Θόδωρος Μουριάδης για Καλαμίτσα: Δε θα είναι μια παραλία… Μυκόνου, αλλά δεσμεύομαι ότι θα είναι μια αξιοπρεπής παραλία

Λαϊκή των Κρηνίδων, ασφαλτοστρώσεις, ανάπλαση Καπνεργάτη, Καλαμίτσα, καθαριότητα, «μικρά» έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και ένας μικρός απολογισμός με «δόσεις» αυτοκριτικής: Όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Καβάλας στον ALPHA Radio 88,6

Για όλα τα ανοιχτά, εν εξελίξει και «έτοιμα να κλείσουν» θέματα του Δήμου Καβάλας μίλησε ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης στον ALPHA Radio 88,6.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς των Κρηνίδων, υπογραμμίζοντας ότι οι τίτλοι τέλους, με την έννοια της λήψης οριστικής απόφασης, δεν έχουν ακόμη μπει, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τα «μικρά» έργα της καθημερινότητας, ικανά όμως να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Δήμαρχο Καβάλας να κάνει έναν απολογισμό του μέχρι τώρα έργου, με τον ίδιο να παραδέχεται -εν είδει αυτοκριτικής- ότι κάποια έργα έπρεπε να γίνουν συντομότερα, ενώ κάποια άλλα δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δήμαρχος Καβάλας

Δεν έκλεισε το θέμα της λαϊκής των Κρηνίδων

«Δε θα ασχοληθώ με τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Υπήρχαν 4 προτάσεις, η μια να μεταφερθεί στην 28ης Οκτωβρίου κοντά στην πλατεία, η δεύτερη να παραμείνει εκεί που είναι τώρα, η τρίτη να μεταφερθεί στη θέση που ήταν παλαιότερα και η τέταρτη να μεταφερθεί στον κεντρικό δρόμο, στην οδό Φιλίππου. Υπήρξε και μια πέμπτη πρόταση της τελευταίας στιγμής από την κ. Τσανάκα να μεταφερθεί περίπου εκεί που ήταν παλιά και εκεί που βρίσκεται τώρα. Υπήρχε μεγάλη μερίδα κατοίκων και καταστηματαρχών που δε θέλανε να πάει η λαϊκή στην 28ης Οκτωβρίου. Η πρόταση να επιστρέψει πάλι εκεί που ήταν πριν την ανάπλαση απορρίπτεται, επειδή όπως έχει γίνει η ανάπλαση, θα καταστραφεί το έργο. Έτσι παρέμειναν οι προτάσεις της κ. Τσανάκα, του κ. Καλπακίδη (στην οδό Φιλίππου) και η πρόταση να παραμείνει εκεί που είναι. Η πρόταση του κ. Καλπακίδη δημιουργούσε πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου εκεί θα γίνει μελλοντικά και η σύνδεση με την Εγνατία, θα υπήρχε πρόβλημα. Εμένα η πρόταση της κ. Τσανάκα μου άρεσε, αλλά ήταν πολύ ξαφνική, έτσι επικράτησε με 13 ψήφους η πρόταση να παραμείνει εκεί που είναι η λαϊκή. Τελικά δεν πάρθηκε απόφαση, επειδή χρειαζόταν 21 ψήφοι. Έτσι θα το συζητήσουμε ξανά, λαμβάνοντας και την άποψη της Αστυνομίας για να υιοθετήσουμε τη βέλτιστη λύση. Το ξαναλέω, εμένα η πρόταση της κ. Τσανάκα μου άρεσε».

Ασφαλτοστρώσεις

«Στις κοινότητες υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι με το χαλίκι και αυτή η εικόνα δε μας τιμάει. Το δυστύχημα είναι ότι δε χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ οδοποιία, του χρόνου με ίδιους πόρους θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την ασφαλτόστρωση στο κέντρο, στους δρόμους γύρω από την πλατεία και στην οδό Ομονοίας. Το έργο για φέτος έχει εξαντληθεί, γιατί θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο. Υπάρχει και το Περιγιάλι που τώρα ανοίγουμε τους δρόμους. Αυτήν τη στιγμή, αν είχαμε 30 εκ. ευρώ, θα λέγαμε ότι μπορούμε να ασφαλτοστρώσουμε όλη την πόλη και τους οικισμούς».

Εγκαταλελειμμένα περίπτερα

«Το ένα περίπτερο, προς την πλευρά του κτιρίου της Περιφέρειας, σκοπεύουμε να το απομακρύνουμε, το άλλο λειτουργούσε όταν πήραμε τις αποφάσεις και το άλλο -στο ύψος της Πειραιώς στην Ερυθρού- θα ξηλωθεί μετά τη λήψη απόφασης, με το που θα βρει τον χρόνο η Τεχνική Υπηρεσία, που τώρα ασχολείται με το Cosmopolis και άλλα έργα».

Πινακίδες σήμανσης

«Ήδη οι πινακίδες οι μεγάλες θα φτιαχτούν, είναι στο πρόγραμμα να βγουν και κάποιες άλλες που δεν εξυπηρετούν έναν λόγο να υπάρχουν».

Η Καλαμίτσα

«Μέχρι τέλος Αυγούστου -ας βάλουμε και ένα περιθώριο 15 ημερών- θα υπογραφεί η σύμβαση του Δήμου με την ΕΤΑΔ. Το καλοκαίρι έχει τελειώσει, αλλά του χρόνου θα είναι μια άλλη παραλία, δε θα είναι μια παραλία Μυκόνου, αλλά οι απαραίτητες υποδομές θα έχουν ολοκληρωθεί, δε θα είναι σε αυτό το χάλι, ο στόχος είναι οι υποδομές να είναι ακόμη καλύτερες».

Οι κολώνες φωτισμού

«Όταν κάποιος ταλαιπωρείται και 2 και 3 μήνες για να αλλάξουμε μια λάμπα, υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα δεν είναι η αδιαφορία, αλλά η υποστελέχωση της Υπηρεσίας. Δύο ηλεκτρολόγοι απέμειναν, του χρόνου, επειδή δυστυχώς δε μας επιτρέπονται οι προσλήψεις, προσανατολίζομαι να δώσουμε όλο το έργο του ηλεκτροφωτισμού σε εργολάβο, γιατί ο πολίτης πληρώνει τέλη και θέλει να βλέπει ανταπόδοση».

Καθαρή πόλη

«Όταν κάποιος θέλει να βγάλει ογκώδη, ας πάρει τηλέφωνο. Το κάνει κρυφά για να αποφύγει να πληρώσει, στο τέλος όμως θα πληρώσει, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει και αυτό το πληρώνουν οι δημότες».

Ανάπλαση Καπνεργάτη

«Είναι καλή η πρόταση να αφεθεί μέρος του ρέματος ακάλυπτο για να βλέπουμε το νερό να ρέει, αλλά υπάρχουν δυσκολίες, το ρέμα υπερχειλίζει, αν δεν είναι σκεπασμένο τον χειμώνα. Επίσης το καλοκαίρι θα υπάρχουν οσμές και δε θέλουμε μια τέτοια εστία στο κέντρο της πόλης».

Τα μεγάλα έργα

«Ένα έργο, τύπου Αθανασιάδη, Ευαγγελίου, (βιολογικός, υδροδότηση της πόλης), τόσο μεγάλο, δεν υπάρχει. Ο κάθε Δήμαρχος κάτι αφήνει, ο Εριφυλλίδης άφησε τα ΚΑΠΗ. Εγώ έδωσα βαρύτητα στα ενεργειακά και στα έργα υποδομής, δηλαδή έχουμε εντάξεις έργων που δε θα ξαναγίνουν. Έχουμε τις εντάξεις των έργων του Αμυγδαλεώνα, του Ζυγού, το μεγάλο έργο των 13 εκ. ευρώ που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Καβάλα, είναι οι μελέτες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση του Βιολογικού που θέλει πλέον παρεμβάσεις, η διαχείριση της λυματολάσπης, η ενεργειακή κοινότητα που αναμένεται να βρεθεί χρηματοδότηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, είναι η πλήρης αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led. Υπάρχουν έργα που θεωρώ πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο σύντομα, αλλά δεν έγιναν. Με ψήφισε τη δεύτερη Κυριακή το 62% των καβαλιωτών, δεν ξέρω αν τους ικανοποίησα ή όχι, πάντως θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι προσπάθησα να κάνω το καλύτερο για την πόλη. Σε κάποια σημεία δεν τα κατάφερα. Για ‘μένα το να ξαναγίνω Δήμαρχος δεν είναι αυτοσκοπός, αν κρίνουν θετικά το έργο μου, θα με ξαναψηφίσουν, αν όχι, ας μη με ψηφίσουν».