Γιώργος Μιχαηλίδης: Στο κομμάτι της ψηφιοποίησης στον Δήμο Καβάλας έγινε πολλή δουλειά που δεν φαίνεται στον πολίτη

Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας Καβάλας μιλάει για όσα έγιναν, αλλά και για τις προτεραιότητες που τέθηκαν και αναμένουν χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν

Για το έργο που έγινε ήδη την περασμένη τετραετία, αλλά και το έργο που έχει μπει σε… ράγες για να υλοποιηθεί μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, Γιώργος Μιχαηλίδης. Ο ίδιος παρέθεσε τα όσα σημαντικά έγιναν την προηγούμενη περίοδο, πολλά εκ των οποίων δεν φαίνονται στους πολίτες, αλλά αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ παρέθεσε και τις προτεραιότητες που τέθηκαν και αναμένουν χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Θέλουμε περισσότερους νέους να εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση

«Παρότι εγώ αποχωρώ θα συνεχιστεί το έργο, υπάρχει μια αξιόλογη διεύθυνση, όπου χρειαστεί η βοήθεια μου θα την προσφέρω, αλλά η διεύθυνση είναι πολύ αξιόλογη και στελεχωμένη με άξια στελέχη και να είστε σίγουροι ότι το έργο αυτό συνεχίζεται. Όταν οι νέοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεστε ότι οι καταστάσεις στη ζωή τους είναι πολύ δυναμικές, επομένως για αυτό θέλουμε περισσότερους νέους να εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση, διότι οι συνθήκες αλλάζουν πολύ γρήγορα σήμερα, μπορείς και αύριο δεν μπορείς, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει ένας ιδιωτικός υπάλληλος στην ηλικία αυτή, την άνεση που έχει κάποιος άλλος ενδεχομένως σε μία πιο προχωρημένη ηλικία που έχει διευθετήσει πράγματα, να συμμετέχει τόσο ενεργά».

Αναβαθμίστηκαν πάρα πολλές από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου

«Συνεχίστηκαν και αναβαθμίστηκαν πάρα πολλές από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου, κάποιες αναδιοργανώθηκαν όπως αυτή με τα αιτήματα των πολιτών και επειδή βγήκαν και αντίστοιχα προγράμματα έγιναν πάρα πολλές προτάσεις, έχουν σχηματιστεί πολλές προτάσεις που αφορούν στα ψηφιακά έργα, έχουν κατατεθεί και περιμένουμε την έγκρισή τους. Θεωρώ ότι η έγκριση ειδικά του smart city του μεγάλου προγράμματος είναι κομβικής σημασίας για να ξεμπλοκάρουνε σχεδιασμοί που έχουνε γίνει ακόμα απο την προηγούμενη διοίκηση. Σχεδιασμοί που αν το θέλετε αναβαθμίστηκαν μπήκαν μέσα σε άλλους σχεδιασμούς που έγιναν στη διάρκεια της πενταετίας και αυτήν τη στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπλοκάρουν, διότι μιλάμε για έργα μεγάλα, έργα που πατάνε στα προβλήματα του Δήμου, στο κυκλοφοριακό, στον τουρισμό, την οδική ασφάλεια και τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους, είναι αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά, οπότε θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν αυτά τα έργα».

Έγινε δουλειά που φαίνεται μέσα στη λειτουργία του Δήμου

«Σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει μία σημαντική δουλειά, όπως και σε ένα άλλο κομμάτι που αφορά στην ίδια την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου που δε φαίνεται προς τα έξω, αλλά φαίνεται μέσα στη λειτουργία του Δήμου, π.χ. με τις δυνατότητες μας έδωσε το Υπουργείο, όπως τις διάφορες άδειες της microsoft και μπορέσαμε εύκολα να κάνουμε την τηλεργασία, να αποθηκεύουμε τα δεδομένα στο cloud, είναι μία πολύ επίπονη δουλειά στο κομμάτι της διεύθυνσης η οποία μπορεί να μη φαίνεται στους πολίτες, αλλά στο εσωτερικό του Δήμου αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών. Εμείς προσανατολιστήκαμε στο τέλος της περιόδου του κορονοϊού στη δημιουργία μιας υποδομής μέσα στον Δήμο Καβάλας για να μπορούμε να παρέχουμε τηλεργασία και ασφαλή εργασία από απόσταση και αποθήκευση όλων των αρχείων στον Δήμο για τους εργαζομένους του και ενώ υλοποιούσαμε αυτήν τη δουλειά ξαφνικά το υπουργείο αποφασίζει να μας δώσει άδειες και αυτό σημαίνει ότι αλλάζουμε ρότα και κινούμαστε σε μία άλλη κατεύθυνση, καλύτερη».

Είμαστε σε καλό επίπεδο

«Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, στο τέλειο δε μπορούμε να είμαστε γιατί απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα δηλαδή οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουνε τόσο μεγάλο προϋπολογισμό που τους επιτρέπει να κάνουν ψηφιακά έργα που τους επιτρέπει να κάνουν ψηφιακά έργα με ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι του προϋπολογισμού τους, οι υπόλοιποι Δήμοι όμως νομίζω ότι είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα ή αν το θέλετε υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο Δήμων που είναι σε ένα καλό επίπεδο και έχουν έναν πολύ καλό σχεδιασμό και εκεί είναι και ο Δήμος Καβάλας ο οποίος είναι σε ένα ανεκτό προς καλό επίπεδο και θα μπορούσε να’ ναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο αν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις, είναι έτοιμος να πάει στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι δεν έχουνε κάνει αυτό το σχεδιασμό και ακολουθούν τις εξελίξεις. Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έχουν περιγραφεί ήδη στο smart city, αφορούν πρωτίστως στο κυκλοφοριακό, απευθείας θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική ελεγχόμενη στάθμευση με αισθητήρες στην πρώτη ζώνη, υπάρχουν έργα για τον τουρισμό, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μέσω ψηφιακών εφαρμογών για τις οποίες έχει μαζευτεί το υλικό, που αφορούν στην οδική ασφάλεια, εννοώ τους σηματοδότες και το κεντρικό σύστημα διαχείρισης και υπάρχει μία μεγάλη σειρά από ψηφιακά εργαλεία για τον Δήμο που θα ψηφιοποιήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι των υπηρεσιών μέσα στον Δήμο».