Ιωάννης Μάζης: Δεν μπορεί Έλληνας Πρωθυπουργός να συζητήσει όταν η Τουρκία βάζει αποστρατικοποίηση νήσων

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό αναλύει τα σενάρια που επεξεργάζεται ο Πούτιν για την Ουκρανία και απαντά γιατί είναι λάθος η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει καν να πάει στη συνάντηση με τον Ερντογάν, καθώς αυτή είναι λάθος και μόνο η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού σε ένα τραπέζι όπου θα συζητούνταν η γαλάζια πατρίδα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η αποστρατικοποίηση νήσων, γιατί αυτομάτως θα αναγνώριζε ότι είναι υπαρκτές και βάσιμες οι πλέον απίθανες, έκνομες και μαξιλαμιλιστικές απαιτήσεις των Τούρκων.

Τάδε έφη ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, σχετικά με την πρόσκληση Ερντογάν για συνομιλίες στην Τουρκία, σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, ενώ ανέλυσε και τα σχέδια του Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για τα… ενδότερα της Ουκρανίας, αλλά μόνον για την παράκτια περιοχή που θα ένωνε την Ρωσική επικράτεια με την Υπερδνειστερία και την αλλαγή του Ουκρανικού Συντάγματος ως προς τη ρητή δέσμευση για είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

H κατάληψη του ουκρανικού χώρου ουσιαστικά είναι προς ανταλλαγή

Ο Πούτιν θέλει να «ακουμπήσει» την Υπερδνειστερία
Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για ολόκληρη την Ουκρανία, εκείνο που ενδιαφέρει τον Πούτιν είναι να ελέγξει την Ουκρανία σε επίπεδο ακτών Αζοφικής και ακτών Μαύρης Θάλασσας και να πλησιάσει την Υπερδνειστερία, να την ακουμπήσει, ούτως ώστε να μην είναι πλέον ένα αποκομμένο κομμάτι γης, μια λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας. Λοιπόν προς τα εκεί οδηγείται το σενάριο και βεβαίως η κατάληψη του ουκρανικού χώρου ουσιαστικά είναι προς ανταλλαγή. Θα κρατήσει αυτό το πέταλο, όλο το υπόλοιπο δυτικό κομμάτι μαζί με το Κίεβο θα ξαναπάει να σχηματίσει το ουκρανικό κράτος, για το οποίο όπως έχω πει επίσης παίζουν δύο ουσιαστικές λύσεις. Η μία είναι μία συνομόσπονδη Ουκρανία, δηλαδή να υποχωρήσει ο Πούτιν στο ανεξάρτητο των δύο αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, να υποχωρήσει και να πει ότι θα κάνω δύο κράτη συνιστώντα, όπως λέμε για την Κύπρο, μας λέει ο Τατάρ και το δεχόμαστε κάπου υπογείως και εμείς και θα ενώσουμε δηλαδή το Ντονμπάς με την Κριμαία και από την Κριμαία στην Υπερδνειστερία είτε δεν θα υποχωρήσει σε αυτό, θα απαιτήσει σθεναρά μέχρι το τέλος αναγνώριση και των δύο αυτών δημοκρατιών και της Κριμαίας, η οποία είναι ήδη μέρος του Ρωσικού έδαφος αλλά και της περικλείστου περιοχής -αυτό είναι το μαξιμαλιστικό αίτημα- και παράλληλα θα συνεχίσει να απαιτεί από τον Ζελένσκι και τη διεθνή κοινότητα μία ουδέτερη Ουκρανία, την αφαίρεση από το Σύνταγμα της Ουκρανίας του άρθρου του συντάγματος του 2015, που δεσμεύει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά του και να σηκωθεί να φύγει.

Το κάθε κράτος πρέπει να φροντίζει μόνο του να τακτοποιεί τα της ασφάλειας και της αμύνης του
Ήδη με δήλωση του ο Ζελένσκι αρχίζει να αποσύρει την επιθυμία για να μπει στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως δεν περιμένω πια τίποτα από το ΝΑΤΟ, ούτε με ενδιαφέρει να γίνω μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε να πάω γονατιστός να παρακαλέσω το ΝΑΤΟ να με κάνει μέλος. Υπάρχει μία παροιμία που λέει, ο λύκος έχει το σβέρκο του χοντρό για να κάνει τη δουλειά του μόνος του, αυτό είναι βασικό, δηλαδή το κάθε κράτος πρέπει να φροντίζει μόνο του να τακτοποιεί τα της ασφάλειας και της αμύνης του. Κανείς δεν πάει να πολεμήσει για κανέναν εάν το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά -το τονίζω- στην άμυνα του! Εμείς κάναμε μία συμφωνία με την Γαλλία, η οποία είναι η μόνη, η οποία έχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής και έχετε βαρεθεί να με ακούτε τρία χρόνια τώρα να την υποστηρίζω. Είναι η μόνη που μπορεί να μας προσφέρει στρατιωτική συνδρομή, γιατί είναι εκπεφρασμένη ρητώς στο κείμενο, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει και η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπεράσπιση του εαυτού της, αλλιώς δε θα πάει να πολεμήσει κανένας άλλος για εμάς.

Η Τουρκία πάει να ξεπλύνει τα αμαρτήματά της στην Κύπρο

Εκείνος που κάνει διαμεσολάβηση πρέπει να είναι ή ισχυρότερος ή το ίδιο ισχυρός με τα πιο ισχυρά μέλη τα διαμεσολαβούμενα
Η Ελλάδα έπρεπε να πει εξαρχής, βεβαίως καταγγέλλω την εισβολή, βεβαίως να λάβουμε σκληρότατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε Αθήνα και Λευκωσία να ληφθούν αυτές οι κυρώσεις και για την Τουρκία, η οποία έκανε ακριβώς το ίδιο και έτι περισσότερο, γιατί υπάρχουν και τέσσερις-πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί που για τη Ρωσία δεν θα υπάρξουν με δεδομένο ότι είναι μόνιμο μέλος. Και φτάσανε μέχρι την Αμμόχωστο σήμερα, με καταρράκωση άλλων δυο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για τις συνομιλίες στην Αττάλεια ευτυχώς υπάρχουν σοβαροί διαμεσολαβητές, υπάρχει το Ισραήλ και οσονούπω η Κίνα, αυτοί είναι διαμεσολαβητές και αυτοί είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο διαμεσολάβησης για έναν πολύ απλό λόγο. Εάν ακούσετε μεγάλους θεωρητικούς, λένε πως εκείνος ο οποίος μπορεί να κάνει διαμεσολάβηση, πρέπει να είναι ή ισχυρότερος ή το ίδιο ισχυρός με τα πιο ισχυρά μέλη τα διαμεσολαβούμενα. Η Κίνα είναι, το Ισραήλ είναι, η Τουρκία δεν είναι, πάει να ξεπλύνει τα αμαρτήματά της στην Κύπρο, να εμφανιστεί να βρει λύση εις βάρος της Ουκρανίας, προσέξτε, γιατί είναι βέβαιον ότι οποιαδήποτε λύση θα είναι εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και μετά να παραπέμψει σε αυτήν την λύση, ως λύση και για το Κυπριακό, αυτό πάει να κάνει η Τουρκία.

Λάθος η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη θεωρώ λάθος και θα σας το αποδείξω, γιατί όταν ο άλλος έρχεται και σου βάζει τα πλέον απίθανα, έκνομα, μαξιμαλιστικά αιτήματα εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως γαλάζια πατρίδα που περιλαμβάνει τουρκολιβυκά μνημόνια, Ορούτς Ρέις κτλ, όταν σου βάζει μέσα αποστρατικοποίηση νήσων, μόνο σε αυτά τα δύο να αναφερθώ και στα λέει επισήμως ότι αυτά είναι ο χοντρός φάκελος της Ελλάδας, γιατί βάζει και μετανάστες βάζει και άλλα και εσύ πας να συζητήσεις, μόνο και μόνο ότι θα κάτσεις εσύ σε ένα τραπέζι που αυτά θα είναι κατατεθειμένα επισήμως ως θέματα έχεις αναγνωρίσει την ύπαρξη αυτών των θεμάτων και αυτό είναι λάθος! Έχει ωραία θέα το Πέρα, να κάτσουν να πιούνε το τσαγάκι τους, να πιούνε το ουζάκι τους, να τα πούνε, ό,τι άλλο θέλουν κοινωνικό μπορούν να το κάνουν, αλλά δε μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει μία τέτοια ατζέντα.