Μια Καβαλιώτισσα μαζεύει παλιές εφημερίδες και περιοδικά και συνθέτει τα… Χρώματα της Καβάλας [φωτογραφίες]

Η εικαστικός Μαριανέλη Αναστασιάδου μιλά για την τέχνη του δημιουργικού κολάζ ενώ ετοιμάζεται για το πρώτο δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά στο EPÀRCHÎA Project - Πώς να δηλώσετε συμμετοχή

Ηενασχόληση με το αναλογικό κολάζ στην –καθ’ όλα– ψηφιακή εποχή μας, μπορεί εξ αρχής να ακούγεται αναχρονιστική, ωστόσο, σύμφωνα με τη Μαριανέλη Αναστασιάδου πρόκειται για μια τέχνη απόλυτα επίκαιρη, που «εξασκεί την παρατήρηση και εξάπτει τη φαντασία», δημιουργώντας νέες εικόνες με παλιά υλικά.

Η νεαρή Καβαλιώτισσα εικαστικός μαζεύει παλιές εφημερίδες και περιοδικά, καρτ-ποστάλ και αφίσες, τα «μπερδεύει» με χρωματιστά χαρτιά και φτιάχνει δημιουργίες που προκαλούν νέες «θεάσεις» του κόσμου γύρω μας και, εν προκειμένω, της γενέτειράς της, της Καβάλας, που παραμένει διαχρονικά ένα από τα αγαπημένα θέματά της.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 η Μαριανέλη Αναστασιάδου διεξάγει το πρώτο δημιουργικό εργαστήριο κολάζ για παιδιά Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού που θα πραγματοποιηθεί από τις 17:00 έως και τις 18:30 στον νέο χώρο EPÀRCHÎA της MANTILITY στις Καμάρες [Παλαιό Υδραγωγείο Καβάλας].

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο ο αριθμός είναι περιορισμένος, γι’ αυτό και οι γονείς που ενδιαφέρονται, θα πρέπει να κάνουν την αίτησή τους άμεσα:

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Η πρόσκληση της Μαριανέλης αναφέρει τα εξής: «Δημιουργούμε εικόνες της πόλης μας με την τεχνική του κολάζ, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, σελίδες από περιοδικά, χρωματιστά χαρτιά και παλιές φωτογραφίες! Μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε μέσα από τις αντιθέσεις και τις αρμονίες των χρωμάτων και κατανοούμε τη σημασία τους στην καθημερινότητά μας».

Με αφορμή το πρώτο δημιουργικό εργαστήριο κολάζ για παιδιά, η Μαριανέλη Αναστασιάδου μίλησε στο KAVALA POST:

Μαριανέλη, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα εργαστήρια:
Η ενασχόληση με τα εργαστήρια κολάζ δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει ακριβώς, όμως ήρθε αβίαστα, μετά από προτροπή και πρόταση φίλου, και είχε να κάνει με το «μοίρασμα». Ήθελα, δηλαδή, να μοιραστώ αυτό που έκανε εμένα να αγαπήσω την όλη διαδικασία της δημιουργίας μίας εντελώς νέας, ολόδικής μου εικόνας, συλλέγοντας στοιχεία από ήδη υπάρχουσες. Η δημιουργία κολάζ, ειδικά στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου, είναι σαν να παίζουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά ένα παιχνίδι, σαν να λύνουμε ένα καλλιτεχνικό παζλ! Ένα παιχνίδι φιλικό προς τον χρήστη, για όλες τις ηλικίες, που εξασκεί την παρατήρηση και εξάπτει τη φαντασία.

Γιατί κολάζ;
Όλη διαδικασία του να ξεφυλλιζεις ένα παλιό βιβλίο, ένα περιοδικό, να διαλέγεις εκείνες τις εικόνες που «κολλάει» το μάτι σου, να τις κόβεις και να δημιουργείς με αυτές εντελώς καινούριες «θεάσεις» τους, δίνοντάς τους νέο περιεχόμενο, είναι κάτι σαν ένα «τελετουργικό». Το κολάζ δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να ανατρέψει τις παραδοσιακές μεθόδους, να κριτικάρει, να σχολιάσει τα παράδοξα της επικαιρότητας, χρησιμοποιώντας «λαϊκά», συχνά ευτελή υλικά. Από αυτήν την άποψη θεωρώ ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το κολάζ σήμερα ζει μία μεγάλη αναβίωση και ως καλλιτεχνικό μέσο, αλλά και ως θέμα δημιουργικών εργαστηρίων. Ως διαδικασία είναι αρκετά βατή και «δημοκρατική», μας δίνει μία ευκαιρία να κατεβάσουμε ταχύτητα, να περάσουμε λίγο χρόνο μακριά από τις οθόνες, να φιλτράρουμε και να επανεκτιμήσουμε τον τεράστιο όγκο της πληροφορίας και των εικόνων, που είτε περνάνε αστραπιαία από μπροστά μας, είτε δεν «διαβάζονται» ποτέ.

Τι σημαίνει Καβάλα για εσένα και πώς θα το μεταφέρεις στα παιδιά;
Η Καβάλα για εμένα είναι μια πόλη εξαιρετικά πολυεπίπεδη, που έχει μέσα της ένα μυστήριο. Με όλη της την ιστορικότητά, που διασώζεται στα κτίριά της μέχρι σήμερα, εξάπτει την φαντασία. Βασικό ρόλο σε αυτήν της την ταυτότητα έχει παίξει και το υδάτινο στοιχείο, η θάλασσα. Όταν ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε μια τέτοια πόλη, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, διαμορφώνουμε μια ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική αντίληψη. Ίσως μέσα από τα δημιουργικά εργαστήρια θα ήθελα τα παιδιά, πολύ απλά, να αγαπήσουν την πόλη τους, να την παρατηρήσουν μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και απεικόνιση, να εκτιμήσουν την ομορφιά της και την σημασία της, ώστε να θελήσουν αργότερα να την «προστατέψουν». Εξερευνώντας τον οικείο χώρο μας, εξερευνούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να μεταφέρω στα παιδιά.

Γιατί στο EPÀRCHÎA;
Γιατί, όπως και το κολάζ, το EPÀRCHÎA δημιουργήθηκε ως μία ανάγκη της εποχής και του τόπου μας: μία ανάγκη για επικοινωνία, για συν-δημιουργία, ένας πολυπόθητος και πολυεπίπεδος πολυχώρος τέχνης και συναντήσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το EPÀRCHÎA είναι και το ίδιο ένα «κολάζ» από ιδέες πολλών διαφορετικών ανθρώπων και projects με αρμονικούς «χρωματικούς τόνους».

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριανέλη Αναστασιάδου, γεννήθηκε το 1995 στην Καβάλα. Σπούδασε Αρχαιολογία & Ιστορία Τέχνης στο ΑΠΘ. Το 2020 ξεκίνησε να ασχολείται με το αναλογικό κολάζ. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε πέντε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις και μία ατομική στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival, ενώ δουλειές της έχουν εμφανιστεί σε έντυπα και ψηφιακά περιοδικά, όπως το Contemporary Collage Magazine.