκρανοί βομβάρδισαν, αφού πρώτα το εκκένωσαν, ώστε να μεταδοθούν σε Ευρώπη και Αμερική εικόνες… φρίκης από τη ρωσική επιθετικότητα!

Εισβολή δεν έχουμε, εισβολή δε θα έχουμε και το εξηγώ ιστορικά και πολιτισμικά

«Κάποιοι σαρκάζοντας λένε: ρε ‘σεις δεν έχετε καταλάβει ότι οι Ρώσοι είναι παλαιοημερολογίτες;»
Κυκλοφορούν πλέον δύο πράγματα εδώ πέρα, τα οποία έχουνε μία ειρωνική αφαίρεση, πρώτον, στις 15 Φεβρουαρίου τη νύχτα 3:00 η ώρα από ότι έλεγε το Bloomberg αλλά και εφημερίδες στην Αγγλία έπρεπε να γίνει η εισβολή, έτσι δεν ήταν; Βέβαια βγαίνουν τώρα κάποιοι σαρκάζοντας και λένε: ρε ‘σεις, δεν έχετε καταλάβει ότι οι Ρώσοι είναι παλαιοημερολογίτες; Άρα θα γίνει 15+13, στις 28 Φεβρουαρίου! Ας λέγανε στις 16 καλύτερα, γιατί 16+13 πάει 29 και 29 ο Φλεβάρης δεν έχει φέτος! Φτάσαμε λοιπόν να μιλάμε μόνο με ειρωνεία. Επίσης, παρουσιάζοντας αυτό το «μπρα ντε φερ» ως ποδοσφαιρικό αγώνα, λένε ότι η Ρωσία έχει χάσει, ξέρετε γιατί; Γιατί δεν κατέβηκε στο γήπεδο, λένε! Εισβολή δεν έχουμε, εισβολή δε θα έχουμε, σας λέω εγώ, αν και εγώ δεν είμαι ο Πούτιν ούτε είμαι στο Κρεμλίνο, αλλά εγώ το λέω, εξηγώντας ιστορικά και πολιτισμικά ότι δε θα υπάρξει εισβολή. Αυτό το λένε κάθε μέρα, έχουν κουραστεί να το λένε, ο Λαβρόφ, η Πεσκόφ, ο ίδιος ο Πούτιν, τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι; Χάσανε, λέει, επειδή δε μπαίνουνε, το καταλαβαίνετε;

Οι Σοβιετικές δημοκρατίες έμειναν έρμαιο στα χέρια των δημοκρατικών, σε εισαγωγικά, της Δύσης που έπεσαν σαν όρνεα
Όλες αυτές οι τραγικές πραγματικά εξελίξεις είναι απόρροια εκείνης της ιστορικής τραγικής στιγμής πριν από 30 χρόνια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα να έχουμε 15 σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες, οι περισσότερες από αυτές, έμειναν έρμαιο στα χέρια των δημοκρατικών σε εισαγωγικά της Δύσης, που έπεσαν σαν όρνεα μία στη Γεωργία, μία στην Ουκρανία, μία στη Μολδαβία, στο Καζακστάν πριν από ένα μήνα, το είδαμε εκεί πέρα και πάει λέγοντας. Η Ουκρανία είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο έχτισε όλη τη θεωρία του ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Η μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα» ο Zbigniew Brzezinski, ότι η Ρωσία με την Ουκρανία είναι υπερδύναμη, η Ρωσία χωρίς την Ουκρανία είναι βενζινάδικο! Έτσι την είχε αποκαλέσει ο ίδιος απαξιωτικά. Αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα πριν από 8 χρόνια και χθες ήταν η επέτειος του πραξικοπήματος το 2014, πάνε να βγούνε από πάνω τώρα και να μας πουν ότι η Ρωσία είναι φύση επιθετική δύναμη και για αυτό το λόγο γέμισαν όλη την Αλεξανδρούπολη εκεί πέρα με αμερικάνικες βάσεις, την έχουν  κάνει μεταφορικό κέντρο από κει προς όλα τα Βαλκάνια μέχρι και πάνω στη Φιλανδία, για να μεταφέρονται στρατιωτικοί εξοπλισμοί και βλέπουμε τώρα το εξής, στην Ουκρανία που την χάνουν από τη μια  μέρα στην άλλη οι Αμερικανοί, δεν μπορούνε να τη κρατήσουνε, μόνο αυτό το καθεστώς που οι ίδιοι έχουν επιβάλλει. Η κοινωνία η ουκρανική είναι ενάντια στην έχθρα μεταξύ των αδελφών Ουκρανών με τους αδελφούς Ρώσους και δεν θέλει  μία κόντρα. Ωστόσο, όμως όλος αυτός ο ορυμαγδός των μέσων ενημέρωσης, τα οποία μόνο ενημέρωση δεν κάνουν, με επικεφαλής τα αμερικανικά και μετά σε δεύτερη φάση τα παίρνουν παρακάτω τα Ευρωπαϊκά και σε τρίτη φάση τα ελληνικά και βγαίνει μία εικόνα προς τα έξω που λέει το εξής, η Ρωσία εισβάλλει, θα εισβάλλει, θα μπει, να, μπαίνει τώρα κτλ. Η πρώτη φορά που ακούστηκε ότι η Ρωσία θα εισβάλει ήταν από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η οποία ό,τι της δίνουν διαβάζει, από τα τέλη Νοεμβρίου παρακαλώ! Να μας εξηγήσει για ποιο λόγο θα εισβάλει, τι θέλει να κερδίσει και τι θα κέρδιζε, αν εισέβαλε εκεί μέσα η Ρωσία, δεν μπήκε στον κόπο να το κάνει κανείς.

Δεν πατάει ο Πούτιν ένα κουμπί και γίνονται αυτά τα γυμνάσια, για να ετοιμαστούν χρειάζεται χρόνος

Η Ουκρανική πλευρά ρίχνει τις βόμβες στο Ντονμπάς
Πέρασε το 2021 βγήκαμε το Δεκέμβριο, ήταν να μπούμε τον Ιανουάριο, στα τέλη Ιανουαρίου, το Bloomberg μας έλεγε στις 16 Φεβρουαρίου, πριν την Ολυμπιάδα, μετά την Ολυμπιάδα, τελειώνει ο Φλεβάρης σύντομα και η Ρωσία δεν έχει μπει, παρόλα αυτά αυτός ο βομβαρδισμός ότι η Ρωσία μπαίνει η Ρωσία και όλα αυτά που δείχνουν από τα γυμνάσια τα στρατιωτικά που κάνει η Ρωσία, λες και υπάρχει άλλος λόγος για την ύπαρξη ενός στρατού. Η Ρωσία είναι μία τεράστια χώρα και τα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ήταν από βορρά, κέντρο, Ευρωπαϊκό κομμάτι, Άπω Ανατολή, θάλασσα Ιαπωνίας κτλ. Δεν πατάει ο Πούτιν ένα κουμπί και γίνονται αυτά τα γυμνάσια, για να ετοιμαστούν αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία τα δείχνουν ως επίδειξη απειλής από τη Ρωσία, χρειάζεται χρόνος. Αυτά χρειάζονται μήνες ολόκληρους πριν να προετοιμαστούν, δεύτερον, αυτά τα γυμνάσια γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μία φορά το χρόνο ή μία φορά στα δύο χρόνια. Κάθε χρόνο τον Απρίλιο κάνουν γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετέχουν όλες οι χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και τα λοιπά, γιατί αυτά δηλαδή να μην τα βγάλει προς τα έξω η Ρωσία, ως εν δυνάμει επιθετικές κινήσεις κατά της Ρωσίας, ενώ της Ρωσίας βγαίνουν προς τα έξω ότι είναι επιθετικά; Από χθες έχουν βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και κάποιοι απεσταλμένοι, ανταποκριτές και τα λοιπά και δε ξέρουν τι να πουν, γιατί βλέπουν ότι βόμβες πέφτουν μέσα στο Ντονέτσκ, που είναι το κέντρο της περιοχής, που τη λέμε με μία λέξη Ντονμπάς, δηλαδή η λεκάνη του ποταμού Ντον, αυτό σημαίνει Ντονμπάς και είναι εκεί οι δύο Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Εκεί στο Ντονέτσκ λοιπόν, πού είναι και η γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα η Σαχτάρ, που λένε, εκεί πέφτουν βόμβες. Όταν πέφτουν εκεί βόμβες, ποιος μπορεί να τις ρίχνει, ρε παιδιά, λογικά μιλάμε, είμαστε απόγονοι του Αριστοτέλη, υπάρχει η Αριστοτέλειος λογική, η Ουκρανική πλευρά ρίχνει τις βόμβες στο Ντονμπάς. Που πάνε αυτοί οι πρόσφυγες που φεύγουν οι χιλιάδες; Στην Ρωσία. Γιατί πάνε στη Ρωσία, για να γλιτώσουν! Ποια επιθετική πολιτική της Ρωσίας λένε και από πού είναι οι πρόσφυγες; Από το Ντονμπάς!

Η αερογέφυρα μεταγωγικών από τη Δύση στην Ουκρανία
Ποιος μπορεί να κάνει προβοκάτσια, δεν πέφτουν από τον ουρανό οι προβοκάτσιες, κάποιος τις κάνει. Δεύτερον, ποιος δημιουργεί ένταση, πώς μιλάνε για ειρήνη στην Ουκρανία, όταν έχει δημιουργηθεί  αερογέφυρα μεταγωγικών από την Αγγλία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΝΑΤΟικές, που κουβαλάνε από τη μία πλευρά ό,τι σαράβαλο έχει απομείνει σε αυτές τις χώρες στρατιωτικό, μέχρι υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια, σε βαθμό που αυτή τη στιγμή το έδαφος της Ουκρανίας έχει μετατραπεί στο πιο μιλιταριστικό έδαφος στην Ευρώπη. Εκεί όπου οι ανοιχτά ναζιστικές ομάδες που γυρίζουν με τις σβάστικες με τους παλιούς εθνικιστές από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουν ότι απλώνοντας το χέρι αρπάζουν όσα όπλα από αυτά τα φορητά μπορούνε να κουβαλήσουν και σου λέει, ας έρθουν οι Ρώσοι και θα δουν τι θα γίνει, έτσι τους έχουν ντοπάρει να λένε. Η Ρωσία με αυτή την υπεύθυνη πολιτική, την υπεύθυνη κρατική πολιτική και όχι πολιτική προϊόν της μίας ή της άλλης συμμορίας και αν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη εκεί πόλεμος μεγάλος, είναι ευτύχημα γιατί βρίσκεται στην εξουσία στη Ρωσία μία ηγεσία, ένας διπλωμάτης κορυφαίος στο κόσμο σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ένας ηγέτης, όπως είναι ο Πούτιν, που πίσω από οποιοδήποτε συναίσθημα βλέπουν μία συγκεκριμένη λογική που πρέπει να υπάρχει. Ευρύτατη στρατιωτική επιδρομή, όπως την είπε ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είναι Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν γίνεται και δε θα γίνει. Όμως εχθροπραξίες ένθεν και ένθεν στο μέτωπο της γραμμής μεταξύ της Ουκρανίας και των δύο αυτονομημένων περιοχών, δηλαδή κομματιού της Ουκρανίας, που όμως εδώ και 8 χρόνια ζουν εκεί πέρα 3-4 εκατομμύρια κόσμος, δεν τους πληρώνουν συντάξεις, δεν τους πληρώνουν μισθούς, δεν πληρώνουν επιδόματα, δεν βοηθάνε τα σχολεία, δε δίνουν τίποτα και από την άλλη πλευρά έχουν την απαίτηση αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων να νιώθουν Ουκρανοί και να θέλουν να ζήσουν μαζί τους. Ε, όχι, δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Σπούδασα στο Κίεβο και ανδρώθηκα εκεί, ξέρω πολύ καλά ότι όλη η Ουκρανία είναι ρωσόφωνη

Η προπαγάνδα με τον βομβαρδισμένο παιδικό σταθμό
Τα ρωσικά ΜΜΕ, αν πραγματικά είχε κάποιος τη δυνατότητα να τα παρακολουθεί, έτσι ώστε να υπάρχει μία σύγκριση, ας πούμε του ρωσικού καναλιού με το CNN, του ρωσικού καναλιού με το BBC, θα έβλεπε ότι ζούμε σε δύο διαφορετικούς πλανήτες, διότι κανένας Ρώσος δε μιλάει ποτέ με προπαγάνδα, αλλά μόνο με ντοκουμέντα. Είδατε πριν τρεις μέρες ότι  όλα τα κανάλια και στην Ελλάδα δείχνανε ότι χτυπήθηκε ένας παιδικός σταθμός και φαινότανε ότι χτυπήθηκε από τους Ρώσους, όπως λένε, αυτονομιστές, εδώ έβγαλαν με ντοκουμέντα ότι χτυπήθηκε από την πλευρά κάποιων ομάδων από το ουκρανικό έδαφος, είχαν ειδοποιήσει και δεν ήταν κανένας μέσα, για να μη σκοτωθεί κάποιο παιδί και ήταν στημένα όλα τα διεθνή συνεργία των ΜΜΕ για να τραβήξουν τραγικές εικόνες! Είναι όλοι μέσα στο παιχνίδι να δείξουν ότι οι Ρώσοι το έκαναν αυτό! Επίσης, δε θέλω να υπάρχει αυτή η παρανόηση να μιλάνε για φιλορώσους και ρωσόφωνους. Εγώ σπούδασα στο Κίεβο και ανδρώθηκα εκεί, ξέρω πολύ καλά ότι όλη η Ουκρανία είναι ρωσόφωνη, όλη η Ουκρανία. Πέρα από αυτό όμως οι κάτοικοι του Ντονμπάς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία 75-80%, είναι Ρώσοι στην καταγωγή, όχι ρωσόφωνοι.  Ρωσόφωνοι, έτσι και αλλιώς είναι όλοι. Άμα δείτε στιχομυθία κάποιων στρατιωτικών Ουκρανών εκεί που δείχνουν τώρα τα δυτικά κανάλια, οι άνθρωποι των καναλιών που τα τραβάνε αυτά, δεν μας λένε σε ποια γλώσσα μιλάνε αυτοί μεταξύ τους οι στρατηγοί οι Ουκρανοί! Στα Ρώσικα μιλάνε!

Όταν σκοτώνεται Ουκρανός στρατιώτης, είναι πρώτο θέμα, οι υπόλοιποι νεκροί είναι απλώς νούμερα
Πώς είναι δυνατόν κανάλι να έχει τίτλο από κάτω σύσσωμη η ανθρωπότητα κάνει την τελευταία την ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Πούτιν να μην εισβάλει και το δεύτερο τρέιλερ από κάτω να λέει, περίεργο, οι κάτοικοι του Κιέβου κάνουν αμέριμνοι βόλτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Όταν τα ΜΜΕ παίζουν παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και όταν εμείς οι δημοσιογράφοι γινόμαστε υποχείρια στις ορέξεις και στις επιλογές του κάθε αφεντικού-ιδιοκτήτη, που αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα ιδιωτικά κανάλια, συμβαίνει και με το κρατικό κανάλι. Είναι γνωστή λίγο-πολύ ιστορία μου 20 και πλέον  χρονών στην ΕΡΤ, και τώρα δεν είμαι ανταποκριτής της ΕΡΤ και το αποτέλεσμα είναι ότι έφαγα σουτ, να το πω έτσι λίγο εκχυδαϊσμένα και συγνώμη αν παρεξηγηθεί κάποιος, το Μάρτιο του 2014 για το θέμα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το θέμα, ότι δεν σε αφήνουνε να μιλήσεις και εγώ σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να τα πω αυτά τα πράγματα, γιατί εδώ που τα λέμε, ούτε οικονομικά συμφέροντα έχω μαζί σας, ούτε τίποτα, αλλά βλέπω ότι κάποιος  μου δίνει βήμα να πω μία εικόνα που έχει σχέση με την πραγματικότητα και όχι το αντίθετο. Δηλαδή, αν με ρωτήσετε πως εξελίσσεται  ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα σας πω ότι πόλεμο εγώ δεν βλέπω, εχθροπραξίες, επιθέσεις ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ναι, υπάρχουν και είναι τραγικό και σκοτώνονται άνθρωποι κάθε μέρα δυο-τρεις, όπως σκοτώθηκε ένας Ουκρανός στρατιώτης πριν από τρεις μέρες, δυστυχώς, κρίμα είναι, ωστόσο όμως έγινε θέμα σε όλα τα κανάλια! Το ότι εχθές και σήμερα σκοτώθηκαν δύο στο Λουγκάνσκ και χθες και σήμερα 2 πολίτες άμαχοι στο Ντονμπάς, δε το λέει κανένας αυτό! Δεν μετράνε οι άνθρωποι εκεί, όπως δεν μετρούσαν στην Συρία, όπως δεν μετρούσαν στο Αφγανιστάν! Για τους Αμερικάνους υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχουν και τα νούμερα, οι αριθμοί δηλαδή που είναι όλοι οι άλλοι, και αντί να είναι 5, δίνουμε έναν και αντί να είναι 700.000 στο Ιράκ, δίνουμε ξέρω ‘γω 120.000 και αυτοί φταίνε μόνοι τους που σκοτώθηκαν, δε φταίμε εμείς που τους βομβαρδίσαμε!

Οι αποφάσεις του Κιέβου δεν είναι αποφάσεις τις οποίες θα πάρει ο Ζελένσκι, είναι αποφάσεις που θα πάρει η Ουάσινγκτον

Η συμφωνία του Μίνσκ
Μακάρι ο Μακρόν να τα καταφέρει, εγώ στηρίζω οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται και όλοι όσοι θέλουν την ειρήνη, τη στηρίζουν. Αλλά οι αποφάσεις του Κιέβου δεν είναι αποφάσεις τις οποίες θα πάρει ο πρόεδρος εκεί, ο Ζελένσκι, είναι αποφάσεις που θα πάρει η Ουάσινγκτον. Πριν από μία βδομάδα ήταν εδώ ο Μακρόν, την επόμενη μέρα έφυγε και πήγε στο Κίεβο, ο Ζελένσκι του υποσχέθηκε του Μακρόν ότι θα προσπαθήσει να περάσει τους όρους υλοποίησης των συμφωνιών του Μίνσκ. Και λένε στη Μόσχα, καλά εμείς αυτό ζητάμε τόσο καιρό, μακάρι να το κάνει έστω και τώρα! Έτσι, έφυγε ο Μακρόν από το Κίεβο και μετά από λίγο βγαίνει και λέει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθεί το Μίνσκ, γιατί η Ρωσία έτσι κι αλλιώς, το Μινσκ δεν είναι θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, είναι συμφωνία! Και σε μία συμφωνία υπάρχει ένα γραπτό κείμενο που λέει, άλφα εκείνο, βήτα εκείνο, κ.ο.κ. Η Ρωσία που πρότεινε αυτό το κείμενο παρουσία της Μέρκελ τότε και του Ολάντ που ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, ο Πούτιν και ο Παρασένκο, οι 4 αυτές πλευρές έκατσαν κάτω, Κίεβο και Ντονμπάς υπέγραψαν την συμφωνία και οι άλλοι τρείς από κάτω Βερολίνο, Μόσχα και Παρίσι, έβαλαν τις υπογραφές τους ,ως εγγυήτριες δυνάμεις, ότι αυτό θα πρέπει να προωθηθεί! Με αυτήν την έννοια, τι δουλειά έχει όλη αυτή η διπλωματική αλητεία να λένε -ακόμη και Έλληνες διπλωμάτες- ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει την συμφωνία του Μίνσκ! Η Ρωσία δεν είναι μέρος της συμφωνίας, είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις! Γιατί να μην την υλοποιήσει με αυτή την έννοια το Βερολίνο; Δεν έχω σχέση, λέει το Βερολίνο. Και η Μόσχα γιατί έχει τότε; Είναι πράγματα που άπτονται της  λογικής, αν δε θες να δεις τη λογική, περνάς στον παραλογισμό. Ως Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι από την ιστορία να έχουμε πάνω μας τις αρχές του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη, του Σωκράτη, έτσι βγαίνει η λογική προς τα έξω και όχι ο παραλογισμός που θέλουν να μας επιβάλλουν σήμερα κάποιοι, οι οποίοι έχουν δύναμη, αλλά δεν έχουν λογική!