Χρήστος Μποσμπότης: Από 1-2 χρόνια φτάσαμε σε 1-2 μήνες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στον Δήμο Παγγαίου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου αναλύει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που προκύπτουν από τη λειτουργία του νεόδμητου πολεοδομικού γραφείου του Δήμου Παγγαίου

Τ ο πώς προέκυψαν τα εντυπωσιακά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τη λειτουργία της Υπηρεσίας της Πολεοδομίας του Δήμου εξήγησε, μιλώντας στον Alpha Radio 88,6 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης, καθώς όπως έγινε γνωστό, από το πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Παγγαίου «εκδόθηκε το 25% των οικοδομικών αδειών στο σύνολο όλων των αδειών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ» [διαβάστε εδώ].

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις

«Κάποτε τα πολεοδομικά γραφεία ανήκαν στις Περιφέρειες, τότε Νομαρχίες. Με τον “Καλλικράτη” και τη συνένωση των δήμων σε μεγαλύτερους δήμους, τα πολεοδομικά γραφεία μεταφέρθηκαν στους μητροπολιτικούς Δήμους, εν προκειμένω στον Δήμο Καβάλας. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και τα λοιπά, καθιστούσε πολύ δυσχερή την έκδοση οικοδομικών αδειών από το πολεοδομικό γραφείο της Καβάλας. Φτάσαμε για μία έκδοση οικοδομικής άδειας να χρειάζεται 1,5 έως και 2 χρόνια. Πολύ σοφά λοιπόν ο δήμαρχος Παγγαίου -και μπράβο προσωπικά στον δήμαρχο- επειδή είναι και άνθρωπος της οικοδομής και ιδιωτικά ασχολείται με τις οικοδομές, διέγνωσε αυτό το πρόβλημα και είμαστε από τους πρώτους δήμους στη χώρα που χωρίς να είμαστε ο δήμος της πρωτεύουσας Νομού, αλλά ένας μικρός περιφερειακός δήμος, αναπτύξαμε το δικό μας πολεοδομικό γραφείο», αναφέρει ο κ. Μποσμπότης.

Οι άδειες στον Δήμο Παγγαίου βγαίνουν πλέον σε 1 με 2 μήνες

«Τα πολεοδομικά γραφεία ανήκουν πάντα στον μητροπολιτικό Δήμο. Ο Δήμος Νέστου, για παράδειγμα, δεν έχει πολεοδομικό γραφείο, ούτε οι άλλοι μικροί δήμοι της Περιφέρειας έχουν γραφεία. Έτσι, με αυτήν την κίνηση και αφετέρου και με την επάνδρωση του πολεοδομικού γραφείου του Δήμου Παγγαίου με έξτρα προσωπικό, με ειδικούς συμβούλους του δημάρχου, o καθένας έχει τον τομέα του, είτε είναι τοπογράφος, αρχιτέκτονας
ή πολιτικός μηχανικός και φτάσαμε αυτήν τη στιγμή οι άδειες που γίνονται στον Δήμο Παγγαίου να βγαίνουν σε 1 με 2 μήνες. Τώρα με την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δεν υπάρχει και το χατίρι, να παρακάμψουμε τη μία, να φέρουμε τη μία κάτω την άλλη πάνω, υπάρχει πλήρης αξιοκρατία, οι άδειες εξετάζονται και δίνονται με χρονολογική σειρά. Αυτό λοιπόν δημιούργησε το αποτέλεσμα το οποίο βλέπουμε τώρα», δηλώνει ο κ. Μποσμπότης.

Αν δεν υπήρχε το γραφείο θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και κάποιοι επενδυτές θα είχαν αποκαρδιωθεί

«Το 2017 ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας του πολεοδομικού γραφείου και τα αποτελέσματα τώρα τα βλέπουμε εδώ, σε συνδυασμό βέβαια με το ότι ένα πολεοδομικό γραφείο μόνο του δε θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αν δεν είχαμε και τη περιοχή η οποία είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, μια περιοχή με 60 χιλιόμετρα παραλίας, όπου αναπτύσσεται δυναμικά και η Νέα Πέραμος, η Ηρακλείτσα, η παραλία Οφρυνίου μπαίνουν στην τουριστική κατοικία και αλλάζουν τα δεδομένα. Αν δεν υπήρχε το γραφείο λοιπόν, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις από αυτές που είχαμε πριν και κάποιοι επενδυτές και επιχειρηματίες θα είχαν αποκαρδιωθεί και πιθανόν να στρέφονταν σε άλλες περιοχές για να επενδύσουν», σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου.

Ο Δήμος Παγγαίου είναι ο μόνος μικρός Δήμος της Περιφέρειας που έχει αναπτύξει το δικό του πολεοδομικό γραφείο

«Για τη στελέχωσή του, κάποιοι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας μεταφέρθηκαν στο αυτοτελές πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Παγγαίου και υπήρξε και ενίσχυση με εξωτερικούς συνεργάτες του δήμου και για αυτό έχουμε αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα. Να σας πω ότι η ανάπτυξη σε μία περιοχή είναι πολυεπίπεδη και το να μπορείς να βγάλεις μία άδεια σε ένα μήνα είναι ανάπτυξη, διότι αυτή την στιγμή στον Δήμο Παγγαίου δεν μπορείτε να βρείτε συνεργείο οικοδομών, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, είναι όλοι πολύ απασχολημένοι με δεκάδες δουλειές. Ο Δήμος Παγγαίου είναι ο μόνος μικρός Δήμος της Περιφέρειάς μας που έχει αναπτύξει το δικό του πολεοδομικό γραφείο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τη διορατικότητα του δημάρχου, που είναι άνθρωπος της δουλειάς, δηλαδή ένας γιατρός ή δικηγόρος να μη μπορούσε να διαγνώσει το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Μποσμπότης.

Καθημερινά εκδίδονται άδειες για ξενοδοχειακές μονάδες

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τέτοιο που καθημερινά εκδίδονται καινούργιες οικοδομικές άδειες για ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο το παραλιακό
μέτωπο. Περιμένουμε τη μεγάλη επένδυση των Λουτρών Ελεύθερων, που αν ολοκληρωθεί και εκείνη, σε συνδυασμό με την αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, θα εντάξουν πλέον τον Δήμο Παγγαίου στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, γιατί αυτήν τη στιγμή ο Δήμος Παγγαίου πάσχει από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα, αλλά όταν δημιουργηθούν αυτές οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχουμε και παράταση της τουριστικής περιόδου, γιατί ένα ξενοδοχείο θα ανοίξει από τον Μάρτιο να υποδεχθεί το Πάσχα τους καλεσμένους του, πράγματα τα οποία αυτήν τη στιγμή μας λείπουν και βλέπουμε ότι εδώ η τουριστική κίνηση αρχίζει δειλά-δειλά Μάιο με Ιούνιο», επισημαίνει κλείνοντας ο κ. Μποσμπότης.