Αναστασία Μιρλή: Το παραγωγικό μοντέλο του νομού Καβάλας πρέπει να αλλάξει

Η υποψήφια βουλευτής μιλά για τις προτεραιότητες μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον νομό Καβάλας και οριοθετεί τους δικούς της στόχους για την επόμενη μέρα

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023, η Αναστασία Μιρλή μιλάει στο KAVALA POST για το διακύβευμα των Εθνικών Εκλογών με άξονα τον νομό Καβάλας, τα προβλήματα των πολιτών και τις λύσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν με τον σχηματισμό μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ακράδαντα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία, με δικαιοσύνη και συνέπεια στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ενώ σε αντιδιαστολή, μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία.

Τέλος, η κ. Μιρλή «σκιαγραφεί» τις δικές της προτεραιότητες ως εκπρόσωπος του νομού Καβάλας στο Κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγεί, προτεραιότητες που θέτουν ως στόχο την ενίσχυση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας και που μπορούν να «φέρουν» πίσω τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Μεγαλώνοντας κάποιος στην Καβάλα δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα του κλάδου της αλιείας για αυτή την πόλη…

Αναστασία, είσαι η νεότερη ηλικιακά υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πώς βλέπεις αυτό να «μετράει» στον κόσμο τον οποίο συναντάς; Ποιοι είναι περισσότεροι; Αυτοί που σε βλέπουν ως «άγουρη» και άπειρη ή αυτοί που συνδέουν την ηλικία με την ανανέωση, τη φρεσκάδα και την πρόοδο και επικροτούν την υποψηφιότητά σου;
Είναι αλήθεια πως είμαι η νεότερη ηλικιακά, αλλά για να είμαι ειλικρινής μέχρι σήμερα δεν έχω εισπράξει αντιδράσεις που να δείχνουν ότι με βλέπουν ως «άγουρη» ή άπειρη. Αν δεν γίνεται αυτό απλά λόγω ευγένειας και συστολής του κόσμου, το αποδίδω στο ότι ακόμη και αν δεν με γνωρίζει κάποιος, διαβάζοντας το βιογραφικό μου αναγνωρίζει ότι παρά το «νεαρόν» της ηλικίας μου έχω διανύσει αρκετό δρόμο τόσο στα κοινά με συμμετοχή σε κομματικές διεργασίες και σε εκλογές βουλευτικές και τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Από την άλλη, ακούω πολύ συχνά από τους ανθρώπους ότι θέλουν ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό και χαίρονται με τη συμμετοχή μου και για αυτό τον λόγο.

Σε αυτές τις εκλογές είδαμε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, να «κατεβάζουν» στην Καβάλα ισόποσα γυναίκες και άνδρες στα ψηφοδέλτιά τους, υπερβαίνοντας το «παραδοσιακό» 4-2 που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλα γίνονται στο όνομα της υποχρεωτικής, έως έναν βαθμό, ποσόστωσης ή όντως οι γυναίκες στην Πολιτική αρχίζουν να «παίρνουν κεφάλι»;
Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε απόφαση ότι θα στηρίξουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, ανεξαρτήτως της ποσόστωσης που ορίζεται κάθε φορά από τον Νόμο. Αυτή η απόφαση προέκυψε από την άποψή μας ότι η χώρα μας θα έχει ένα καλύτερο μέλλον αν οι γυναίκες βγουν μπροστά. Άλλωστε, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα υψηλή συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και άλλα κόμματα υιοθέτησαν αυτή την άποψη, τουλάχιστον στη δική μας εκλογική περιφέρεια, καταθέτοντας ψηφοδέλτια με ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Βέβαια, δεν αρκεί η ισότιμη εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια από τα κόμματα, αλλά πρέπει και ο κόσμος να εμπιστευτεί τις γυναίκες και να δώσει σε αυτές τη στήριξη που χρειάζονται για να δούμε επιτέλους ισότιμη εκπροσώπηση και μέσα στη Βουλή.

Διανύουμε το τέλος μιας ιδιαίτερα σύντομης προεκλογικής περιόδου σχεδόν είκοσι ημερών. Είσαι ευχαριστημένη από το επίπεδο του πολιτικού «διαλόγου» σε επίπεδο Καβάλας; Τέθηκαν προβλήματα; Προτάθηκαν λύσεις; Έγιναν οι ψηφοφόροι του τόπου μας… σοφότεροι προτού πάνε στις κάλπες και επιλέξουν κομματικούς σχεδιασμούς και, το κυριότερο, πρόσωπα;
Είναι γεγονός πως η πολύ σύντομη προεκλογική περίοδος δεν βοήθησε στο να γίνει ο καλύτερος δυνατός «διάλογος». Εμείς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάναμε έναν εξαντλητικό αγώνα να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σε κάθε σημείο του νομού. Συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο την ακρίβεια και τη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και σημαντικά θέματα όπως η υποβάθμιση της Δημοκρατίας τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Νιώθω ότι όλοι οι υποψήφιοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά και να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα. Είμαι σίγουρη πως η πλειοψηφία του κόσμου της Καβάλας έχει αποφασίσει ήδη για την επιλογή που τον εκφράζει.

Είμαι σίγουρη ότι τη δεύτερη φορά ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει, μπορεί και θέλει να πάει τη χώρα μπροστά με προοδευτικό πρόσημο και στήριξη όλων των πολιτών, χωρίς πλέον τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας πάνω από το κεφάλι του. Και επιπλέον, ξέρουμε όλοι πλέον τι μπορεί να σημαίνει μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη…

Εσύ ποιο θεωρείς ότι είναι το Νο1 θέμα της Καβάλας που θα πρέπει η όποια κυβέρνηση προκύψει και οι όποιοι βουλευτές εκλεγούν να «δουν» επιτακτικά την επομένη κιόλας του σχηματισμού κυβέρνησης;
Ένα από τα θέματα που θεωρώ ότι είναι καίριας σημασίας και θα πρέπει να εξεταστεί από την πρώτη μέρα της επόμενης κυβέρνησης είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του νομού Καβάλας. Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής (αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς), να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής, να εκσυγχρονιστούν οι καλλιέργειές τους, να προωθηθούν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα μας και να συνδεθούν με τον τουρισμό, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο. Είναι κινήσεις που θα έχουν πολλά πρόσθετα οφέλη για την περιοχή, κρατώντας τον πληθυσμό στην περιφέρεια, δίνοντας δουλειά στους νέους της περιοχής μας και αυξάνοντας το παραγόμενο προϊόν της περιοχής. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εφαρμογή αντίστοιχων μοντέλων σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Σε έχουμε ακούσει να «σηκώνεις» ψηλά το θέμα της Αλιείας στην Καβάλα, μιλώντας για έναν κλάδο με τον οποίο είσαι προσωπικά «δεμένη». Θέλεις να μας πεις εν τάχει τις προτάσεις σου σχετικά; Έχεις μιλήσει για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο στο επάγγελμα, το οποίο θα δώσει μια νέα προοπτική στους αλιείς και στις οικογένειές τους…
Μεγαλώνοντας κάποιος στην Καβάλα δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα του κλάδου της αλιείας για αυτή την πόλη. Πέρα από τα προσωπικά μου βιώματα, είναι οι σπουδές μου στη Βιολογία και η εργασία μου στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας που μου έχουν δώσει και το επιστημονικό υπόβαθρο για «δω» τα θέματα της αλιείας πιο σφαιρικά. Μερικές από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν στη χορήγηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου στους αλιείς για να μειωθεί το κόστος, ξεκαθάρισμα του θέματος της επαγγελματικότητάς τους, ενεργοποίηση των  αποζημιώσεων για τις φθορές στα αλιευτικά εργαλεία τους από δελφίνια και χελώνες, καθιέρωση κινήτρων για είσοδο νέων ανθρώπων στον κλάδο και για την οργάνωση των αλιέων σε ομάδες παραγωγών, καθιέρωση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στις ιχθυόσκαλες, εκσυγχρονισμό τους και υποστήριξη τους με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν όπως προβλέπει η νομοθεσία και τέλος άμεση σύνδεση των ανθρώπων της αλιείας με τους επιστήμονες της χώρας για εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του κλάδου.

Είσαι Βιολόγος και υπηρετείς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κάποιοι από τους μαθητές σου, 17άρηδες, πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Μιλάς μαζί τους; Τους ακούς; Ποια θεωρείς ότι θα είναι τα κριτήριά τους;
Χαίρομαι γιατί έχω αναπτύξει καλές σχέσεις με τους μαθητές μου και νιώθουν άνετα να μου μιλήσουν για το τι τους απασχολεί, ενδεχομένως και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου. Είναι εντυπωσιακό πόσο τους κινητοποίησε το έγκλημα των Τεμπών. Ακόμη και οι πιο αδιάφοροι για την πολιτική μαθητές μοιάζουν να έχουν σοκαριστεί και να συνειδητοποιούν πως έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή τους  το ποιος τους κυβερνά. Επιπλέον, είναι εξαγριωμένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση την Παιδεία. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια με μοναδικό στόχο να στέλνει η κυβέρνηση πελάτες στην ιδιωτική εκπαίδευση, συστήματα αξιολόγησης που θα χωρίσουν τα σχολεία σε «άριστα» και «δεύτερης κατηγορίας», ελλείψεις στις υποδομές και μεγάλα κενά σε καθηγητές… Αγωνιούν αν θα έχουν την τύχη ανθρώπων του κοντινού τους περιβάλλοντος που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να σπουδάσουν ή να εργαστούν.

Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής (αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς), να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής, να εκσυγχρονιστούν οι καλλιέργειές τους, να προωθηθούν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα μας και να συνδεθούν με τον τουρισμό, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο…

Τέσσερα χρόνια μετά, γιατί κάποιος σήμερα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Για εμένα είναι πολύ ξεκάθαρο το γιατί. Γιατί την πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση που σχημάτισε, κατάφερε –μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης από την τρόικα και βρίσκοντας ταμειακά υπόλοιπα που δεν έφταναν ούτε για τον πρώτο μήνα– να κρατήσει όρθια τη χώρα, να καταφέρει μετά από τρία χρόνια να τη βγάλει από τα μνημόνια και το τελευταίο μικρό διάστημα που απέμεινε να αρχίσει τις πρώτες κινήσεις στήριξης της κοινωνίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η 13η σύνταξη, η αναδιανομή στους πολίτες του πλεονάσματος κάθε έτους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κατάφερε στο τέλος να παραδώσει μια χώρα με 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι ασφαλείας. Είμαι σίγουρη ότι τη δεύτερη φορά ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει, μπορεί και θέλει να πάει τη χώρα μπροστά με προοδευτικό πρόσημο και στήριξη όλων των πολιτών, χωρίς πλέον τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας πάνω από το κεφάλι του. Και επιπλέον, ξέρουμε όλοι πλέον τι μπορεί να σημαίνει μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη.

Τέλος, γιατί κάποιος να ψηφίσει εσένα, Αναστασία;
Θα σας πω όχι τι λέω εγώ, αλλά τι εισπράττω από τους ανθρώπους που συναντάω σε αυτό το διάστημα που επισκέπτομαι κάθε γωνιά του νομού μας. Μου εκφράζουν την επιθυμία τους να δουν νέους ανθρώπους στην πολιτική σκηνή και πως σε μένα βλέπουν αυτό το νέο πρόσωπο που είναι άφθαρτο, με όρεξη, δυναμισμό και γνώσεις, που έχει τριφτεί στην τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, που ανήκει στη δική τους τάξη και όχι σε κάποια ελίτ, που δεν προωθείται από συμφέροντα και δεν έχει δεσμεύσεις. Κάποιοι ακόμη βλέπουν στο πρόσωπο μου τα παιδιά τους, που ενώ τα πλούτισαν με εφόδια με τις σπουδές τους, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζουν να βελτιωθούν οι συνθήκες στη χώρα μας για να τα δουν να επιστρέφουν πίσω σύντομα!