Θόδωρος Μουριάδης: Αν μετανιώνω για κάτι είναι η εκμετάλλευση του παλιού Νοσοκομείου

Το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη, οι ασφαλτοστρώσεις, η υδροδότηση των Φιλίππων και οι σχέσεις του με τους βουλευτές: Ο δήμαρχος Καβάλας μιλάει για όσα έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη θητεία του

Για τα μεγαλύτερα έργα της θητείας του μίλησε στην εκπομπή «Από Δευτέρα δίαιτα» στον ALPHA Radio 88,6 ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. Αναφέρθηκε σε όσα έγιναν, για αυτά που μετάνιωσε, για τα έργα που θα φανούν σε 1-2 χρόνια, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη» και την απλή αναλογική.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Δήμαρχος Καβάλας

«Είπαμε πως πρέπει να τακτοποιήσουμε ό,τι υπάρχει κάτω από το έδαφος»

Οι δρόμοι μας είναι σε κακά χάλια και για αυτό είπαμε πως πρέπει να τακτοποιήσουμε ότι υπάρχει κάτω από το έδαφος, διότι το να είμαστε σε μία εποχή που δύσκολα κάνουμε δρόμους και όταν κάνουμε δρόμους και τους πληρώνουμε είναι εγκληματικό να τους ξηλώνουμε κάθε τόσο. Δώσαμε λοιπόν βαρύτητα στα έργα ύδρευσης, είμαστε πάνω από τα 50 εκ. στα έργα που έχουμε εντάξει για την ΔΕΥΑΚ. Είναι το εμβληματικό έργο των 14 εκ. ευρώ, το οποίο εκτελείται αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνει μέσα σε αυτό ότι υπάρχει από ύδρευση μέσα στην πόλη της Καβάλας και γίνεται το δίκτυο στο Περιγιάλι. Ήταν και είναι μεγάλο το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, μόνο το κόστος σε ρεύμα είναι πάνω από 2 εκατομμύρια για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια. Ο στόχος μας ήταν ότι πρέπει να περιοριστεί για να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να πέσουν πάλι στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΚ, αλλάξαμε ένα αντλιοστάσιο ολόκληρο και το κάναμε ενεργειακό, από 250 τώρα πληρώνουμε 120 χιλιάδες. Εντάξαμε έργο 6 εκ. όπου το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα αντλιοστάσια.

«Σκεφτήκαμε να κινήσουμε διαδικασίες κατά του εργολάβου στην Καπνεργάτη»

Πάει αργά το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη και έχουμε σκεφτεί ακόμη και να κινήσουμε τις διαδικασίες, αν συνεχίσει έτσι ο εργολάβος, αλλά θα είναι χειρότερα, διότι θα είναι ένα έργο το οποίο θα μείνει έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή, θα μπλέξουμε στα δικαστήρια και το έργο θα μείνει έτσι όπως είναι.

Για τι μετανιώνει

Αν μετανιώνω κάτι είναι η εκμετάλλευση του παλιού Νοσοκομείου, έπρεπε αυτό που κάνουμε τώρα να το κάναμε πριν 1 χρόνο. Αλλά μέσα στον κορονοιό και όλα αυτά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν 3 χρόνια τώρα και οι μελέτες που γίνονται είναι θαύμα, διότι τα έργα που έχουν γίνει είναι πάρα πολλά και μάλιστα έργα που θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από 1 χρόνο. Όπως της λυμματολάσπης από τον βιολογικό, έργο 10 εκ. ευρώ που δεν φαίνεται όμως δεν είναι πιασάρικο. Είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων 35 εκ. ευρώ το οποίο θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο βιολογικός του Δάτου 7 εκ. χρηματοδοτείται επίσης και το φωτοβολταϊκό για τη ΔΕΥΑΚ που θα γίνει εκεί, είναι πολλά.

Η ενεργειακή κοινότητα

Στα μεγάλα έργα για εμάς είναι η ενεργειακή κοινότητα, είναι σημαία, ήδη έχουμε συστήσει την ενεργειακή κοινότητα, θα γίνει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 18 mw που θα καλύπτει τις ανάγκες και της ΔΕΥΑ, αλλά και των σχολικών επιτροπών, θα γίνει στο Βουνοχώρι. Από το οποίο θα έχει όφελος ο δήμος κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια ετησίως και θα μπορεί να δίνει σε 2.500 συμπολίτες μας ρεύμα οι οποίοι έχουν πρόβλημα. Είτε θα χρηματοδοτηθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος είτε θα πάρω δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο θα είναι γύρω στα 12 εκ. ευρώ, τόσο κοστίζει η κατασκευή του και η απόσβεση του θα έχει γίνει σε 3 χρόνια και έπειτα ο δήμος θα είναι αυτόνομος.

Η υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και η σχέση του με τους βουλευτές της ΝΔ

Τεράστιο έργο είναι η υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας των Φιλίππων από το Κεφαλάρι. Ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον ΤΑΡ όταν γινόταν τότε τη διέλευση του αγωγού και ένα από τα αντισταθμιστικά ήταν να γίνει η υδροδότηση στη Δ.Ε. Φιλίππων όπου το έργο 4,5 εκατομμύρια θα τα έβαζε ο ΤΑΡ και τα υπόλοιπα το κράτος, ήταν τότε η συμφωνία με τον κ. Σταθάκη. Με το που αναλάβαμε ολοκληρώθηκε η μελέτη γιατί δεν ήτανε ολοκληρωμένη και από κει και πέρα πέσαμε στα περιβαλλοντικά που μας καθυστέρησαν είναι η αλήθεια. Ευτυχώς που στα υπουργεία υπάρχουν άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά γιατί αν περιμέναμε από τις υπηρεσίες μας μπαίνουν μόνο εμπόδια, υπάρχουν ήδη τα χρήματα του ΤΑΡ και ο κ. Σκρέκας θα το εντάξει στο ΕΣΠΑ για να γίνει. Πηγαίνω συνεχώς στην Αθήνα για αυτές τις υποθέσεις και έχω και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους βουλευτές της Καβάλας, ειδικά τους κυβερνητικούς που δε με αντιμετωπίζουν ως έναν άνθρωπο που δεν ήμουν ποτέ στη Νέα Δημοκρατία, με αντιμετωπίζουν ως τον δήμαρχο της πόλης και αυτό είναι προς τιμή τους.