Καβάλα: Δύο αρχαιολογικά μνημεία «αποκαλύπτονται» στους επισκέπτες [φωτογραφίες]

Στα επισκέψιμα αρχαιολογικά μνημεία της Καβάλας ετοιμάζεται να προστεθεί σύντομα τμήμα του τείχους της οχύρωσης της κάτω πόλης με έναν πύργο και μία πύλη-Το ιστορικό αποτύπωμα των μνημείων και η τοποθεσία τους

Στα επισκέψιμα αρχαιολογικά μνημεία της Καβάλας θα προστεθεί σύντομα τμήμα του τείχους της οχύρωσης της κάτω πόλης με έναν πύργο και μία πύλη, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και των εργασιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το ιστορικό αποτύπωμα των μνημείων

Οι διαδοχικές ιστορικές φάσεις της πόλης της Καβάλας αποτυπώνονται πρωτίστως στο αμυντικό της σύστημα. Διατηρώντας περίπου την ίδια χάραξη, η οχύρωση παρουσιάζει τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις:

  • την αρχαία
  • τη βυζαντινή
  • την οθωμανική

Αποτελείται από έναν εξωτερικό περίβολο ο οποίος υψώνεται στην απόκρημνη ακτογραμμή, έναν εσωτερικό που ορίζει την ακρόπολη και έναν τρίτο που οχύρωνε την κάτω πόλη και έφτανε έως το ανατολικό τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Από την οχύρωση της κάτω πόλης διατηρείται τμήμα μήκους 190μ. Τα 45μ. από τα 190μ. βρίσκονται εντός των ορίων του οικοπέδου, πρώην ιδιοκτησίας Δ. Κρέη.

Στο τμήμα αυτό αποκαθίσταται η Πύλη 12 (αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό των γνωστών πυλών της οχύρωσης) και συγκεκριμένα ανακατασκευάζεται η πλίνθινη καμάρα που κάλυπτε το άνοιγμα της πύλης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρήθηκαν στη θέση τους.

Η πύλη αποκαλύφθηκε μετά από εργασίες επισκευής του τείχους που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο έργου της περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μπορείτε να διαβάσετε για το σύνολο των παρεμβάσεων στο οικόπεδο πρώην ιδιοκτησίας Κρέη:

  • από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας εδώ
  • από τον δήμο Καβάλας εδώ

Σημειώνεται ότι η είσοδος στον χώρο βρίσκεται επί της οδού Πιπίνου, πολύ κοντά στις Καμάρες.