Αλέξης Γούλας: Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι για να γυρίσουν πίσω οι νέοι της Καβάλας που έφυγαν…

Συνέντευξη του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Καβάλας με τον Σύγχρονο Δήμο του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη

ΕΕνεργός πολίτης. Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν εύστοχα και με επάρκεια να περιγράψουν τον Αλέξη Γούλα, τον δημότη Καβάλας ο οποίος τα τελευταία χρόνια δίνει συνεχώς το «παρών» στην τοπική κοινωνία, πότε μέσα από την εμπλοκή του σε δραστήριους συλλόγους, πότε μέσα από τη διαδικτυακή του παρουσία που πάντα έχει κάτι να «πει» και πότε μέσα τη δράση και την εθελοντική συμμετοχή του σε εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ή και ανθρωπιστικό πρόσημο.

Κάτοικος Καβάλας «από επιλογή και όχι από τύχη», όπως λέει ο ίδιος, ο Αλέξης από το 1991 εργάζεται στην «πρώτη γραμμή» της ΔΕΗ ως τεχνικός (σε εργοστάσια παραγωγής, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και τον ελεύθερό του χρόνο τον αφιερώνει στον τόπο του.

Μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και παλαιότερα μέλος της διοίκησης και άλλων δραστήριων συλλόγων όπου άφησε τη δική του «σφραγίδα» προσφοράς, εθελοντής, διαχειριστής σελίδων προβληματισμού και κοινωνικής ενεργοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Αλέξης Γούλας αποφάσισε να συστρατευθεί με την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, διεκδικώντας μία θέση δημοτικού συμβούλου την πενταετία 2023-2027.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο KAVALA POST λίγες μέρες πριν τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Γι’ αυτό και συμμετέχω στις εκλογές. Για να έχω λόγο στις εξελίξεις. Αλλιώς είναι να βρίσκεσαι μέσα στη διοίκηση κι αλλιώς να πρέπει να ζητάς…

Κύριε Γούλα, έχετε ταυτίσει το όνομά σας με την έννοια του «ενεργού πολίτη»· πρόεδρος και μέλος δραστήριων πολιτιστικών συλλόγων, πρωτεργάτης σε διάφορες δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, διαχειριστής διαδικτυακών σελίδων με παρεμβατικό χαρακτήρα κ.ά., πάντα με παρονομαστή την Καβάλα. Από πού πηγάζει αυτή η διάθεση προσφοράς από τη μεριά σας;
Αρκετοί άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους, διαλέγουν έναν δρόμο. Οι προσλαμβάνουσες και τα οικογενειακά τους ερεθίσματα είναι αυτά που καθορίζουν το μονοπάτι τους. Έτσι και εγώ, ζώντας σε ένα περιβάλλον που η συμμετοχή στα κοινά και οι ποικίλες δράσεις ήταν καθημερινότητα, συνεχίζω στα ίδια βήματα.

Το οξύμωρο σε όλα αυτά είναι ότι δεν είστε… Καβαλιώτης! Πώς εξηγείται αυτός ο «έρωτας» για την Καβάλα, λοιπόν;
Γεννήθηκα στην Καβάλα την 1η Ιουνίου του 1970, η μητέρα μου είναι Καβαλιώτισσα, από την Παναγία, το γένος Παυλίδη. Έζησα όλα μου τα καλοκαίρια στην Καβάλα, ενώ τους πρώτους 30 χειμώνες της ζωής μου, τους πέρασα στο χωριό του πατέρα μου, το πανέμορφο Εμπόριο Πτολεμαΐδας. Τιμώντας εκείνη την καταγωγή μου, συμμετέχω τα τελευταία 20 χρόνια στον Σύλλογο Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας, όπου οι συντοπίτες μου με τίμησαν για δύο φορές με το αξίωμα του προέδρου. Από το 1999 ζω μόνιμα στην Καβάλα από επιλογή, κάτι που δείχνει τη λατρεία μου γι’ αυτή την πόλη.

Με δεδομένα όλα αυτά, η απόφασή σας να συμμετέχετε στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έρχεται ως έκπληξη. Ωστόσο, το ερώτημα είναι: Γιατί με τον Θόδωρο Μουριάδη;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ακούει. Γιατί είναι σεμνός. Γιατί δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Γιατί έχει γνώσεις.

Ως ιδρυτής και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας του Παληού Καβάλας, τα τελευταία χρόνια έχετε πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση χρόνιων αιτημάτων του οικισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, αλλά και τις υποδομές. Τι έχει πετύχει η απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου στα θέματα αυτά;
Να ξεκινήσουμε με το ότι η Διαδικτυακή Ομάδα του Παληού υπάρχει εδώ και μία δεκαετία, προσπαθώντας να υποκαταστήσει κάποια «αρχή» που ουσιαστικά δεν υπάρχει για να εκπροσωπεί το Παληό. Η αμεσότητα που προσφέρει το διαδίκτυο και η αυστηρή διαχείριση σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις έχουν δώσει κύρος στην ομάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια έγκυρη «φωνή» για το Παληό και τους κατοίκους του.
Μετά τις εκλογές του 2019, ως ιδρυτής της Διαδικτυακής Ομάδας, είχα την υποχρέωση να μεταφέρω στη νέα Διοίκηση τα προβλήματα του οικισμού όπως τα είχαμε καταγράψει σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους κατοίκους του Παληού. Έτσι, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, βρεθήκαμε με τον Δήμαρχο και δώσαμε γραπτώς όλα όσα μας ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες.
Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά προβλήματα που νομίζω πως επιτέλους μπήκαν στις ράγες.
Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η οδική ασφάλεια είναι το πρώτο μας πρόβλημα, που όλο τον χρόνο αποτελεί έναν ύψιστο κίνδυνο για όσους κινούνται μέσα στο Παληό. Ζητήσαμε οριστική λύση. Ζητήσαμε μια μελέτη επιτέλους –που τη ζητάμε δεκαετίες– ώστε οι ειδικοί να προτείνουν λύσεις για να τελειώνουμε με αυτό. Η μελέτη λοιπόν ολοκληρώθηκε, έτσι ώστε ο επόμενος Δήμαρχος να έχει στα χέρια του ένα έτοιμο σχέδιο που θα πρέπει να το υλοποιήσει.
Ένα δεύτερο σοβαρό πρόβλημα για το Παληό ήταν η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που είναι από αμίαντο και η διατομή του πλέον είναι οριακή για τις αυξανόμενες ανάγκες ζήτησης. Και γι’ αυτό το διαχρονικό πρόβλημα η Διοίκηση έδωσε λύση με ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, που ξεκινά σύντομα και θα ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο από την έναρξή του. Έτσι, δεν θα πίνουμε νερό από έναν σοβαρά καρκινογόνο αγωγό, ενώ ο τριπλασιασμός της διατομής του θα μας εξασφαλίσει την επάρκεια για κάποιες δεκαετίες…
Πολλά ήταν ακόμα τα διάφορα θέματα που επιλύθηκαν από αυτά που είχαμε παραδώσει στον Δήμαρχο. Αν με ρωτάτε αν υπάρχουν εκκρεμότητες; Σαφώς και υπάρχουν. Θέλουμε κι άλλα! Γι’ αυτό και συμμετέχω στις εκλογές. Για να έχω λόγο στις εξελίξεις. Αλλιώς είναι να βρίσκεσαι μέσα στη διοίκηση κι αλλιώς να πρέπει να ζητάς.

Γιατί με τον Θόδωρο Μουριάδη; Γιατί ακούει. Γιατί είναι σεμνός. Γιατί δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Γιατί έχει γνώσεις…

Τα «θέματα του Παληού» έχουν μπει στην προεκλογική ατζέντα των περισσότερων συνδυασμών που «κατεβαίνουν» σε αυτές τις εκλογές και, εννοείται, και σε αυτήν του Σύγχρονου Δήμου. Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει την επόμενη πενταετία;
Διαβάζοντας τα προγράμματα των συνδυασμών, παρατηρώ πως μελετούν τη Διαδικτυακή Ομάδα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Είναι καλό να υπάρχει το Παληό στις προτεραιότητες όλων. Απλά, όσοι βρίσκονταν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν έκαναν καμία αναφορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε αυτά που εμείς ζητούσαμε τόσο επιτακτικά. Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, ξαφνικά το Παληό βρέθηκε στα χείλη όλων…
Αν δούμε ψύχραιμα τη δυναμική που έχει η περιοχή, τουριστικά τουλάχιστον, πρέπει να σχεδιάσουμε το πώς θέλουμε να δούμε το Παληό σε πέντε χρόνια. Θα πρέπει να συναποφασίσουμε τι είδους τουρισμό θέλουμε και ανάλογα να κινηθούμε προς τα εκεί.
Αν με ρωτάτε, έχω σκέψεις που θα υποβάλλω εκεί που πρέπει όταν έρθει η ώρα. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι το ζητούμενο, κάτι που με κάποιες κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
Στόχος μας πρέπει να είναι το υψηλό επίπεδο των τουριστών.

Είστε ικανοποιημένος από τον δημόσιο διάλογο που έγινε σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Θεωρείτε ότι οι Καβαλιώτες έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τις θέσεις των υποψηφίων προτού προσέλθουν στις κάλπες του Οκτωβρίου;
Δυστυχώς, αν και το κλίμα είναι υποτονικό μιας και ο κόσμος δείχνει κουρασμένος λόγω των δύο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων για τις εθνικές εκλογές, ο διάλογος δεν είναι αυτός που εγώ θα ήθελα. Ο κατήφορος κάποιων ανθρώπων δεν έχει τέλος!
Ένα χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι η αξιοποίηση και η δημιουργία τρολ, δηλαδή πλαστών διαδικτυακών προφίλ, που αναλαμβάνουν τη βρόμικη δουλειά γι’ αυτούς που τους χρησιμοποιούν.
Έτσι, βλέπουμε 4-5 τύπους στο διαδίκτυο να βρίζουν, να συκοφαντούν, να ειρωνεύονται συγκεκριμένους συνδυασμούς και υποψήφιους. Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτή η πρακτική θα καταδικαστεί στις επερχόμενες εκλογές και η κουκούλα θα «βγει» από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει, αποτρέποντας στο μέλλον την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών.
Όσον αφορά το κατά πόσο οι Καβαλιώτες ενημερώθηκαν;
Όποιος ήθελε να ενημερωθεί, ενημερώθηκε. Αυτά που έπρεπε να ακουστούν και να δείξουν την αισθητική και το χρώμα των συνδυασμών, ακούστηκαν.

Και επειδή Καβάλα δεν είναι μόνον το… Παληό, ας μιλήσουμε για τον Δήμο συνολικά. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το Νο1 πρόβλημα της Καβάλας;
Ίσως περιμένετε να ακούσετε πως θα πω το κυκλοφοριακό, αλλά θα σας απογοητεύσω. Για μένα το πρώτο πρόβλημα είναι η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει μία οικογένεια που να μην έχει αυτό το «αγκάθι» καρφωμένο στην «καρδιά» της. Νέοι επιστήμονες έριξαν μαύρη πέτρα στην πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, με την τρομακτική προοπτική πως δεν υπάρχει κάτι για να τους φέρει πίσω. Αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε λοιπόν. Πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε κάποια από τα παιδιά μας να επιστρέψουν και να διαπρέψουν στο τόπο τους.
Το κυκλοφοριακό κάποια στιγμή που θα τελειώσουν τα έργα θα ομαλοποιηθεί, ο τουρισμός, έτσι ή αλλιώς θα εξελίσσεται, οι εκλογές θα έρχονται και θα παρέρχονται, τα παιδιά μας όμως, τα ανίψια μας, τα γειτονάκια μας, αν δεν δημιουργήσουμε εμείς ένα μονοπάτι για να επιστρέψουν, θα μείνουν για πάντα στο εξωτερικό…

Για μένα το πρώτο πρόβλημα της Καβάλας είναι η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει μία οικογένεια που να μην έχει αυτό το «αγκάθι» καρφωμένο στην «καρδιά» της…

Για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως κοινωνία. Πού πιστεύετε ότι θα πρέπει να εστιάσει η επόμενη Δημοτική Αρχή; Στα λεγόμενα «μεγάλα έργα» ή στην καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας;
Ο Σύγχρονος Δήμος και ο Θόδωρος Μουριάδης στα τελευταία τέσσερα χρόνια –από τα οποία τα δύο ζούσαμε στον παραλογισμό του κορονοϊού, γιατί δεν πρέπει να το ξεχνούμε αυτό– σχεδίασαν και υλοποιούν ένα πρόγραμμα 185 εκατομμυρίων ευρώ. Γίνονται πράγματα που μετατρέπουν την Καβάλα σε μια μία σύγχρονη πόλη. Πρέπει να γίνουν τα μεγάλα έργα που θα δώσουν ταυτότητα και ομορφιά, αλλά παράλληλα πρέπει να γίνουν κι όλα αυτά που θα κάνουν τη ζωή μας εύκολη και όμορφη. Αν χαθεί η μάχη της καθημερινότητας, αυτό θα έχει επίδραση σε όλα τα υπόλοιπα.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, πού θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας; Για ποια θέματα θα «παλέψετε»;
Έχω ένα μεγάλο ελάττωμα. Όταν έχω κάποια σκέψη που θεωρώ πως αξίζει, δεν την κρατώ για μένα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, σε δημόσια αρθρογραφία έχω καταθέσει σκέψεις και ιδέες που μπορούν να φέρουν αυτό «το κάτι παραπάνω» που θα βοηθήσει την Καβάλα και τους κατοίκους της. Κάποιες από αυτές έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου για παράδειγμα, ενώ κάποιες έχουν σχέση με ενεργειακά θέματα, κάποιες άλλες με θέματα αλληλεγγύης και παρόμοιων δράσεων. Πολλές ακόμα, που όταν έρθει η ώρα θα προταθούν κι ελπίζω να υποστηριχθούν ώστε να υλοποιηθούν.
Αυτήν τη στιγμή δεν συζητάμε για τα δικά μου όνειρα, που όσοι με γνωρίζουν τα ξέρουν, αλλά μιλάμε για το πρόγραμμα του συνδυασμού. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας για το τι έχει γίνει, τι σχεδιάζουμε να γίνει, ενώ παράλληλα ξεγυμνώνουμε τη ρητορική μέρους των αντιπάλων μας, που με ένα ξερό «δεν κάνουν τίποτα» πιστεύουν πως θα κερδίσουν τις εκλογές.

Πού θα θέλατε να δείτε την Καβάλα τα επόμενα είκοσι χρόνια;
Θα ήθελα μια Καβάλα με τους Καβαλιώτες να αισθάνονται περήφανοι που ζουν στην πόλη τους. Με ανθρώπινες υποδομές, με τουρίστες υψηλού επιπέδου, χωρίς φορτηγά και αυτοκίνητα στο κέντρο, με δράσεις πολιτισμού που προσδίδουν κύρος και αποτελούν το επίκεντρο σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους νέους από το εξωτερικό να έχουν επιστρέψει και να δημιουργούν στην αγαπημένη τους πόλη.
Όλοι μας νομίζω αυτά θέλουμε. Το ερώτημα είναι ποιοι μπορούν να μας φέρουν κοντά σε όλα αυτά. Αυτό θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι Καβαλιώτες μέσα στην κάλπη. Στα λίγα λεπτά που θα βρεθούν μέσα εκεί, η επιλογή τους θα κρίνει το μέλλον τους.