Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Τα «κατόπιν ενεργειών μου» έφεραν την τραγωδία της ηθικής και πολιτικής χρεοκοπίας

Ο τέως και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας επιχειρεί έναν απολογισμό της περιόδου 2015-2019 με το «βλέμμα» στις επικείμενες κάλπες - Τα λάθη, οι παραλείψεις αλλά και οι κατακτήσεις που δεν επικοινωνήθηκαν σωστά και εκ των υστέρων πολεμήηκαν

Σε έναν «επί προσωπικού» απολογισμό της θητείας του στο Κοινοβούλιο την περίοδο 2015-2019 προχώρησε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, μιλώντας στο ALPHA Radio 88.6 και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου.

Ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος στην Εκλογική Περιφέρεια Καβάλας μίλησε για τα όσα κατάφεραν οι κυβερνήσεις της Αριστεράς «εν μέσω ασφυκτικών καταστάσεων» σε επίπεδο χώρας και για τα όσα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη Βουλή πέτυχαν προς όφελος του τόπου μας, μικρές ή μεγαλύτερες «κατακτήσεις», τις οποίες στη συνέχεια είτε πολέμησαν είτε, ακόμα ακόμα, οικειοποιήθηκαν οι μετέπειτα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «πάτησε» επάνω στο «μαξιλάρι» που άφησαν παρακαταθήκη ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μπόρεσαν να εφαρμόσουν πολιτικές αλλά και να… «εκθρέψουν» φαινόμενα τύπου Πάτση, Χειμάρρα, Νικολάου κ.λπ.

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα σημεία της απολογιστικής συνέντευξης Εμμανουηλίδη.

Δικαιοσύνη δεν σημαίνει ρεβανσισμός. Δικαιοσύνη σημαίνει αποκατάσταση του δικαίου…

Η «πληγωμένη» μεσαία τάξη και η κοινωνική αιμορραγία που έπρεπε να σταματήσει άμεσα…

«Λάθη πολιτικά και προσωπικά βεβαίως και έγιναν. Μας λέει ο κόσμος: “Και επί ημερών σας πληγώσατε την κοινωνία”, “ναι μεν αρι- στερό το πρόσημο, αλλά πολλές ήταν οι αποφάσεις που δημιουργούσαν πρόβλημα στην καθημερινότητα και στη ζωή”! Εκεί, χωρίς να υπάρχει διάθεση υπεκφυγής, θα πω ότι ο κάθε πολιτικός σχηματισμός λειτουργεί μέσα σε δοσμένα κοινωνικά, οικονομικά, ιστορικά, εν τέλει, πλαίσια.

»Δεν πρέπει να ξεχνά- με ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη χρεοκοπία μιας χώρας και η χρεοκοπία είναι πολύ σκληρή· είτε πρόκειται για χρεοκοπία μιας ατομικής επιχείρησης είτε για χρεοκοπία στον οικογενειακό σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τη χρεοκοπία της χώρας, επειδή πέρα από τους δείκτες τους οικονομικούς, εκείνο που θυσιάζεται είναι η εγκυρότητα. Ο οφειλέτης πάντοτε αντιμετωπίζεται από τον πιστωτή με μειωμένο το κύρος του.

»Εκείνο που θελήσαμε είναι επιτέλους να βγει από πάνω μας σε όλο αυτό το βάρος μιας εθνικής χρεοκοπίας. Το αν το καταφέραμε, ο Αύγουστος του 2018 το έφερε στο φως! Με πληγές στην κοινωνία όμως, δυστυχώς! Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία κοινωνία που αιμορραγεί, πρέπει να σταματήσεις την αιμορραγία στις κοινωνικές εκείνες τάξεις που κινδυνεύουν με θάνατο.

»Επομένως, το βάρος μας εκείνες τις δύσκολες στιγμές ήταν πώς θα διασωθεί το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που δεν είχε, όχι αύριο, δεν είχε επόμενη στιγμή! Και επειδή έπρεπε επιτέλους να παρθεί μία απόφαση δύσκολη, τα μέτρα στόχευαν στη συρρίκνωση του εισοδήματος και στη δυσκολία της αντιμετώπισης της καθημερινότητας στα μεσαία στρώματα· εκεί πορευτήκαμε, αφήσαμε βαθύ σημάδι πόνου σε αυτούς. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να νομοθετούμε “εν λευκώ”, όλα έπρεπε να περνούν από την κρίση της τρόικας και εκείνο που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι υπήρχε μία εγκληματική συλλειτουργία μεταξύ της τρόικας των πρώτων ημερών και του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που υπήρχε στη χώρα».

Από τις μυθιστορηματικές «μέλισσες» στις μητσοτακικές… «ακρίδες»!

«Αυτό το εφεύρημα της αριστερής παρένθεσης δεν ήταν ένα σχήμα λόγου· ήταν η βαθιά πεποίθηση του συστήματος που υπηρετείτο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ώστε… “να τελειώνουμε με αυτούς τους ξεβράκωτος”! Έτσι μας αντιλαμβάνονταν και μας αντιμετώπιζαν στο Κοινοβούλιο! Ήμασταν εμείς που ήρθαμε και τους πήραμε την μπουκιά από το στόμα, “τους χαλάμε την πιάτσα” για την ενδεχόμενη επαναφορά και επιστροφή τους. Αυτός ήταν ο μεγάλος καημός τους: “Αυτοί δεν τρώνε, δεν ξέρουν να τρώνε, αλλά και επιπλέον μας χαλάνε τη σούπα, γιατί εμείς είχαμε τη δυνατότητα  κ α ι  να τρώμε   κ α ι  να επιβιώνουμε πολιτικά”.

Η σεμνότητα πολλές φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία…

»Η σημερινή Κυβέρνηση, με λυμένα τα χέρια και με ένα μαξιλάρι κοντά στα 40 δισ. ευρώ είχε την ευκαιρία να εκθρέψει και Πάτσηδες και Χειμάρρες και Νικολάου και Αβραμόπουλους κ.ά. Είχαν πεδίο λαμπρό να βρουν το νήμα από τη στιγμή που το έχασαν από το 2015. Υπήρχε το μυθιστόρημα Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και αλλάξανε τον τίτλο και έγινε Ύστερα ήρθαν οι… ακρίδες! Έπεσαν στο σώμα της κοινωνίας σαν τις φαραωνικές ακρίδες και δεν άφησαν ούτε κολυμπηθρόξυλο»!

Δικαιοσύνη δεν σημαίνει ρεβανσισμός. Σημαίνει αποκατάσταση του δικαίου!

«Η έννοια της δικαιοσύνης δεν επιδέχεται καμία ρεβανσιστική στάση. Δικαιοσύνη σημαίνει αποκατάσταση του δικαίου! Όταν πληγώνεται μία κοινωνική ομάδα από πολιτικές που ευθέως τη θίγουν, όπως η ακρίβεια, η συντριπτική κοινωνική ομάδα που θίγεται εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτοί οι άνθρωποι άφησαν την ακρίβεια στο να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Όταν ο Άδωνις μετατρέπεται σε ντίλερ των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων και αφήνει απέξω τις τιμές να καλπάζουν και κυρίως αφήνει απέξω μικρομάγαζα, τα μίνι μάρκετ κ.λπ., αφήνει τους κτηνοτρόφους, τους καταναλωτές και λέει για “αρνί Πόρσε”, αυτά είναι φαινόμενα αδικίας».

Η πυρκαγιά στην Θάσο και το τηλεφώνημα στο Υπουργείο…

«Δεν στέλναμε ποτέ δελτία Τύπου “κατόπιν ενεργειών μας”, γιατί ένα δημόσιο πρόσωπο εννοείται ότι είναι χρέος του να αφουγκράζεται και στον βαθμό που αυτό είναι κατορθωτό να λύνει τοπικά πρόβλημα. Ναι μεν υπήρχε το μεγάλο κάδρο, αλλά έπρεπε να ενσκήψουμε και στα τοπικά προβλήματα. Η σεμνότητα πολλές φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία…

»Θα σας θυμίσω εκείνο το τραγικό συμβάν με τις πυρκαγιές στη Θάσο, μία έκρηξη δική μου που “πέρασε” μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία, όταν ειπώθηκε εκείνο το “καλά εμείς καιγόμαστε και 3 η ώρα εγώ θα μιλήσω με τον κάθε ύλην αρμόδιο Υπουργό;”. Δεν ήταν ο ίδιος, είμαι ακριβής, ήταν η γραμματέας του, που κατά τη συνήθεια να προστατεύει τον υπουργό θέλησε και δεν είχε και γνώση του προβλήματος, της καταστροφής…

»Την άλλη μέρα το πρωί ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο και 6.2 εκ. ευρώ δόθηκαν στον Δήμο Θάσου για να ξοφλήσει τις οφειλές! Δεν στήσαμε ATM στον Αμυγδαλεώνα ή στη Νικήσιανη. 6.2 εκατομμύρια δόθηκαν! Παρέμεινε μία μεγάλη μερίδα οχημάτων τεχνικών για την καταπολέμηση των επικείμενων πλημμυρών και το Σώμα Στρατού, ο τότε διοικητής, ο Γιώργος Καμπάς, είπε “πάρτε για όσο καιρό θέλετε αρκεί να υπάρξει προστασία από τις πλημμύρες”…

Την επομένη της πυρκαγιάς στη Θάσο ήρθε στο νησί ο Αλέξης Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο και 6.2 εκ. ευρώ δόθηκαν στον Δήμο για να ξοφλήσει τις οφειλές! Δεν στήσαμε ATM στον Αμυγδαλεώνα ή στη Νικήσιανη… 6.2 εκατομμύρια δόθηκαν!

Οι πρωτοβουλίες στην Καβάλα σε θέματα Παιδείας

«Ως εκπαιδευτικός, αντιλαμβανόμουν ότι υπάρχει από την πολιτεία μία τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία κατέφευγαν εξ ανάγκης βαδίζοντας έναν καθημερινό Γολγοθά να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Ειδικό Σχολείο στη Δράμα. Μέσα σε έναν μήνα από την επίσκεψη του φίλου και συντρόφου Δημήτρη Μπαξεβανάκη, υφυπουργού Παιδείας, ιδρύεται το Ειδικό Σχολείο στην Καβάλα και απαλλάσσονται οι οικογένειες από μία καθημερινή τιμωρητική στάση μιας αδιάφορης πολιτείας.

»Κάτι ανάλογο γίνεται και με το ΕΠΑΛ Χρυσούπολης, όταν παιδιά από τη Θάσο ήταν καθημερινά υποχρεωμένα να ξυπνούν από τις 5 το πρωί για να επιστρέφουν στις 5 το απόγευμα, παρακολουθώντας τα μαθήματα του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης. Ο ίδιος άνθρωπος ανέδειξε το πρόβλημα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τιμωρείται το νησί εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας! Στήνεται το παράρτημα ΕΠΑΛ Χρυσούπολης με στοχευμένα τμήματα που σκοπό είχαν να εξυπηρετήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού, όπως Τουρισμό, Ελαιοκομία, Μελισσουργία.

»Πολεμήθηκε το παράρτημα αυτό από τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας που έτυχε να βρίσκονται ως διευθυντές του σχολείου του Λιμένα. “Τι τα πάτε τα παιδιά σας εκεί, αυτό θα κλείσει!”, έλεγαν. Ω, του θαύματος, δεν έκλεισε! Φέτος επισκέφθηκα το ΕΠΑΛ, έχει 50 μαθητές, σε μία εποχή που η πρακτική της Κεραμέως εννοείται ότι τα έχει έξω από το τοπίο της σκέψης, πολύ δε περισσότερο της υποστήριξης.

»Γίνεται το σχέδιο δημιουργίας των ΤΕΙ σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ αυτών συστήνεται το ΔΙΠΑΕ, με δημιουργία τμημάτων πανεπιστημιακών στην Καβάλα. Πολεμήθηκε και αυτό, γιατί σκοπός της ΝΔ δεν είναι να οξυγονώσει την δημόσια εκπαίδευση, αλλά πώς θα την ακρωτηριάσει για να δώσει χώρο στην ιδιωτική κολεγιακή εκπαίδευση!

»Για χρόνια υπήρχε η σημαδεμένη τράπουλα στις τοποθετήσεις των συναδέλφων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ιδιαίτερα, Εκπαίδευσης, στο θέμα της τοποθέτησης συναδέλφων στη Θάσο. Ο εκάστοτε Διευθυντής Εκπαίδευσης είχε τη δυνατότητα καθ’ υπόδειξη πολιτικών παραγόντων να προωθεί δικές του περιπτώσεις. Δημιουργούμε το ξεχωριστό γραφείο για την τοποθέτηση συναδέλφων στη Θάσο».

Τα «κατόπιν ενεργειών μου» έφεραν την τραγωδία της ηθικής και πολιτικής χρεοκοπίας

«Πηγαίνουμε στη δυτική προσαγωγό, ένα έργο που χείμαζε για χρόνια και το οποίο η Περιφέρεια το είχε σε πολύ χαμηλή βαθμίδα. Προς τιμήν του, ο τότε υφ. Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, σε συνέργεια με τους τρεις βουλευτές της Καβάλας, διασφαλίζει κονδύλια και προτεραιοποιεί το έργο, το οποίο έρχεται στη συνέχεια να το παρουσιάσει “κατόπιν ενεργειών του” ένας τοπικός βουλευτής! Μιλάμε για καταστάσεις που θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί… δεν υπάρχουν “κατόπιν ενεργειών μου”, αυτά είναι που φέρανε την τραγωδία της πολιτικής και ηθικής χρεοκοπίας.

»Έχουμε 3-4 ζητούμενα άμεσης προτεραιότητας που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του τόπου μας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς συμπιέζεται από συμφέροντα της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα ορθώσω το πολιτικό μου ανάστημα, εκεί θα γίνουν οι στοχεύσεις για να βρει η πόλη και η περιφέρειά μας τη θέση που της αξίζει»!