Ο Δήμος εν κινδύνω!

Άρθρο-παρέμβαση της Εφημερίδας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Καβάλας - «Θα πρέπει όλοι και άμεσα να αντιληφθούν ότι με αυτές τις πρακτικές δεν φθείρεται το προσωπικό τους κύρος. Στα πρόσωπά τους φθείρεται η Δημοκρατία και απαξιώνεται η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές»

Δημοτικό Συμβούλιο άνευ συνεδριάσεων ή με συνεδριάσεις άνευ αποτελέσματος, για τα μάτια του κόσμου. Παράλληλοι μονόλογοι. Και όλοι να έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Η Διοίκηση μέσω του Δημάρχου λέει: «μου δίνει ο Νόμος το δικαίωμα να περνάω τα θέματα από την Οικονομική Επιτροπή; Ε, θα το κάνω, τον κώλο σας να χτυπάτε».

Η Αντιπολίτευση απαντά στον Δήμαρχο: «μας έδωσε ο Νόμος το δικαίωμα να έχουμε την πλειοψηφία και να σου στερούμε το δικαίωμα να μη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο; Ε, θα το κάνουμε όποτε μας αρέσει, τον κώλο σου να χτυπάς».

Σε πρώτη προσέγγιση όλα μοιάζουν ακίνδυνα. Και θα ήταν, αν οι συνέπειες αυτής της τακτικής αφορούσαν μόνο στους κώλους της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Οι συνέπειες αφορούν στον Δήμο Καβάλας. Ούτε Διοίκηση υφίσταται αυτή τη στιγμή ούτε έλεγχος της Διοίκησης. Μια ανυπαρξία.

Και όμως, η ευθύνη αυτής της ανυπαρξίας βαρύνει αποκλειστικά τους πολίτες που ως υποψήφιοι προεκλογικά ορκίζονταν ότι ήταν οι καταλληλότεροι να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου.

Ο Δήμος που όλοι υπόσχονταν προεκλογικά ότι έχουν τη δυνατότητα να τον κάνουν να «τρέχει», αυτήν τη στιγμή είναι σταματημένος σαν να πάτησε κάποιος το pause στο τηλεχειριστήριο της καθημερινότητας.

Έχει ο Δήμαρχος ευθύνες; Φυσικά και έχει! Σχεδόν καταχράται το δικαίωμα αντικατάστασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Οικονομική Επιτροπή.

Έχει η Αντιπολίτευση ευθύνες; Φυσικά και έχει! Διότι όλοι οι συνδυασμοί συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία γνωρίζοντας τον Εκλογικό Νόμο, άρα αποδεχόμενοι πλήρως τους κανόνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την τεράστια πιθανότητα ύπαρξης Διοίκησης μειοψηφίας.

Η Διοίκηση και η Αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή παραδίδουν μαθήματα ανωριμότητας. Η πρώτη, καθώς διοικεί δείχνοντας πως θέλει να ξεμπερδεύει με τα θέματα αποφεύγοντας τη βάσανο της κριτικής, της αντίθετης άποψης, του συμβιβασμού. Κακό παράδειγμα και για τους δημότες και για τη Δημοκρατία.

Από την άλλη, η Αντιπολίτευση, αντί να δώσει τις μάχες της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτιμά να μονολογεί στα τοπικά ΜΜΕ, απαξιώνοντας τα όργανα της Δημοκρατίας και αναβαθμίζοντας τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε θεσμικά όργανα.

Η Καβάλα πλέον δεν έχει δημοτικό συμβούλιο, Reality Show έχει.

Αν πιστεύουν ότι η μετατροπή του Facebook σε τοπική Πνύκα δεν τους φορτώνει με τεράστιες ευθύνες, κάνουν τεράστιο λάθος. Παραχωρούν την ιερότητα της συνέλευσης στα Social Media.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να μικρύνει ο τόπος μας. Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους, άρχοντες; Αυτή η στείρα κόντρα σας δεν θα έχει νικητή. Μόνο ηττημένους θα έχει…

Θα πρέπει όλοι και άμεσα να αντιληφθούν ότι με αυτές τις πρακτικές δεν φθείρεται το προσωπικό τους κύρος. Στα πρόσωπά τους φθείρεται η Δημοκρατία και απαξιώνεται η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

Ούτε ο Δήμαρχος μπορεί να αγνοεί την πλειοψηφία ούτε η πλειοψηφία μπορεί να αγνοεί τον Δήμαρχο. Ο πράγματι δύσκολος Εκλογικός Νόμος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ. Δεν είναι δυνατόν να επιχαίρεις που ο Νόμος σού έδωσε την ευκαιρία να εκλεγείς ως αρχηγός παράταξης με λιγότερες από 600 ψήφους, αλλά να μη δέχεσαι ότι διοίκηση θα ασκεί ο εκλεγμένος με 16.500 ψήφους συνδυασμός.

Επίσης, όμως, δεν είναι και δυνατόν να δέχεσαι τον Νόμο ως προς το δικαίωμα που σου έδωσε να κερδίσεις τον Δήμο με 9 συμβούλους, αλλά να απαξιώνεις και να αγνοείς επιδεικτικά την αντιπολίτευση των 32 συμβούλων.

Μας είναι εντελώς αδιάφορο το πολιτικό μέλλον των προσώπων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Αυτό που μας βασανίζει είναι ότι ο Δήμος Καβάλας ως πρωτοβάθμιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζει τη χειρότερη περίοδο εσωστρέφειάς του, αδιαφορώντας για ευκαιρίες που χάνονται, για έργα που δεν προχωρούν, για ιδέες που δεν κατατίθενται και δεν υλοποιούνται.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να μικρύνει ο τόπος μας. Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους, άρχοντες; Αυτή η στείρα κόντρα σας δεν θα έχει νικητή. Μόνο ηττημένους θα έχει. Οι φιλοδοξίες, τα όνειρα, η ποιότητα ζωής, η οπισθοδρόμηση, η απουσία σχεδίου, η διαιώνιση τεράστιων προβλημάτων, η απουσία οράματος, η επόμενη γενιά θα είναι οι ηττημένοι αυτής της απραξίας. Οι δικοί σας ηττημένοι!

Εσείς, οι εκλεκτοί του Δήμου, μπορεί να νιώθετε ότι μεγαλώνει το Εγώ σας με όλα αυτά που κάνετε, όμως ο Δήμος μικραίνει διαρκώς. Και όσο μικραίνει τόσο θα μεγαλώνουν τα επίχειρα των αποφάσεών σας.

Συνέλθετε πριν η πορεία στο γκρεμό γίνει μονόδρομος!

Καβάλα, 28 Ιανουαρίου 2021
«Ν.Ε.»